Το φαινόμενο των νικητών Εκτύπωση E-mail

Πηγή: Περιοδικό Yerevan

Συνέντευξη:Ραζμίκ Σρακιάν & Χάικ Τοβμασιάν

Μετάφραση:Ναζίκ Τζαμουζιάν

 

Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009

 

Φαίνεται πως η Κάισσα, η μυθική θεά του σκακιού, ερωτεύθηκε την αρμενική ομάδα. Τρία χρόνια πριν στο Τορίνο, και πέρσι στην 38η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Σκακιού στη Δρέσδη, οι αρμένιοι παίκτες απέδειξαν πως είναι πολύ δυνατοί. Απέδειξαν ακόμη ότι το σκάκι μπορεί κάλλιστα να γίνει σήμα κατατεθέν της Αρμενίας.

Στην 38η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Σκακιού που έγινε στη Δρέσδη, η ομάδα αντρών της Αρμενιάς υπερασπίστηκε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Νικώντας την τετράδα από την Κίνα στον τελικό γύρο, η αρμενική ομάδα σημείωσε ιστορική επιτυχία, καθώς πολύ λίγες ομάδες έχουν καταφέρει να κερδίσουν την καρδιά της θεάς του σκακιού σε δύο διαδοχικές Ολυμπιάδες. Συμπτωματικά, η αρμενική ομάδα κέρδισε το νικητήριο πόντο χάρις στον Τικράν Πετροσιάν, συνονόματο του 9ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

 

 

Πόσο προβλέψιμη ήταν αυτή η νίκη για σας;

Προπονητής Αρσάκ Πετροσιάν: Φυσικά όλοι προσδοκούσαμε καλά αποτελέσματα. Οι ειδικοί προέβλεπαν ότι θα ήμασταν μέσα στους εννέα καλύτερους, αλλά τα παιδιά ήταν απλώς υπέροχα! Νίκησαν ξανά κι απέδειξαν ότι η επιτυχία τους στο Τορίνο δεν ήταν απλή σύμπτωση. Δυο διαδοχικές νίκες σε τέτοιου επιπέδου αγώνες είναι κάτι πραγματικά αξιοσημείωτη κι έχει ήδη αφήσει το σημάδι του στην ιστορία του σκακιού.

 

Λεβόν Αρονιάν: Μας πήρε χρόνια να φτάσουμε ως εδώ και ο προπονητής μας, ο Αρσάκ Πετροσιάν, ήταν αυτός που μας ένωσε ώστε να γίνουμε μια δυνατή ομάδα.

 

Βλαντιμίρ Ακοπιάν: Η μάχη είχε μεγάλη ένταση. Έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα απίστευτο χρέος - να υπερασπιστούμε τον τίτλο των ολυμπιακών πρωταθλητών. Είχαμε όλοι εξαιρετικά καλή διάθεση. Μην με παρεξηγείτε - συγχρόνως πενθούσαμε και για τον πρόωρο χαμό του Καρέν Ασιριάν. Η νίκη μας στη Δρέσδη είναι και δική του νίκη.

 

Ποιον θεωρείτε ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλό σας;

Λεβόν Αρονιάν: Θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε οποιαδήποτε από τις δέκα καλύτερες ομάδες. Για παράδειγμα, η ρωσική ομάδα ήταν πολύ ισχυρή προπορεύονταν από εμάς κατά 100 βαθμούς. Όμως νικήσαμε εμείς. Και αυτό το «νικηφόρο αρμενικό φαινόμενο» θάμπωσε τα μάτια του κόσμου του σκακιού και πάλι.

Βλαντιμίρ Ακοπιάν: Νομίζω ότι τώρα πια όλοι γνωρίζουν ποιά θα είναι η πιο αφοσιωμένη ομάδα στην επόμενη ολυμπιάδα.

 

Τι ενίσχυσε το αγωνιστικό σας πνεύμα;

Αρντασές Μινασιάν: Γνωρίζαμε τι είδους αποτελέσματα ανέμενε από εμάς η χώρα μας και όλοι οι Αρμένιοι. Έτσι, η ομάδα προχώρησε.

Προπονητής Αρσάκ Πετροσιάν: Ξέρετε, τα μέλη των άλλων ομάδων που είχαν διάφορους παίκτες, μας πλησίαζαν κι έλεγαν: «Είστε τυχεροί εσείς, έχετε ένα ολόκληρο έθνος και τον Πρόεδρό σας να σας στηρίζουν». Πράγματι είχαμε αποκλειστική υποστήριξη από την κυβέρνησή μας και την ενεργή συμμετοχή του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, που είναι επίσης πρόεδρος της αρμενικής ομοσπονδίας σκακιού. Αυτό είχε τεράστια σημασία για την ομάδα.

