Iάκωβος Κολανιάν Εκτύπωση E-mail

Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαμασκαΐν ξεκινά μαθήματα κιθάρας και πιάνου στη Νίκαια και τον Νέο Κόσμο. Με αφορμή αυτή τη νέα πρωτοβουλία του Χαμασκαΐν τα «Αρμενικά» συναντήθηκαν με τον Ιάκωβο Κολανιάν, τον διεθνώς καταξιωμένο κιθαριστή, ο οποίος θα διδάσκει κιθάρα στο πλαίσιο αυτών των μαθημάτων.

 

 

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι σκοπός των μαθημάτων στο εργαστήρι δεν είναι το κέρδος


Πώς ξεκίνησε η ιδέα για μαθήματα μουσικής από το Χαμασκαΐν;
Aυτή ιδέα υφίσταται εδώ και είκοσι χρόνια και αφορά σε μια πρόταση που είχα κάνει και παλαιότερα στο Χαμασκαΐν-στο οποίο είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αρμενίας προέκυψε ένα δυναμικό καθηγητών και μουσικών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με αυτό το σκεπτικό είχα στο μυαλό μου να γίνει ένα Ωδείο. Όταν στην πρόσφατη επίσκεψη μου στον Λίβανο είδα πως λειτουργεί εκεί το Ωδείο -το οποίο ανήκει στο Χαμασκαΐν- πολύ το ζήλεψα και σκέφτηκα γιατί να μην έχουμε κάτι ανάλογο και εδώ με στόχο τη διατήρηση του πολιτισμού μας. Σε πρώτη φάση όμως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ιδρύσουμε ένα οργανωμένο Ωδείο. Ωστόσο το εργαστήρι αυτό μπορεί να λει-τουργήσει ως βάση για ένα μελλο-ντικό Ωδείο, μετά από ένα- δύο χρόνια. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι στήριξη και τι συμμετοχή θα έχουμε από τους μαθητές.

Ποιoς είναι ο στόχος του όλου εγχειρήματος;
Μετά από ένα χρόνο μαθημάτων θα δούμε σε ποιο επίπεδο σπουδών θα φτάσει ένας αρχάριος μαθητής και τι μπορεί να κάνει. Μετά θα σκεφτούμε τι υψηλότερους στόχους μπορούμε να θέσουμε. Προσωπικά, έχω ήδη την εμπειρία, γιατί έχω την ευθύνη σε ένα παρόμοιο εργαστήρι στο δήμο του Γέρακα. Εκεί βέβαια διδάσκονται σχεδόν όλα τα όργανα. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του έγινε μια εκδήλωση με όλους όσους συμμετείχαν- είτε ομαδικά είτε ατομικά-, η οποία ήταν εξαιρετική και προσδοκώ το ίδιο να γίνει και με το δικό μας εργαστήρι.

Γιατί ένας γονιός ή ένας υποψήφιος μαθητής να προτιμήσει τα μαθήματα του Χαμασκαΐν και να μην επιλέξει να πάει σε ένα οργανωμένο Ωδείο;
Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι σκοπός των μαθημάτων δεν είναι το κέρδος, αλλά η σωστή και υπεύθυνη εκμάθηση. Άλλωστε το Χαμασκαΐν δεν λειτουργεί επιχειρηματικά, οπότε σκοπός του δεν είναι το κέρδος - κάτι που ισχύει  στα περισσότερα Ωδεία. Επίσης, τουλάχιστον όσον αφορά σε  εμένα και την Κριστίν Τοκατλιάν - που όλοι γνωρίζουμε την αξία και το επίπεδο της- είναι πράγματι σπουδαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων θα γίνεται στην αρμενική γλώσσα. Ο μαθητής θα έρθει σε επαφή με την αρμενική κουλτούρα και μουσική. Μέσω της διδασκαλίας της κλασικής μουσικής θα διδάσκονται και αρμένικα κομμάτια. Ίσως όχι τον πρώτο χρόνο, αλλά στο μέλλον οπωσδήποτε.
Σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που θα διδάσκουν είναι εξαιρετικού επιπέδου, έμπειροι, καταξιωμένοι στο χώρο τους και με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν.

Τα μαθήματα θα απευθύνονται σε αρχάριους ή και σε προχωρημένους;
Τα μαθήματα θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ο μόνος περιορισμός είναι στους αρχάριους, εκείνους δηλαδή που ξεκινούν για πρώτη φορά, οι οποίοι θα πρέπει να είναι στην ηλικία των επτά ετών.
Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη, κάποια στιγμή το εργαστήρι να συνεργαστεί με Ωδείο, έτσι ώστε να μπορεί να δίνει τίτλους σπουδών. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μαθητές που φοιτούν σε κάποιο Ωδείο και βρίσκονται στη μέση τάξη,οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα χαρτί από το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο να πιστοποιεί τις σπουδές τους. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, όμως οι μαθητές που θα θέλουν να ενταχθούν σε ένα επίσημο πρόγραμμα σπουδών, θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις μέσω ενός Ωδείου με το οποίο θα συνεργάζεται το εργαστήρι.

Ποια μουσικά όργανα θα διδάσκονται;
Για φέτος - σε πρώτη φάση - θα διδάσκεται πιάνο και κιθάρα. Το πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει ατομικά μαθήματα των δυο αυτών οργάνων, διαρκείας περίπου μισής ώρα με σαράντα λεπτά αλλά και θεωρητικά μαθήματα σε γκρουπ. Τα μαθήματα θα γίνονται στη λέσχη του Νέου Κόσμου αλλά και στην Κοκκινιά.
Η διεύρυνση για τη διδασκαλία άλλων οργάνων θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη που θα έχει το εργαστήρι από την κοινότητα.

Ο μαθητής θα έχει κάποια οικονομική υποχρέωση;
Η συμμετοχή θα είναι στα 60 ευρώ έτσι ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, αμοιβές καθηγητών, έξοδα γραμματείας, αγορά οργάνων, κλπ.

Ελπίζεις στο μέλλον να υπάρξει και κάποιο μουσικό σύνολο; Δηλαδή μια ομάδα παιδιών που να παρουσιάσει  αρμενικό ρεπερτόριο;
Φυσικά. Όχι όμως σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι κι αυτό μέσα στους στόχους μας, όπως και το να φέρουμε έναν καταξιωμένο δάσκαλο από την Αρμενία. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Πού θα μπορούσαν να απευθυνθούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήρι;
Σε πρώτη φάση μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου, στο τηλέφωνο 6932 706764. Από τη συμμετοχή των παιδιών θα εξαρτηθεί εάν θα έχουμε γραμματεία. Όταν η συμμετοχή ξεπεράσει τα 50 άτομα, τότε θα πρέπει να οργανωθεί γραμματεία η οποία θα λειτουργεί στην Κοκκινιά και στο Νέο Κόσμο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν σπουδαστές και καθηγητές.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου ενώ εγγραφές θα μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αξίζει δε να τονιστεί, πως από τη στιγμή που ανακοινώσαμε ότι ξεκινά ένα τέτοιο εργαστήρι, οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους