ΝΤΑΝΙΕΛ ΑΠΙΚΙΑΝ Εκτύπωση E-mail

Ένας «κρυμμένος» αρμενικός θησαυρός στην... Καλλιθέα

Ο τίτλος προετοιμάζει το μυαλό στην προσδοκία παραμυθιών με εκπλήξεις, εντάσεις και ανεξάντλητες συγκινήσεις…
Όλα αυτά ξετυλίγονται μπροστά μας περνώντας το κατώφλι της εταιρείας «Quality Fruit Wines» του Ντανιέλ Απικιάν στην Καλλιθέα (Σαπφούς 11).
Η εταιρεία, περισσότερο από 10 χρόνια, αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και στην Κύπρο το διεθνούς φήμης Brandy ArArAt, και τα ποιοτικότερα κρασιά της Αρμενίας όπως και τα μοναδικά κρασιά από σπάνια φρούτα.
Συναντήσαμε τον κύριο Ντανιέλ που τόσα χρόνια με επιμονή και αστείρευτη θέληση εισαγάγει τα, υψηλής ποιότητας, αρμενικά προϊόντα στην Ελληνική και Κυπριακή αγορά και μας μίλησε για αυτά, για τις δυσκολίες αλλά και για τα μελλοντικά επαγγελματικά του σχέδια.

apikian

Στον Χοβαννές Γαζαριάν
Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2019, τεύχος 101

Μπορείτε να μας πείτε πώς πήρατε την απόφαση και ξεκινήσατε αυτή την μοναδική δραστηριότητα;
Η τελική απόφαση ήταν το αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων που κάποια στιγμή συνδυάστηκαν μεταξύ τους. Προέρχομαι από μια πολύ δεμένη και παραδοσιακή αρμενική οικογένεια.
Ο πατέρας μας είχε πάντα μια φιάλη καλού κρασιού για δοκιμή και συζήτηση στο κυριακάτικο τραπέζι που επιμελώς ετοίμαζε η μητέρα μας.
Με αυτό τον τρόπο μας μετέδωσε το γονίδιο της αγάπης, του σεβασμού αλλά συγχρόνως και της γαστρονομίας. Εκείνη την εποχή τα ποτά από την Αρμενία ήταν εξαιρετικά δυσεύρετα.
Σε μια παρόμοια οικογενειακή συνάντηση στο Λονδίνο το 2005, βρέθηκε τυχαία στα χέρια μας μια μοναδική και σπάνια φιάλη κρασιού από ρόδι, όπου μετά την γευστική δοκιμή αισθανθήκαμε ως ελάχιστο χρέος την διάδοση των ποιοτικών προϊόντων της Αρμενίας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα;
Αρχικά πρέπει να πω ότι τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο για τα διαδικαστικά, οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν γνώριζαν καν πού βρίσκεται η Αρμενία. Όταν εξηγούσα ότι, μεταξύ άλλων, θα δραστηριοποιηθούμε και στην διανομή κρασιού από ρόδι και δαμάσκηνου, γελούσαν και με αντιμετώπιζαν αναλόγως. Μετά από τρία χρόνια, το 2008, καταφέραμε και λύσαμε όλα τα διαδικαστικά και ανοίξαμε την εταιρεία, αλλά συγχρόνως, κατέρρευσε η ελληνική οικονομία και η εσωτερική κατανάλωση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Παρ ’όλα αυτά η εταιρεία σας άντεξε και εξελίσσεται ραγδαία.
Η αγάπη και η υποστήριξη του κόσμου ήταν αυτή που μας έδωσε το έναυσμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας. Κάθε χρόνο, παίρνουμε μέρος σε διεθνείς αλλά και κλαδικές εκθέσεις, αντιπροσωπεύοντας με μεγάλη περηφάνια τα μοναδικά και ποιοτικότερα προϊόντα της Αρμενίας. Δεν μας ρωτούν πιά που βρίσκεται η Αρμενία. Επεκταθήκαμε και σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία και παράλληλα με την παραγωγή κρασιού από ρόδι και δαμάσκηνου δημιουργήσαμε το μικρότερο επισκέψιμο οινοποιείο της Ελλάδος.

Πώς μπορούμε να μάθουμε καλύτερα τα ποιοτικά προϊόντα της Αρμενίας;
Παραδίδουμε σεμινάρια γευσιγνωσίας για αρχάριους αλλά και προχωρημένους που επιθυμούν να γνωρίσουν αρχικά την ιστορία, να μάθουν και να γευτούν τα Brandy και τα καλύτερα κρασιά και ποτά της Αρμενίας. Διαθέτουμε πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε ομάδες μέχρι 7 ατόμων.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, θεωρείτε ότι αυτά τα προιόντα είναι αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές;
Ξεκινήσαμε μετά από την διαπίστωση, ότι εμείς οι Αρμένιοι της διασποράς δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα αναφορικά με τα ποιοτικά προϊόντα της πατρίδας μας. Εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρεσβευτές των προϊόντων μας, αρχικά δοκιμάζοντας τα και έπειτα κάνοντας τα γνωστά σε φίλους και γνωστούς. Πώς θα προσφέρεις όμως ως δώρο, μια φιάλη καλού κρασιού στην γιορτή ενός φίλου σου όταν δεν γνωρίζεις, τι ποικιλία είναι, με τι συνοδεύεται και ποια είναι τα μοναδικά του χαρακτηριστικά που το καθιστούν ξεχωριστό; Πώς θα προσφέρεις μια φιάλη Brandy, όταν δεν γνωρίζεις αρχικά τι ποτό είναι, πως πίνεται και με τι συνδυάζεται; Το Brandy θεωρείται ένα από τα πιο ευγενή ποτά του κόσμου, λίγο παρεξηγημένο στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά η Αρμενία ήταν και παραμένει, μία από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως που παράγουν το μοναδικό αυτό ποτό. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οινοποίησης στην Αρμενία έχει κάνει αλματώδη βήματα με τεράστιες επενδύσεις και παραγωγή κορυφαίων Βrandy & κρασιών παγκόσμιας κλάσης & εμβέλειας. Η Αρμενία μπαίνει δυναμικά στον οινικό παγκόσμιο χάρτη και λαμβάνει σταδιακά την θέση που της αξίζει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας σας;
Έκτος από τις εκθέσεις και τα σεμινάρια γευσιγνωσίας, για 2η χρονιά θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε βραδιές Armenian food & wine pairing σε συνεργασία με τα κορυφαία αρμενικά εστιατόρια στην Ελλάδα. Έχουμε συνάψει συμφωνίες αποκλειστικότητας με όλα τα μεγάλα οινοποιεία της Αρμενίας όπου παράγονται τα ποιοτικότερα προϊόντα, με σκοπό να τα κάνουμε ευρέως γνωστά στην Ελλάδα και Κύπρο.
Στόχος μας είναι, κάθε χρόνο, να διευρύνουμε την γκάμα μας προσθέτοντας νέα είδη και σύντομα θα διαθέτουμε νέα εξαιρετικά κρασιά, νέα Brandy, τσίπουρο βερίκοκου και μπύρα.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους