Χαρούτ Τοροσιάν Εκτύπωση E-mail

Χαρούτ Τοροσιάν

Ένας νέος, πολλά υποσχόμενα μουσικός 

 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία στο You Tube ένα Medley για τους System of A Down. Ο δημιουργός του είναι ένα παιδί της κοινότητάς μας, ο Χαρούτ Τοροσιάν. Μουσικός, κιθαρίστας και με συμμετοχή σε διάφορα μουσικά σχήματα. Έχει παίξει σε αρκετούς συναυλιακούς χώρους, όπως το Anclub, 7 sins,  Όνομα του Ρόδου,  Fuzz, Secondskin, Ghosthouse, Άλσος Νέας Σμύρνης, Jumerca Art Festival. Συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τον Χαρούτ ή αλλιώς Rou.

Torosian

Άνι Ντεοκμετζιάν
Απρίλιος- Ιούνιος 2016, τεύχος 89

 Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα 13 του χρόνια. Είναι αυτοδίδακτος και την πρώτη του κιθάρα τη βρήκε σπασμένη στο δρόμο, την επισκεύασε μαζί με τον πατέρα του και έτσι άρχισε τα πρώτα μουσικά του βήματα. Στα 15 του χρόνια ασχολήθηκε για λίγο διάστημα με την ηλεκτρική κιθάρα στο Ωδείο. Όμως, το βασικότερο κομμάτι της εξέλιξής του ξεκίνησε όταν άρχισε να πειραματίζεται πάνω σε κομμάτια των Black Sabath & System of a Down, μαζί με φίλους.

Μαθητής στο σχολείο, συχνά δεχόταν πειράγματα από τους συμμαθητές του λόγω του μεγάλου ύψους και του κλειστού του χαρακτήρα.
Αυτό, ίσως, τον ώθησε και βρήκε καταφύγιο στη μουσική. Όπως λέει κι ο ίδιος, «μια θλιμμένη καρδιά εκφράζεται πολύ πιο εύκολα με τη μουσική».
Η μουσική του επηρεάστηκε από ήχους Ροκ, Μέταλ, Τζαζ και καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Pink Floyd, System of a Down, Jivan Kasparyan & Dikran Hamasian. Ακόμα, δέχτηκε επιρροές από την ποντιακή μουσική, όπως επίσης και από την ελληνική παραδοσιακή και αιγυπτιακή μουσική.
Το πρώτο του συγκρότημα ήταν οι Crack of Dawn, Symphonik Metal. Επί ένα χρόνο έδιναν συναυλίες σε διάφορους χώρους, μέχρι που η μπάντα διαλύθηκε. Συνέχισε τη μουσική του πορεία με τους Endless History, οι οποίοι έπαιζαν παραδοσιακή αρμενική μουσική σε ροκ εκτελέσεις.
Η αρχή αυτού του συγκροτήματος έγινε όταν ο Χαρούτ, μαζί με αρμένιους παιδικούς φίλους, υπό τη μουσική καθοδήγηση του μουσικού Γκάρο Μπαρντακτζιάν, ενώθηκαν και διασκεύασαν αρμενικά παραδοσιακά τραγούδια. Με το κομμάτι τους «Αρτσάχ» έγιναν γνωστοί στην κοινότητά μας. 
Κατά την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων άφησε για λίγο τη μουσική. Σήμερα, είναι φοιτητής στα ΤΕΙ Χαλκίδας. Παράλληλα, κατάφερε να πάρει πτυχίο μουσικής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Το τελευταίο και πρόσφατο μουσικό σχήμα που συμμετείχε ήταν οι Bow to the King, ένα hard core σχήμα που έπαιξε μαζί με τους Planet of Zeus.
Σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, εμφανίστηκαν σε διάφορα μαγαζιά, έβγαλαν ένα EP με τέσσερα κομμάτια και ένα δίσκο με οκτώ κομμάτια. Ύστερα, όμως, το συγκρότημα διαλύθηκε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να συνεργαστεί εύκολα με ανθρώπους που δίνουν προτεραιότητα στο οικονομικό και όχι στην ουσία, που είναι η ανάδειξη της μουσικής ενός συγκροτήματος.
Μουσικός σταθμός στην πορεία του στάθηκε η συνάντηση, για πρώτη φορά, με τον Serj Tankian, κατά τη συναυλία που έδωσε πριν μερικά χρόνια στη Μαλακάσα. Η ιδέα για το Medley των System of a Down υπήρχε αρκετά χρόνια στο μυαλό του. Τελικά, κατάφερε να το πραγματοποιήσει και να κολλήσει τα κομμάτια με έναν ομοιόμορφο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν και να μην γίνουν βαρετά. Η δημιουργία του Medley οφείλεται στο ότι οι System of a Down έχουν αποτελέσει για εκείνον πηγή έμπνευσης όλα αυτά τα χρόνια και του έχουν προσφέρει πολλά.
Αυτήν την περίοδο τρέχει το προσωπικό του πρότζεκτ που ονομάζεται «Earth». Τις ηχογραφήσεις mix και masters τις κάνει όλες μόνος του στο σπίτι. Το «Earth» είναι ένα guitar instrumental project, με στοιχεία από τζαζ, ροκ, καθώς και ανατολίτικες αρμενικές επιρροές. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, φωτιά, νερό, αέρας και γη. Το κάθε κομμάτι έχει στόχο να συνδυάσει τη μουσική με την αίσθηση που προκαλούν τα στοιχεία αυτά. Έτσι, παντρεύει την αρμενική παραδοσιακή μουσική με την τζαζ και τη ροκ.
Ο Χαρούτ ενδιαφέρεται για την προώθηση της αρμενικής κουλτούρας έχοντας ως εργαλείο τη μουσική του. Θέλει να εκφράσει τον πόνο του λαού μας, να γνωρίσει στον κόσμο την αρμενική ιστορία. Θεωρεί ότι η αρμενική γλώσσα είναι λυρική και έχει ένα υπέροχο άκουσμα που μένει στο μυαλό και στην καρδιά. Στόχος του είναι να καταφέρει να κυκλοφορήσει μέχρι το χειμώνα τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, καθώς και να εξελιχθεί μουσικά, κάνοντας πειραματισμούς με ακούσματα, όπως gipsy, latin, swing.

Για να ακούσετε το Medley: https://www.youtube.com/watch?v=G7T3sv0KxGc

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους