Σουσάν Κεροπιάν Εκτύπωση E-mail

Η Σουσάν Κεροπιάν είναι μουσικός στο συγκρότημα «Κολεκτίφ Μετζ Μπαζάρ», το οποίο ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 στο Παρίσι και αποτελείται από μουσικούς διαφορετικής καταγωγής. Αναβιώνουν παραδοσιακά αρμένικα και ανατολίτικα κομμάτια τα οποία διασκευάζουν μέσα από δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις. Βρεθήκαμε μαζί της με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα για μια συναυλία με το ελληνόφωνο συγκρότημα «Τhe circle» στο οποίο επίσης συμμετέχει!

keropian2

Στην Άνι Ντεοκμετζιάν
Δεκέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019, τεύχος 99

Πότε και με ποιά αφορμή σχηματίστηκε το συγκρότημά σας;
Ένα μέλος του συγκροτήματος που γνωριζόμασταν από τα παιδικά μας χρόνια σύχναζε στο ποταμόπλοιο «Πενίς-Ανακό» στο Παρίσι. Αυτό λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, όπου πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, ειδικά σχετικά με τη μουσική και το τραγούδι. Το 2012 συναντηθήκαμε εκεί τέσσερεις Γαλλο-αρμένιοι (ανάμεσά τους δύο αδέρφια) και δύο Τουρκάλες, η Ελάν και η Εζγκίν, με τις οποίες αρχίσαμε να αλληλεπιδρούμε μουσικά. Στο ποταμόπλοιο, μια βραδιά το μήνα ήταν αφιερωμένη στον αυτοσχεδιασμό με βάση την ανατολίτικη μουσική και ένα συγκρότημα επιλεγόταν να «ανοίξει» αυτήν τη βραδιά. Όταν πρότειναν και σε εμάς, σκεφτήκαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Περάσαμε πολύ καλά και είπαμε να κρατήσουμε το σχήμα και να το εξελίξουμε. Στην αρχή δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη η δημιουργία μιας μακροχρόνιας συνεργασίας. Βρήκαμε το όνομα και συνεχίσαμε. Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από τρεις Γαλλο-αρμένιους, δύο Τουρκάλες και έναν Αμερικανό με αρμενική καταγωγή.

Γιατί κολεκτίβα;
Επιλέξαμε την ονομασία της κολεκτίβας διότι θέλαμε να το κρατήσουμε ανοιχτό και ευέλικτο. Στην αρχή φτάσαμε μέχρι τα δέκα άτομα, αλλά δώσαμε και συναυλίες με τρία άτομα. Στις συναυλίες το συγκρότημα απαρτίζεται πάνω-κάτω από έξι άτομα, αλλά υπάρχει η φιλοσοφία και ο στόχος της κολεκτίβας. Δεν έχουμε ηγέτη, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, χαρακτήρες με διαφορετικές δυναμικές μεταξύ μας. Όταν δημιουργούμε μουσική, το κάνουμε με έναν πολύ «κολεκτιβίστικο» τρόπο.

Απαρτίζεστε από πολλά και διαφορετικής κουλτούρας άτομα. Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
Αυτό που μας ενώνει είναι η κληρονομιά μας. Τραγουδάμε παραδοσιακά αρμενικά, κουρδικά και τουρκικά τραγούδια, ανταλλάσσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε αυτά, γιατί έχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Έτσι διαμορφώσαμε το δικό μας ηχόχρωμα και αρχίσαμε να συνθέτουμε τραγούδια.
Το μεγαλύτερο μέρος των κομματιών που παίζουμε είναι δικές μας συνθέσεις, καθώς επίσης και παραδοσιακά κομμάτια που είναι διασκευασμένα από εμάς. Έχουμε επιρροές από τη σύγχρονη μουσική, την παραδοσιακή αρμενική και τούρκικη μουσική, καθώς και από άλλες παραδοσιακές μουσικές, όπως της Βενεζουέλας, την τζαζ, την χιπ-χοπ, το ραπ, την αμερικάνικη μπλουζ. Όλοι έχουμε τις επιρροές μας και δεν βάζουμε όρια.
Μας ενδιαφέρει η διάσωση και η διάδοση των παραδοσιακών τραγουδιών, γι’ αυτό προσπαθούμε να τα διασκευάσουμε με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, ώστε να μην «παγώσουν» στο χρόνο. Μας αρέσουν τα διαφορετικά στυλ μουσικής και πειραματιζόμαστε πάνω σε αυτά. Όταν δουλεύουμε τα κομμάτια, σαν τελικό στοιχείο βάζουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε ένα μουσικό κομμάτι στο ηχόχρωμα του «Μετζ Μπαζάρ».

Στη διασπορά επηρεαζόμαστε μουσικά από την χώρα που ζούμε. Ποιά θα είναι η εξέλιξη της αρμενικής μουσικής στη διασπορά;
Υπάρχει η εντύπωση ότι είμαστε ένα καθαρά αρμενικό συγκρότημα, αλλά δεν είναι έτσι. Το ένα τρίτο των τραγουδιών μας είναι αρμενικά. Αναγνωρίζουμε ότι φέρνουμε στον αρμενικό κόσμο κάτι καινούριο, όπως κάνουν κι άλλα συγκροτήματα αυτήν την περίοδο. Υπάρχει μια ελευθερία που είναι σημαντική, γιατί δεν δημιουργούμε με το «πρέπει να είναι αρμένικο» ή «πρέπει να μοιάζει ανατολίτικο». Οι επιρροές μας είναι παραδοσιακές αρμενικές, μα δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό. Θέλουμε να το μπλέξουμε με δυτικά μουσικά όργανα, χωρίς όμως και να το δυτικοποιήσουμε. Δεν έχουμε σύνορα και δεν αρνιόμαστε άλλα μουσικά ακούσματα.

Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έχουν και δικά τους προσωπικά πρότζεκτ ή εμπλέκονται και σε άλλες μπάντες;
Ναι, και καθώς ο καθένας έχει τις δικές του επιρροές, φέρνει τη μουσική του στο συγκρότημα και όλοι μαζί στο τέλος βγάζουμε το στυλ μας. Όλοι μας παίζουμε περισσότερα από ένα όργανα και τα ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, έτσι ώστε να μαθαίνουμε και να πειραματιζόμαστε.

Έχετε συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες;
Ναι, στο Παρίσι συνεργαζόμαστε με διάφορους καλλιτέχνες, που είτε τους προσκαλούμε εμείς στις συναυλίες μας είτε αυτοί. Επίσης, όταν ένας από το συγκρότημά μας δεν μπορεί να συμμετέχει για κάποιο διάστημα, συνεργαζόμαστε με άλλους. Έχει ενδιαφέρον η συνεργασία με καινούριους ανθρώπους. Όπως το 2014 στη Κωνσταντινούπολη, που παίξαμε μαζί με το συγκρότημα «Βομάνκ» και συνθέσαμε και τραγούδια μαζί. Ελπίζουμε στο τρίτο μας άλμπουμ να καλέσουμε άλλους καλλιτέχνες να πάρουν μέρος στα κομμάτια μας.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τόσα πολλά και διαφορετικά άτομα;
Είναι μια πλούσια καλλιτεχνικά εμπειρία αλλά περισσότερο ανθρώπινη. Είμαστε φίλοι και συνεχώς αυτή η σχέση δυναμώνει, κι ας υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Πάντα τα μιλάμε και τα συζητάμε, και όταν υπάρχει πρόβλημα όλοι μαζί προσπαθούμε να το λύσουμε. Όλοι έχουμε βιώσει μια κρίση, γιατί είμαστε μεγάλη ομάδα και χάνονται λίγο οι ρόλοι, αλλά υπάρχει πάντα μια σιγουριά, γιατί αγαπιόμαστε και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και θέλουμε αυτό που κάνουμε να το συνεχίσουμε όλοι μαζί. Κάθε άτομο είναι σημαντικό για το συγκρότημα. Είμαστε σαν μια οικογένεια, μεγαλώνουμε, αλλάζουμε και εξελισσόμαστε μαζί. Έχουμε ωριμάσει μουσικά μαζί ως καλλιτέχνες. Η ομαδική συνεργασία που έχουμε βγαίνει και στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Οι σχέσεις μας δεν είναι καθαρά επαγγελματικές και το κοινό το καταλαβαίνει. Συχνά μας λένε ότι φαίνεται πάνω στη σκηνή η αγάπη και το δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η ζωή ενός μουσικού;
Είναι πολύ όμορφη, αλλά έχει τις δυσκολίες της. Εξαρτάται από το πού ζεις και ποιος είναι ο περίγυρός σου. Ευτυχώς, στη Γαλλία, οι καλλιτέχνες κάπως προστατεύονται. Πρέπει να έχουμε ένα ελάχιστο νούμερο ζωντανών εμφανίσεων το χρόνο, έτσι ώστε, όταν βρεθούμε χωρίς δουλειά, να μας παρέχεται ένα μηνιαίο επίδομα ανεργίας. Αυτό βοηθά τον καλλιτέχνη να έχει, για εκείνο το διάστημα, οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει. Σε άλλες χώρες, δυστυχώς, οι καλλιτέχνες πρέπει να δουλεύουν σε διαφορετικές δουλειές για να επιβιώσουν. Για μένα αυτό είναι μια ελευθερία και αισθάνομαι τυχερή που υπάρχει αυτό το σύστημα στη Γαλλία και μου επιτρέπει να κάνω τη δουλειά που μου αρέσει.

Ποιές είναι οι σχέσεις σας με το πρόγραμμα «Ζαρμαναζάν» του ιδρύματος Γκιουλμπενκιάν;
Μέλη του συγκροτήματος, σαν άτομα, είμαστε υπεύθυνα στα καλλιτεχνικά-θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Φέτος, έτυχε να βρεθούμε τέσσερα άτομα από το συγκρότημα και δώσαμε μια συναυλία για τα παιδιά του «Ζαρμαναζάν». Έγινε μεγάλο κέφι και περάσαμε πολύ όμορφα.

Τί δουλειές έχετε κάνει και τί μελλοντικά σχέδια έχετε;
Το 2014 βγάλαμε τον πρώτο μας δίσκο με το όνομα «Κοκορέτς», το δεύτερο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2017. Το φθινόπωρο θα ηχογραφήσουμε το τρίτο μας άλμπουμ, που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2019. Κάθε άλμπουμ συνοδεύεται από βίντεο-κλιπ. Μαζί με το πρώτο άλμπουμ κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο, όπου δύο φίλοι μας απέδωσαν με ζωγραφιές το κάθε κομμάτι καθώς και τους στίχους των τραγουδιών με τη γαλλική τους μετάφραση. Κάνουμε περιοδεία σε διάφορες πόλεις και χώρες, είτε μας καλούν, είτε το έχουμε οργανώσει εμείς. Όπως το 2014, όπου με χορηγία του ιδρύματος Γκιουλμπενκιάν, κάναμε περιοδεία στην Τουρκία και στην Αρμενία για τρεις εβδομάδες, γιατί νιώθαμε ότι είναι σημαντικό και για εμάς και για τον κόσμο. Φέτος, τον Ιούνιο, πήγαμε πάλι Αρμενία, και τον Σεπτέμβρη θα είμαστε στην Τουρκία. Όταν βγει το τρίτο άλμπουμ, θα δώσουμε συναυλία στο Παρίσι. Επίσης, του χρόνου προγραμματίζουμε μια συναυλία στην Πορτογαλία.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους