Αρτούρ Γεριμιάν - Γνωριμία με έναν σπουδαίο αθλητή Εκτύπωση E-mail

GERIMIAN ARTUR

Είναι πολύ ωραίο να συναντά κανείς έναν άξιο συμπατριώτη, ειδικά σε έναν χώρο που συνδέεται με παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις. Η συζήτηση με τον Αρτούρ Γεριμιάν στο κλειστό της Δραπετσώνας, αν και σύντομη, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευχάριστη και διδακτική.

Του Ζακ Νταματιάν


Ο Αρτούρ Γεριμιάν γεννήθηκε στο Γερεβάν. Σε ηλικία 4 ετών εγγράφεται στη σχολή του Άλμπερτ Αζαριάν, παγκόσμιου θρύλου της ενόργανης γυμναστικής. Από το 1986 έως το 1991 αναδεικνύεται πρωταθλητής της Σοβιετικής Αρμενίας στο σύνθετο ατομικό.
Ακολούθως εκπροσωπεί τα χρώματα της ανεξάρτητης Αρμενίας σε διεθνές τουρνουά ενόργανης γυμναστικής στο Ιράν, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι τον αναγκάζει να εγκαταλείψει προσωρινά την ενεργό δράση. Στο μεταξύ, του έχει ήδη γίνει γνωστό ότι πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του.

«Ήμασταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, δίχως συγγενείς και φίλους, χωρίς να ξέρουμε τη γλώσσα» θυμάται ο Αρτούρ Γεριμιάν. «Έκανα δουλειές του ποδαριού, καθάριζα μέχρι και τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια. Υπήρξαν μέρες που κυριολεκτικά κοιμηθήκαμε στον δρόμο μέχρι να καταφέρουμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι».

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα. Στο σχολείο, ο καθηγητής μουσικής, παρακολουθώντας τον να κάνει ασκήσεις, εκτιμά τις ικανότητές του και μεσολαβεί ώστε να ενταχθεί στο δυναμικό του Γ.Ν.Ο. Άρη Νίκαιας.Μετά από τρεις μήνες παραμονής επιλέγεται για την Εθνική Ελλάδος. Κατόπιν, ως βασικός αθλητής της, διαμένει στους ξενώνες του ΟΑΚΑ. Το 1996 αναδεικνύεται πρωταθλητής στους πανελλήνιους αγώνες στις ασκήσεις εδάφους.

Την επόμενη χρονιά, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Βαλκανικών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, υποβάλλεται σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Ανατρέποντας τους κανόνες της ιατρικής, μετά από επτά ημέρες ανάρρωσης επιστρέφει στις προπονήσεις. Στους αγώνες κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια –στις ασκήσεις εδάφους, στον πλάγιο ίππο, στο μονόζυγο, στο άλμα και στο σύνθετο ομαδικό–, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε η Ελλάδα να τερματίσει στην κορυφή. Στην πορεία διακρίνεται σε παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς αγώνες έως το 2000, όταν και υποβάλλεται σε χειρουργείο και στα δύο πόδια, λόγω υπερκόπωσης.

Την ίδια χρονιά καλείται να υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό. Χάρη στις αθλητικές του επιδόσεις μετατίθεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας του μεταπηδά στο τραμπολίνο και εντάσσεται στην Εθνική Ομάδα. Το 2002 αναλαμβάνει προπονητής στην ομάδα τραμπολίνο της Δ.Α.Σ. Δραπετσώνας, συνεχίζοντας παράλληλα την αθλητική του δραστηριότητα με τον Άρη Νίκαιας. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο διακρίθηκε και με τις δύο ιδιότητες, ως αντίπαλος του εαυτού του!

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η εμφάνισή του στο ελληνικό τραγούδι της Eurovision το 2014, ως σόουμαν. Η παρουσία του είχε και τον χαρακτήρα συνεκτικού δεσμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Αρμενία, για υποστήριξη στη σχετική ψηφοφορία.

Το 2017, τρεις αθλητές του εκπροσώπησαν την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Ηλικιών της Σόφιας. Ο Αρσέν Ντερεμπασιάν κατετάγη 13ος στην κατηγορία των 12-13 ετών.Ανεξίτηλη χαράχτηκε στη μνήμη του η παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τραμπολίνο του 2018 στο Μπακού, ως μέλος του προπονητικού τιμ της Ελλάδας. «Οι γονείς μου με συμβούλευαν να αποφύγω το ταξίδι. Εκείνο το διάστημα είχε εξαφανιστεί στο Μπακού μια Ολλανδέζα τουρίστρια αρμενικής καταγωγής. Η λογική συμφωνούσε μαζί τους, αλλά τελικά έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου» υποστηρίζει ο Γεριμιάν.

Στο πρωτάθλημα, η αθλήτριά του Αγγελική Καλπαξή πήρε μετάλλιο ως μέλος του ομαδικού. Ο Αρσέν Ντερεμπασιάν είχε καλό πλασάρισμα, αν και πραγματοποίησε τις προσπάθειές του εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από το αζερικό κοινό. Γεριμιάν και Ντερεμπασιάν είχαν απομονωθεί από τους υπεύθυνους ασφαλείας κατά την άφιξή τους στο Μπακού, ενώ όλοι οι αρμενικής καταγωγής αθλητές που μετείχαν σε ξένες εθνικές ομάδες είχαν επί μονίμου βάσεως προσωπικό σωματοφύλακα, κυριολεκτικά σε κάθε τους βήμα. Μάλιστα, κατά την επιστροφή απαίτησαν από τους Αρμένιους να συντάξουν ευχαριστήρια επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέροντας ότι ήταν άψογοι στα καθήκοντά τους.

Τα ευτράπελα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Κατά την αποχώρηση της εικοσιπενταμελούς ελληνικής αποστολής, ενώ ο Αρσέν Ντερεμπασιάν περνά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων, όντας γεννημένος στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Αρτούρ Γεριμιάν. Ο αρμόδιος υπάλληλος αποκρίνεται στα ρωσικά: «Μάλλον δεν θα φύγεις. Έχεις πάει στρατό στην Αρμενία, οπότε μπορεί να έχεις πολεμήσει εναντίον μας».

Ακολουθεί μαραθώνιος επαφών ανάμεσα στις διπλωματικές αρχές Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, μέχρι τελικά να απεγκλωβιστεί ο Αρμένιος προπονητής αλλά και ολόκληρη η αποστολή. «Τώρα τη γλίτωσες», απευθύνθηκε σε εκείνον ο Αζέρος αρμόδιος, «αλλά για το καλό σου μην ξαναέρθεις!». «Είναι απίστευτο το μίσος που έχουν εναντίον μας» υποστηρίζει ο Αρτούρ Γεριμιάν.

Η ομάδα τραμπολίνο της Δραπετσώνας παραμένει σταθερά στην κορυφή των εγχώριων διοργανώσεων, με τιμονιέρη τον Γεριμιάν. Στα χνάρια του βαδίζει και η κόρη του Κορίνα.

Εξαιρετικός στους τομείς που δραστηριοποιείται αλλά σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό και στην αρμενική κοινότητα, ο Αρτούρ Γεριμιάν κρατά ψηλά τη γαλανόλευκη και την τρίχρωμη. Με πίστη και αφοσίωση στο αθλητικό του έργο, αγαπά και τιμά εξίσου και τις δύο πατρίδες του!

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"

Kantsaran Banner

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

typografia


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τελευταία Άρθρα