Ο φίλος μας! Οσμάν Καβαλά Εκτύπωση E-mail

osman kavala

Ήρα Τζούρου
Νοέμβριος 2017- Ιανουάριος 2018, τεύχος 95

Ο γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά οδηγήθηκε τη 1η Νοεμβρίου στη φυλακή Σιλίβρι της Κωνσταντινούπολης.
Ο Καβαλά είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που φυλακίζει ο Ερντογάν με το πρόσχημα της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Θα δικαστεί με τις κατηγορίες παραβίασης του συντάγματος, αλλά και της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης.
Η σύλληψή του έγινε στις 18 Οκτωβρίου, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού ο Οσμάν Καβαλά, μετά από δυο εβδομάδες στα κρατητήρια, οδηγήθηκε με παράνομο τρόπο στη φυλακή. Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη αυτή, γράφοντας στο λογαριασμό της στο Twitter: «Πολύ ανησυχητικά τα νέα. Σύλληψη του Οσμάν Καβαλά στην Κωνσταντινούπολη. Θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του».
Μόλις έναν μήνα πριν, ο Καβαλά είχε βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη καταγωγής του, όπου συνυπόγραψε μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα, το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» (Tobacco Roads). Ο Καβαλά εκπροσωπούσε το Ινστιτούτο «Πολιτισμός της Ανατολίας» (Anadolu Kültür), του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος.

Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και είχαν ζήσει στην Καβάλα. Ήταν καπνέμποροι. Η γιαγιά του ήταν η κόρη του πρέσβη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είχε ζήσει στην Αθήνα, μεγαλωμένη στους βασιλικούς κήπους της Αθήνας, στο δάσος του Τατοΐου, παρέα με τον βασιλιά Αλέξανδρο.
Τη δεκαετία του ’80 ο Καβαλά έζησε στην Αμερική. Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος σε οτιδήποτε είχε σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα και έγινε ιδρυτικό μέλος σε πολλές αριστερές οργανώσεις και παράλληλα αγωνιστής πρώτης γραμμής για την Παλαιστίνη και την Ιρλανδία.
Η μητέρα του τον είχε εμπιστευτεί στον γνωστό μας Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος αναφέρει: «Ήταν αδύνατον να τον κρατήσω εκτός δράσης˙ πάντα έβρισκε κάποιον τρόπο και ξέφευγε από την προσοχή μου και τον έβρισκα στις πορείες διαμαρτυρίας κάποιου αδικημένου λαού του πλανήτη. Ο Οσμάν ήταν και είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που δεν διστάζει να βοηθήσει, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιοδήποτε κόστος, για όσα θεωρεί σωστά».
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, o Καβαλά ανέλαβε τις επιχειρήσεις της οικογένειας στην Τουρκία. Έκτοτε, υπήρξε η αθέατη βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία για οτιδήποτε έχει σχέση με πολιτισμό, εκπαίδευση, πολιτιστική κληρονομιά, τέχνες και ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν ακούστηκε το όνομά του όταν εμφανίστηκε, ως από μηχανής θεός, για να διασώσει τις εκδόσεις Αράς, το πολιτιστικό παράθυρο της αρμενικής λογοτεχνίας, όταν αυτή βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν δίστασε να διαθέσει αίθουσα εκδηλώσεων χιλιάδων ατόμων για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Καβαλά είχε μπει στο μάτι του Ερντογάν χρόνια πριν, με αυτές τις κινήσεις του. Στην ουσία ο ίδιος διέταξε τη σύλληψή του, αφού είχε πει ότι ο Οσμάν Καβαλά ήταν πίσω και από τις μεγάλες και αιματηρές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013.
Σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών και ένθερμος υποστηρικτής των δημοκρατικών ελευθεριών, δραστήριο μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (TESEV), του Ιδρύματος Open Society, του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ελσίνκι, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Ιλετισίμ, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χορηγός της κινηματογραφικής πλατφόρμας Αρμενία-Τουρκία, 34ο μέλος του Ιδρύματος Ειρήνης, ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών του Ντιγιαρμπακίρ, ο Καβαλά είναι παντού και δίπλα σε όλους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η παρουσία του σε όλες τις δίκες που διεξάγονται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ εδώ και δέκα χρόνια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν τον έχει αποκαλέσει τον Τζορτζ Σόρος της Τουρκίας. Δημόσια τον έχει κατηγορήσει για τις διαδηλώσεις και έχει δηλώσει ότι πίσω από το πρόσωπο του ακτιβιστή κρύβεται ένας πραξικοπηματίας, προσθέτοντας το ερώτημα «Ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει;»
Η τελευταία δημόσια δήλωση του Καβαλά από τη φυλακή μέσω των δικηγόρων του έγινε στις 10 Νοεμβρίου 2017: «Τα μηνύματα υποστήριξης από όλον τον κόσμο και την Τουρκία είναι πολύτιμα για μένα και θα ήθελα να εκφράσω τους χαιρετισμούς μου σε όλους. Ευχαριστώ τους πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες που ήταν μαζί μου από την αρχή των συμβάντων, μεταβιβάζοντας τις καλές ευχές τους. Δεν σχολιάζω, λόγω της απόφασης του απορρήτου, για τη διεξαγόμενη έρευνα . Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα εκδηλωθεί, αργά ή γρήγορα».
Σήμερα, παρά το ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι μια σειρά από φαντασιώσεις και σκευωρίες, τα άρθρα 312 και 309 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να επιφέρουν τη μέγιστη ποινή στον Καβαλά.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"

Kantsaran Banner

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

typografia


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους