Κερμάν Αβακιάν Εκτύπωση E-mail

Το ζήτημα του Καραμπάχ

θα το λύσουν αυτά τα νέα παιδιά 

Στον Μάικ Τσιλινγκιριάν

Oκτώβριός - Δεκέμβριός 2012 τεύχος 75

 

 

Ο Κερμάν Αβακιάν είναι φωτογράφος που εργάζεται στις ΗΠΑ και την Αρμενία. Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Shushi Art Project» που πραγματοποιήθηκε στο Σουσί του Καραμπάχ τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αβακιάν παρουσίασε την πρόσφατη δουλειά του με τίτλο «Γεννημένοι μετά το θάνατο», όπου παρουσίασε μια σειρά με πορτρέτα νέων που γεννήθηκαν μετά το θάνατο του πατέρα τους στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Κερμάν Αβακιάν είναι ένας καλλιτέχνης που προβάλλει μέσα από τις φωτογραφίες του πολιτικά και κοινωνικά θέματα: τη ζωή και το θάνατο μαζί σε μια εικόνα, όπου τα νέα αυτά παιδιά κρατούν το πορτρέτο του πατέρα τους, συμβολίζοντας τη θυσία και το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Οι «βουβές» φωτογραφίες του μας μεταφέρουν τη σκληρή πλευρά του πολέμου και μας αφήνουν μια γεύση αβεβαιότητας για το μέλλον στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

Συναντήσαμε τον Κερμάν Αβακιάν στο χώρο της έκθεσης και μας μίλησε για το έργο του.

 

Πώς προέκυψε η τελευταία δουλειά σας «Γεννημένοι μετά το θάνατο»;

 

Οι ιδέες για τα θέματα δεν προκύπτουν ξαφνικά, είναι μέσα στις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για τον πόλεμο και τις κοινωνικές συνέπειές του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πριν από την πρόσφατη αυτή δουλειά, θέλοντας να αναδείξω μια άλλη τραγική πτυχή του πολέμου, είχα φωτογραφίσει τα παιδάκια που ακρωτηριάστηκαν από τις νάρκες μετά τον πόλεμο. Τα περισσότερα απ' αυτά, αγνοώντας τον κίνδυνο και παίζοντας με τις νάρκες τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηρα. Προσπαθώ από τη σκοπιά μου να συνεισφέρω στο μεγάλο θέμα του Καραμπάχ προβάλλοντας κάποιες εικόνες.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προβολή θεμάτων που ίσως κάποιοι έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους.

 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δουλειάς;

 

Στη διάρκεια των φωτογραφήσεων αυτό που με συγκλόνισε ήταν η παρουσία και οι συζητήσεις με τις μητέρες αυτών των παιδιών που ήταν 19-20 χρονών όταν έχασαν τον σύζυγό τους στον πόλεμο.

Οι περισσότερες είχαν παντρευτεί λίγους μήνες πριν και από τότε καμιά δεν ξαναπαντρεύτηκε. Όλα αυτά τα χρόνια οι μητέρες αυτές τα αφιέρωσαν αποκλειστικά στα παιδιά τους και κατάφεραν με τεράστιες θυσίες να τα μεγαλώσουν και να τα σπουδάσουν. Αυτές οι γυναίκες έχουν επίσης το ρόλο του χαμένου πατέρα μέσα στην οικογένεια. Πολλές από τις φωτογραφίες που κράτησαν τα παιδιά αυτά τις είχα ξαναδεί σε γραφεία συλλόγων και οργανώσεων στην Αρμενία και στη διασπορά αναρτημένες σε περίοπτη θέση.

Όποιος βλέπει αυτές τις εικόνες των ηρώων μας στους τοίχους δεν φαντάζεται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσαν και ζουν σήμερα οι οικογένειές τους.

Πολλές φορές 3-4 άτομα σε ένα δωμάτιο.

 

Υπήρξε κάποιο «σημάδεψε» που σας εμπόδισε κατά τη διάρκεια της επαφής σας με αυτές τις οικογένειες;

 

Όταν φωτογράφιζα μια κοπέλα ήρθε ένας γείτονας και μου εκμυστηρεύτηκε ότι ο πατέρας της Σιμόν Κασπαριάν, σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να τον σώσει καθώς είχε τραυματιστεί στη μάχη. Μόλις κατάφερε να τον απομακρύνει από τη ζώνη πυρός δέχθηκε μια σφαίρα και σκοτώθηκε. Φαντάζεστε τη συγκίνηση και τα συναισθήματα που με κυρίευσαν εκείνη τη στιγμή.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

Έχω πολλά σχέδια και ιδέες, αλλά όλα εξαρτώνται από τον οικονομικό παράγοντα που είναι καθοριστικός για την πραγματοποίηση ενός στόχου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι με την πρόσφατη δουλειά μου θέλω να δείξω ότι το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα λυθεί από αυτά τα νέα παιδιά.

Αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές για μια δίκαιη λύση του προβλήματος, γιατί είναι η ίδια τους η ζωή το Καραμπάχ και είμαι ευτυχής που η έκθεση «Shushi Art Project» μου έδωσε το χώρο για να την προβάλλω.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους