Δημήτρης Μαρκόπουλος Εκτύπωση E-mail

MARKOPOULOS Small

 

«Δεν είμαστε χώρες επίθεσης, όμως πρέπει να δείξουμε ότι ξέρουμε να αμυνόμαστε»

 

Στον Μάικ Τσιλιγκιριάν

 

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Με σπουδές στα Μέσα Ενημέρωσης και την Επικοινωνία και δεύτερο πτυχίο στην πολιτισμολογία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διευθυντής και αρχισυντάκτης σε ΜΜΕ όπως οι εφημερίδες Μακεδονία, Παραπολιτικά, περιοδικά στο χώρο της οικονομίας όπως τα Fortune, Retail Business, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ήταν διευθυντικό στέλεχος στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και αναλυτής στην τηλεόραση με καθημερινή παρουσία ετών σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.
Το 2010 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση ως ο κορυφαίος οικονομικός δη-μοσιογράφος της Ελλάδας.
Το 2019 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ περιφέρεια του Πειραιά και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-αρμενικής Φιλίας της βουλής. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

 

- Η ανάληψη της προεδρίας της Ομάδας Φιλίας φαντάζομαι πως έγινε με δική σας πρωτοβουλία, καθώς έχετε ευαισθησίες και ιδιαίτερες σχέσεις με το αρμενικό στοιχείο και την ελληνοαρμενική κοινότητα.

 

Είναι αλήθεια. Θεώρησα χρέος τιμής, ως εκπρόσωπος μιας προσφυγικής περιοχής όπως η Β΄ Πειραιώς, και ειδικότερα της Νίκαιας, να ζητήσω τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή Ελληνοαρμενικής Φιλίας. Δευτερευόντως, αποδέχθηκα τη μεγάλη τιμή να είμαι πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής.

Προφανώς έχω ερεθίσματα του αρμενικού στοιχείου από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και πανελλαδικά από πολύ καλούς φίλους και θέλω να επισημάνω ότι με τιμά πάρα πολύ αυτή η θέση. Πιστεύω ότι το αρμενικό στοιχείο είναι ένα στοιχείο δυναμικό, στοιχείο προόδου που φέρει προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχει μια μεγάλη μάχη προκειμένου να μην σβηστεί η μνήμη και αυτό το βλέπουμε στο εθνοπολιτιστικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο που έχουν όλες οι εκδηλώσεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Β΄ Πειραιώς, και γενικά ο Πειραιάς, θα έχει πάντοτε ξεχωριστή σημασία σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του αρμενικού λαού. Κατά κάποιο τρόπο, ως πρόεδρος της Ελληνοαρμενικής Επιτροπής Φιλίας, εκπροσωπώ και την αρμενική κοινότητα της περιοχής μου, που είναι πολύ μεγάλη.

 

- Πρόσφατα είχαμε κάποιες επισκέψεις Αρμενίων βουλευτών στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τα πλαίσια της συνεργασίας σας; Σε ποια κατεύθυνση δράσεων και συνεργασίας εντάσσονται οι επισκέψεις αυτές;

 

Συζητήσαμε τις δράσεις από την πλευρά του ελληνικού κοινοβουλίου που στοχεύουν στην ενίσχυση της προοδευτικής εξελικτικής πορείας του αρμενικού κοινοβουλίου, ώστε αυτό να μπορέσει να βρει τα πατήματά του σε μια πορεία εγγύτερη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουμε στην άνθιση αυτής της επικοινωνίας, στην εξέλιξη και στην ενίσχυση της δημιουργικότητάς της. Όμως, πέραν του τεχνικού χαρακτήρα (δηλαδή, του πώς αυτά τα προγράμματα θα τρέξουν), η συγκεκριμένη συζήτηση είχε προφανώς και πολιτικό χαρακτήρα. Συζητήσαμε τα θέματα του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μιλήσαμε σχετικά με την εισβολή που υπήρξε, ζητήματα πολύ κρίσιμα που τέθηκαν από την αρμενική πλευρά. Φυσικά, εξίσου κρίσιμο είναι και το ζήτημα των αιχμαλώτων, στο οποίο εμείς δείχνουμε απόλυτη αλληλεγγύη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενημερώσαμε την αρμενική πλευρά για τις δράσεις που οργανώσαμε εμείς στη χώρα μας, για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για τη συμμετοχή σε ό,τι έλαβε χώρα πανελλαδικά ως αντίδραση σε αυτήν την επίθεση των Αζέρων. Επικοινωνήσαμε τις ανησυχίες μας για τον τουρκικό επεκτατισμό και το πώς αυτός εξελίσσεται παράλληλα με τον αζερικό. Κατά τη γνώμη μου, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία είναι ένα. Θέλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας ότι υπήρξαν παραιτήσεις από την Επιτροπή Ελληνοαζερικής Φιλίας, γεγονός που καταδεικνύει την αντίδραση του ελληνικού κοινοβουλίου, των βουλευτών, και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού, καθώς εμείς είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.
Με τις επαφές αυτές άνοιξε μια ευρεία βεντάλια θεμάτων. Πέραν της ευρωπαϊκής διάστασης και της προσπάθειας της Αρμενίας να την προσεγγίσει, συζητήθηκαν θέματα γύρω από την πολεμική σύρραξη που προηγήθηκε.

 

- Η Ελλάδα και η Αρμενία είναι χώρες που οι λαοί τους έχουν ιδιαίτερους ιστορικούς-εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, παρ’ όλα αυτά οι συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο είναι ευκαιριακές και περιστασιακές. Έχετε σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αφετηρία ώστε να θεμελιωθεί κάτι πιο ουσιαστικό;

 

Και μόνο η επισήμανση του θέματος είναι βάση για πρόοδο. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πολλά μπορούμε να κάνουμε αλλά δεν τα έχουμε κάνει με ευθύνη διαχρονική, αν θέλετε και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη διμερή αυτή σχέση, τόσο από την πλευρά της Αρμενίας όσο και της Ελλάδας.
Ωστόσο, μην ακυρώνουμε τις προσπάθειες, γιατί προφανώς υπήρξαν προσπάθειες. Να σημειώσω συγκεκριμένα τη Σχολή Ευελπίδων, όπου η Ελλάδα έχει μια φιλόξενη αγκαλιά για τους Αρμένιους στρατιωτικούς και αξιωματικούς. Γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον τουρισμό και το εμπόριο, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προφανώς θα πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας, και θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα. Είναι προτάσεις που έχω συζητήσει κι εγώ προσωπικά με τις διπλωματικές αρχές της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι τα εμπορικά επαγγελματικά επιμελητήρια, οι τουριστικοί οργανισμοί των δύο κρατών, τα αντίστοιχα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα που μπορούν να τρέξουν στην Αρμενία, θα πρέπει να κινητοποιηθούν με μεγαλύτερη έμφαση και ένταση. Έχοντας προσωπική εμπειρία από τον χώρο της οικονομίας, θεωρώ ότι πρέπει να μιλάμε με μεγέθη και νούμερα. Δεν θέλω να περιοριστώ μόνο στο πολιτιστικό επίπεδο. Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά.
Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να λέω τα πράγματα ξεκάθαρα. Είναι δυναμικό το αρμενικό στοιχείο στη χώρα μας, προοδευτικό στις κατευθύνσεις και στις απόψεις του, δεν σας κρύβω όμως ότι από την εμπειρία που είχα από τον πόλεμο του Αρτσάχ, θα το ήθελα ακόμα πιο δυναμικό. Νομίζω ότι οι Αρμένιοι στην Ελλάδα μπορούν πολύ καλύτερα. Θα ήθελα μεγαλύτερη ένταση, θα ήθελα να κάνουμε πράγματα μαζί, και από το βήμα που μου δίνεται απευθύνω και πρόσκληση προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί.

 

- Μετά τη συμφωνία της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η σχέση υπό το πρίσμα των πρόσφα-των γεωστρατηγικών εξελίξεων στον Καύκασο;

 

Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκε άτολμη στον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Θα την ήθελα πιο συγκεκριμένη, πιο συ-γκροτημένη, και με στρατηγικό σχεδιασμό υπέρ της Αρμενίας. Αυτή η διστακτικότητα δεν είναι κάτι άγνωστο για εμάς τους Έλληνες, την έχουμε ζήσει και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Θεωρώ ότι το πάθημα θα πρέπει να μας γίνει μάθημα, και το να προσπαθούμε διαρκώς να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες για αδιευκρίνιστους λόγους νομίζω ότι δεν βοηθάει πλέον τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ως προς τη ρωσική εμπλοκή, η Αρμενία βρέθηκε σε μια δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Βρέθηκε κατά κάποιο τρόπο μέσα σε μια τανάλια.
Έπρεπε να διαχειριστεί τον κίνδυνο της Τουρκίας και την απάθεια της Ρωσίας. Από τη στιγμή που θέλουμε εμείς, οι συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Αρμενία που να κοιτάει προς την Ευρώπη, θα πρέπει να της δώσουμε και το χέρι για να έρθει πιο κοντά σε εμάς. Επομένως, συνιστά ζωτικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια Αρμενία ανεξάρτητη που δεν θα χειραγωγείται, μια Αρμενία η οποία δεν θα χάνει τους πολέμους.

 

- Η εξέλιξη του πρόσφατου πολέμου στο Αρτσάχ πολύ πιθανό να ήταν διαφορετική χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, πιθανότατα να μην είχε ξεκινήσει καν. Η επιλογή του Ερντογάν να διευρύνει την επιρροή της Τουρκίας και να ελέγχει στρατιωτικά γειτονικές, και όχι μόνο, πε-ριοχές δημιουργεί νέα δεδομένα. Σας ανησυχούν αυτές οι προκλήσεις, και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Αρμενία την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας;

 

Μόνο ανόητος θα έπρεπε να είναι κανείς στην Ελλάδα για να μην τον ανησυχεί ο τουρκικός μεγαλο-ιδεατισμός και τα νέα οθωμανικά όνειρα της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική τακτική της Τουρκίας. Όποιος έχει ασχοληθεί με την πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας το γνωρίζει. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα οχυρώνεται, γι’ αυτό ασκεί ενεργή διπλωματία ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό έχουμε ένα πρόγραμμα εξοπλιστικό που είναι σαφές, προσδιορίζοντας το πού απευθύνεται.
Θεωρώ ότι οι Αζέροι δεν θα είχαν κάνει τίποτα αν δεν υπήρχαν οι Τούρκοι, δεν υπάρχει Αζερμπαϊτζάν χωρίς Τουρκία, αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το Αζερμπαϊτζάν έχει προκαλέσει διπλωματικά τη χώρα μας, να σας θυμίσω την επίθεση που δέχθηκε ο Έλληνας πρέσβης από τον Αλίεφ κατά τη διάρκεια των διαπιστευτηρίων του. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι φίλοι και σύμμαχοί της και ποιοι επιβουλεύονται την εδαφική της ακεραιότητα και στέκονται πολιτικά απέναντί της.
Για το άνοιγμα των συνόρων, η Άγκυρα, με την ακραία αλαζονική ρητορική που τη διακρίνει, στέλνει μηνύματα προς την Αρμενία τα οποία περιλαμβάνουν την παραίτηση από εθνικές θέσεις και διεκδικήσεις, όπως αυτή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τον αποκλεισμό της χώρας, πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο πολιτικός κόσμος της Αρμενίας;
Δεν μπορώ να δώσω εγώ μαθήματα στους Αρμένιους συναδέλφους. Πιστεύω ότι στη χώρα μας, στην Αρμενία αλλά και στις γειτονικές χώρες έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν είναι η ώρα των λόγων. Είναι η ώρα της δράσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι έχει προχωρήσει σε δράση διπλωματική, αμυντική. Προχωράμε σε θωράκιση σε όλα τα πεδία, τόσο με τις συνεργασίες με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος, που είναι αδερφή χώρα, όσο και με τη στενή συνεργασία με τη Γαλλία.
Αυτό το μήνυμα έχω να στείλω προς πάσα κατεύθυνση. Πρέπει να ενεργήσουμε διπλωματικά και αμυντικά. Δεν είμαστε χώρες επίθεσης, όμως πρέπει να δείξουμε ότι ξέρουμε να αμυνόμαστε. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα: διπλωματικός δυναμισμός.

 

- Μετά τον πόλεμο των 44 ημερών και τις τεράστιες εδαφικές και ανθρώπινες απώλειες, οι Αρμένιοι στην πατρίδα και στη Διασπορά έχουμε περιέλθει σε κατάσταση μαζικής κατάθλιψης, γεγονός που δυσχεραίνει όλες τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού των στόχων μας και ε-πανεκκίνησης των δυνάμεών μας. Έχετε κάποια προτροπή-συμβουλή που θα μπορούσατε να μας δώσετε;

 

Ψηλά το κεφάλι. Το προεκλογικό μου σύνθημα στην περιοχή όπου πολιτεύομαι ήταν το «Δύναμη». Πρέπει να αποκτήσουμε δύναμη, και για να την αποκτήσουμε πρέπει να έχουμε αυτογνωσία. Η αυτογνωσία πηγάζει από την εσωτερική μας δύναμη, την οποία πρέπει συνεχώς χτίζουμε. Γι’ αυτό, ψηλά το κεφάλι. Τίποτα δεν χάθηκε. Η Αρμενία πρέπει να περάσει και σε εσωτερική αναζήτηση, και έτσι θα έρθει και η αναγέννηση. Με κατάθλιψη και ηττοπάθεια κανένας δεν κέρδισε τίποτα. Αγώνας με δύναμη. Η δύναμη θα δώσει τις λύσεις.

Ψηλά το κεφάλι.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους