Πακό Σαχακιάν |
Με τον Πρόεδρο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Πακό Σαχακιάν
Στον Μάικ Τσιλιγκιριάν Απρίλιος-Ιούνιος 2012 Τεύχος 73
“Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στη διεθνή κοινότητα”
Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει συχνά μάρτυρες μιας σειράς διεθνών προσπαθειών διευθέτησης του ζητήματος του Ναγκόρο Καραμπάχ, όπου πάντα γίνεται λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορούν αυτές οι προσπάθειες να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος; Σωστά θέσατε το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γιατί πράγματι αυτά έχουν παραβιαστεί όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως τα δικαιώματα του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εμείς δεν έχουμε πάψει να το επισημαίνουμε αυτό, και καθώς φαίνεται, η προσπάθεια ετών έχει αποδώσει καρπούς. Πράγματι κι εμείς παρακολουθούμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση, στην ανάγκη της οποίας κι εμείς πιστεύουμε κι έχουμε πάντα συμβάλλει στην επίτευξή της. Ξέρετε όμως, υπάρχουν κάποια εμπόδια που τη δυσχεραίνουν. Το κυριότερο εμπόδιο είναι η μη εποικοδομητική στάση του Αζερμπαϊτζάν. Η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί όλα αυτά τα χρόνια ποιοι είναι όντως έτοιμοι για την επίλυση του ζητήματος και ποιοι δημιουργούν τεχνητές δυσκολίες.
Οι ολοένα κλιμακούμενες ανακοινώσεις που θυμίζουν πολεμικό σάλπισμα εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν έχουν προφανώς αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Χαιρόμαστε που λέτε πως η διεθνής κοινότητα το αντιλαμβάνεται αυτό. Όμως οι απειλές αυτές έχουν κάποια βάση; Ξέρετε, εμείς δεν μπορούμε να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στη διεθνή κοινότητα, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως πολλές φορές οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους ως το τέλος. Επομένως εμείς που ζούμε τον επεκτατισμό του Αζερμπαϊτζάν στο πετσί μας καθημερινά, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε εάν αποφασίσει να μην ακολουθήσει όσα προτείνει η διεθνής κοινότητα να είμαστε έτοιμοι να πράξουμε δεόντως. Εμείς ανοικοδομούμε τη χώρα μας υπολογίζοντας τις όποιες πιθανές αλλαγές δεδομένων. Όλοι οι Αρμένιοι αισθανόμαστε πολύ κοντά με τους συμπατριώτες μας στο Καραμπάχ. Η Διασπορά επιθυμεί διακαώς να δει ν’ αναγνωρίζεται διεθνώς η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πιστεύετε πως η πολιτική συγκυρία ευνοεί κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να βοηθήσει η Διασπορά; Η επίσκεψή μου εδώ, σ’ αυτό αποσκοπεί. Να γνωρίσουμε την παροικία, τις δομές της, τους συμπατριώτες μας που ζουν εδώ. Εμείς ξέρουμε καλά πως ό,τι έχουμε πετύχει ως τώρα το έχουμε κάνει μαζί με τ’ αδέρφια μας στην Αρμενία και τη Διασπορά. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα: ν’ αξιοποιήσουμε πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό της Διασποράς και για τη διεθνή αναγνώριση της Δημοκρατίας μας.
Στην εικοσαετή ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κοινωνία έχει καταφέρει να προοδεύσει; Ο αποκλεισμός της Αρμενίας έχει αρνητικές συνέπειες; Ασφαλώς και ο αποκλεισμός της Αρμενίας έχει αρνητικές συνέπειες και στην οικονομική κατάσταση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Συνάμα όμως έχουν υπάρξει και πολλές θετικές εξελίξεις. Είναι γνωστό πως η οικονομία της χώρας είχε ήδη αποδεκατιστεί όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Τώρα θα πρέπει αφ’ ενός να ξαναστήσουμε τη χώρα, αφ’ ετέρου να τη βοηθήσουμε ν’ αναπτυχθεί. Εξυπακούεται ότι το έργο αυτό γίνεται με τη συνεργασία της Διασποράς, η παρουσία της οποίας είναι πάντα αισθητή σε όλη την εικοσαετή ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Να προσθέσω πως παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, εμείς καταφέραμε να έχουμε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και καλό επίπεδο ζωής. Η ανάπτυξη για φέτος έφτασε το 10%, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί σημαντικό δείκτη. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εργατικότητα του λαού μας και την αγάπη του για την πατρίδα. Εγώ πιστεύω πως αν εξακολουθήσουμε να επιδεικνύουμε αυτή τη θέληση μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ένας πολύ σημαντικός τομέας επίσης είναι αυτός του τουρισμού. Είναι περιττό φυσικά ν’ αναφέρουμε την εξαιρετική φυσική ομορφιά του τόπου μας και την περιβόητη φιλοξενία του λαού μας. Για το λόγο αυτό κατασκευάζονται σύγχρονα ξενοδοχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς και άλλες τουριστικές υποδομές. Για τον ίδιο λόγο εκσυγχρονίζουμε το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ και το εφοδιάζουμε με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Υπάρχει θέμα μετανάστευσης του λαού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ; Όχι. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007, μελετώντας την κατάσταση, φτάσαμε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης του λαού μας. Έτσι καταρτήσαμε ένα πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε κίνητρα για τη σύναψη γάμων, την απόκτηση πολλών παιδιών, κ.ά. Τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη αρχίσει ν’ αποδίδουν καρπούς. Ενώ το 1992 το Ναγκόρνο Καραμπά αριθμούσε 138.000 κατοίκους, σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 145.000. Όσον αφορά το ρυθμό των γεννήσεων, πλησιάζουμε τους δείκτες που είχαμε επί Σοβιετικής Ένωσης. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο, γνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος. Το δημογραφικό έχει χαρακτηριστεί εκ μέρους μας θέμα στρατηγικής σημασίας. Επίσης, συνεχίζουμε το έργο της επανεγκατάστασης των συμπατριωτών μας στις απελευθερωμένες περιοχές με τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε αυτές (ύδρευση, αγωγοί φυσικού αερίου, περίθαλψη, κλπ).
Τι θα θέλατε να πείτε στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι φίλη χώρα από παλιά. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τον ελληνικό λαό, αλλά οι καλές μας σχέσεις συνεχίζονται ως και τις μέρες μας. Κατ’ αρχάς ευγνωμονώ την ελληνική πολιτεία γιατί δίνει στους συμπατριώτες μου τη δυνατότητα να έχουν σχολεία, εκκλησίες, κοινότητα, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Από τη μεριά μας, θα επιθυμούσαμε τη σύσφιγξη των δεσμών μας με την Ελλάδα, και πιστεύω πως η επίσκεψή μας εδώ και οι επαφές μας με τους φορείς της παροικίας συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό.
|