 

Τικράν Πετροσιάν: Ακριβώς λόγω της μεγάλης υποστήριξης από την κυβέρνηση, πολλοί επαγγελματίες αρμένιοι σκακιστές που ζουν στη Διασπορά σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και ν’ αγωνιστούν με την αρμενική σημαία.

 

Τικράν Βαρτάν Πετροσιάν, εσύ έχεις δοξάσει την Αρμενία. Αισθάνεσαι κάποια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σύμπτωση του ονόματός σου;

Φυσικά σε υποχρεώνει και σε αναγκάζει να παίζεις πάντα με ευπρέπεια. Ειλικρινά, κάποιες φορές δεν το πετυχαίνω. Όμως αυτή την φορά, σίγουρα τα κατάφερα, όπως έλπιζα! Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιάδα κι ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου που με βοήθησαν να εγκλιματιστώ γρήγορα.

Ποια ήταν η κύρια διαφορά ανάμεσα στην αρμενική και τις υπόλοιπες ομάδες;

 

Προπονητής Αρσάκ Πετροσιάν: Νομίζω ότι η κύρια διαφορά ήταν η συνοχή μας. Όταν τα μέλη της ομάδας μας δεν αγωνίζονταν, τότε παρακολουθούσαν τον αγώνα κάποιου συμπαίκτη τους για να τον ενισχύσουν και να τον εμψυχώσουν. Οι άλλες ομάδες δεν το έκαναν αυτό.

 

Λεβόν Αρονιάν: Υπήρχαν ομάδες που οι παίκτες τους δεν αντάλλαζαν ούτε δύο λέξεις. Οι συγκεντρώσεις της δικής μας ομάδας όμως είναι πάντα χαρούμενες κι είμαστε πάντα έτοιμοι να πειράξουμε ο ένας τον άλλον. Κατά τη γνώμη μου, το χιούμορ βοηθάει πάντα στη μείωση της έντασης πριν τους αγώνες.

 

Καπριέλ Σαρκισιάν: Αυτή η ατμόσφαιρα στην ομάδα βοηθάει, γιατί στις Ολυμπιάδες η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι σε ατομικά τουρνουά. Υπό αυτή την έννοια, το σκάκι έχει μετατραπεί σε εξτρίμ σπορ.

 

Προπονητής Αρσάκ Πετροσιάν: Παρεπιπτόντως, με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο Καπριέλ Σαρκισιάν ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης των Ολυμπιακών αγώνων της Δρέσδης. Και η ανεπίσημη βαθμολόγηση από τους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα είναι μεγάλη ανταμοιβή για όλους μας.

 

Αν δεν παίζατε σκάκι, τι θα κάνατε στη ζωή σας;

Λεβόν Αρονιάν: Ο Βλαντιμίρ, για παράδειγμα, είναι ένας εξαίρετος μουσικός και συνθέτης. Ο Αρσάκ Πετροσιάν έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο. Ο Καπριέλ είναι ένας επιφανής ποδοσφαιριστής. Όσο για μένα... εγώ θα έπαιζα ντάμα.

 

Προπονητής Αρσάκ Πετροσιάν: Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι οτιδήποτε κι αν έκαναν αυτά τα παιδιά, θα πετύχαιναν σε οποιονδήποτε τομέα γιατί είναι όλοι χαρισματικοί και ταλαντούχοι.

 

Μπορεί να γίνει το σκάκι το σήμα κατατεθέν της Αρμενίας; Μπορείτε να γίνετε τρεις φορές Ολυμπιονίκες;

Η Αρμενία γίνεται ολοένα πιο γνωστή για τις νίκες της στο σκάκι, κι επομένως η πιθανότητα να γίνει το σκάκι σήμα κατατεθέν της Αρμενίας μεγαλώνει.

Για παράδειγμα, η γυναικεία ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στη Δρέσδη, η γυναικεία ομάδα μας κατέκτησε την 6η θέση. Επίσης η ομάδα των Η.Π.Α., που κατέκτησε την 3η θέση έχει δύο αρμένιους παίκτες. Είμαστε έτοιμοι να στεφθούμε πρωταθλητές για τρίτη φορά, κι αν είναι θέλημα Θεού, όλα θα πάνε κατ’ ευχήν!

Την δις πρωταθλήτρια ομάδα των αντρών υποδέχθηκαν στο Ερεβάν υπουργοί, βουλευτές κι άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι καθώς και χιλιάδες κόσμου.

Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης έκαναν το γύρο του θριάμβου στην πλατεία Δημοκρατίας μαζί με τον Πρόεδρο Σαρκισιάν.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους