Μαίρη Βαρτανιάν Εκτύπωση E-mail

Η Μαίρη Βαρτανιάν γεννήθηκε στην Αρμενία το 1980. Άρχισε να παίζει κανονάκι από την ηλικία των 7 ετών. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής του Γερεβάν με ειδικότητα την διεύθυνση ορχήστρας και κανονάκι, στο οποίο μάλιστα πρώτευσε. Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων και αρμενικής μεσαιωνικής μουσικής Οσαγκάν και του διεθνούς φήμης μουσικού συνόλου Γκουρτζίεφ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα παγκόσμια φεστιβάλ (Εσθονία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λίβανο, Βέλγιο, Ρωσία, Γεωργία κ.α.), ενώ από το 2009 διαμένει μόνιμα στη Λυών της Γαλλίας, όπου συνέχισε τις μουσικές σπουδές κι αποφοιτήσε από το τοπικό Πανεπιστήμιο.
Έχει ηχογραφήσει δύο άλμπουμ στην γνωστής γερμανικής εταιρίας ECM. Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη σε ένα μουσικό ταξίδι όπου συναντώνται οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με τα μουσικά ρεύματα της Δύσης.

Meri VardanyanΣτον Μάικ Τσιλιγκιριάν
Απρίλιος- Ιούνιος 2017, τεύχος 93

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με το μουσικό σύνολο Γκουρτζίεφ;
Το 2008 ο Λεβόν Εσκενιάν ξεκίνησε τη δημιουργία του μουσικού συνόλου Γκουρτζίεφ συμπεριλαμβάνοντας και εμένα ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα το συγκροτούσαν. Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας ηχογράφηση πάνω σε έργα του Γκουρτζίεφ και μέσω της διεθνούς δισκογραφικής εταιρίας ECM γίναμε γνωστοί και τύχαμε καθολικής αποδοχής από το μουσικόφιλο κοινό παγκοσμίως. Αυτήν, την πρώτη μας δουλειά, παρουσιάσαμε με συναυλίες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η αρχή που έθεσε ο Λεβόν Εσκενιάν, ότι όλοι όσοι συγκρότησαν το αρχικό σχήμα του συνόλου να είναι για πάντα μέλη του με βοήθησε ώστε και τώρα που διαμένω στην Γαλλία, να συνεχίσω τη συνεργασία μου μαζί του.
Την πρώτη μας δουλειά ακολούθησε μια δεύτερη με έργα του Κομιτάς για πιάνο, διασκευασμένα από τον Εσκενιάν για αρμενικά παραδοσιακά όργανα, τα οποία εμψύχωσε κι επανέφερε στους αρχικούς κανόνες τους. Και αυτήν τη δουλειά μας ανέλαβε η ECM και πραγματοποιήσαμε δύο συναυλίες στην Ελλάδα, καλεσμένοι της αρμενικής κοινότητας, ενώ ακολούθησαν συναυλίες στη Βουδαπέστη, στο Σάλτσμπουργκ και την Κοπεγχάγη.

Πώς επιλεχθήκατε να συμμετάσχετε στο σχήμα που με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, πραγματοποίησε συναυλία στο Ηρώδειο τον Ιούνιο;
Ο μουσικός και συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου παρουσίασε ένα έργο σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, του οποίου την ερμηνεία είχε η Μαρία Φαραντούρη.
Το αρχικό σχήμα από τρεις μουσικούς κρίθηκε ανεπαρκές κι έτσι στις προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν προτάθηκε και σε εμένα να συμμετέχω, κάτι που φυσικά αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά.
Στο σχήμα συμμετείχαν επίσης οι παγκοσμίου εμβέλειας καλλιτέχνες, Άννα Λέχνερ (βιολοντσέλο), Χρήστος Μπάρμπας (νέι), Ιζέτ Κιζίλ (κρουστά) και ο ίδιος ο συνθέτης ΤζιχάνΤούρκογλου (φωνή, σάζι και κοπούζ). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε μαζί με τη διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια Μαρία Ντελ Μαρ Μπονέτ ισπανικά και καταλανικά τραγούδια, καθώς και κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να συνεργαστείτε με καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες και με ακούσματα άγνωστα σε εσάς;
Οι πρόβες ξεκίνησαν τον Μάιο και παρόλο που ο Τζιχάν έθεσε τις βάσεις πάνω σε διαφορετικά μουσικά είδη (μεσαιωνική, ρυθμοί Μέσης Ανατολής, τζαζ και κλασική μουσική), πολύ γρήγορα προσαρμοστήκαμε και φτάσαμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τα ελληνικά τραγούδια, με τη δασκάλα μου, Άντζελα Αταμπεκιάν, είχαμε δουλέψει πολύ πάνω στον Θεοδωράκη, οπότε μου ήταν οικείο το είδος και δε με δυσκόλεψε καθόλου.

Πόσα τραγούδια παρουσιάσατε; Υπήρχαν αρμένικα τραγούδια ανάμεσα τους;
Παρουσιάσαμε δέκα τραγούδια κι ανάμεσα τους το «Κελέ-κελέ» του Γκομιντάς, το οποίο ερμήνευσε στα αρμενικά η Φαραντούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φαραντούρη και παλαιότερα είχε ερμηνεύσει στα αρμενικά το «Τσινάρ» κι είναι γνώστης της μουσικής του Γκομιντάς. Θα ήθελα επίσης να πω ότι αυτή η δουλειά θα παρουσιαστεί του χρόνου από την ECM.

Το μουσικό σύνολο Γκουρτζίεφ μας έχει παρουσιάσει δύο εξαιρετικές δουλειές τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζετε εάν στα σχέδια του Λεβόν Εσκενιάν υπάρχει κάτι καινούριο;
Γνωρίζω ότι ο Λεβόν πάντα ψάχνεται για καινούρια πράγματα, όμως κάτι συγκεκριμένο δεν μπορώ να σας πω.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, σε συνεργασία με ένα από τα πιο γνωστά τρίο της Συρίας, θα δώσουμε μια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί του χρόνου. Σκοπό θα έχει να καταδείξει την κοινή πορεία των δύο λαών μέσα στην ιστορία και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει ο ένας στον άλλο αρχής γενομένης το 1915, με τη βοήθεια που παρείχε ο συριακός λαός στον αρμενικό και το αντίστροφο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Σύροι.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους