Δανιήλ Κολανιάν Εκτύπωση E-mail

Daniel Kolanian

Άρντα Τζελαλιάν

Είναι μόλις δεκατριών χρονών. Γεννήθηκε με ένα επώνυμο πολύτιμο στην κλασική μουσική σκηνή της Ελλάδας. Από έξι χρονών —όταν ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου—το μέγεθος του ήχου μοιάζει να μεγαλώνει μαζί με τα παιδικά του δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα του κλασικού πιάνου.

Το ενδιαφέρον του για τη μουσική προέκυψε φυσικά και αβίαστα, αφού από μικρός είχε τα ακούσματα του πατέρα του, εξαίρετου Ελληνοαρμένιου κιθαριστή και καθηγητή Ιάκωβου Κολανιάν. Η επιλογή του πιάνου ως πρώτο μουσικό όργανο αποτελούσε —όπως στις περισσότερες περιπτώσεις— δοκιμή για μια πρώτη επαφή με τη μουσική, που όμως ήταν και η τυχερή. Μέσα από το πιάνο, ο μικρός Δανιήλ ξεδιπλώνει το ταλέντο, την ευαισθησία, τις δεξιοτεχνικές του επιδόσεις και, το σπουδαιότερο όλων, την αγάπη του προς αυτό.

Ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα στο Ωδείο Φ. Νάκας με καθηγήτρια τη Μαρίνα Γύρα και συνέχισε τις σπουδές του με τη διεθνώς καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Είχε πάντα τη στήριξη και το προνόμιο της καλής συνεργασίας με τον πατέρα του.

Το 2018 απέσπασε το 2ο βραβείο στον 41ο Ελληνικό Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων», στην κατηγορία Junior. Ήταν μόλις δέκα χρονών, από τους νεότερους συμμετέχοντες της κατηγορίας του. Ακολούθησαν δύο διεθνή βραβεία, το 2ο βραβείο στον 28ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Gianluca Campochiaro», που πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 2020, και το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «D’ Ile de France», που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2022 συμμετείχε στον Διεθνή Διαδικτυακό Διαγωνισμό Πιάνου «World Teachers Association», όπου βραβεύτηκε σε σύνολο 415 συμμετοχών παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα λάβει μέρος ως μαθητής στη θερινή Ακαδημία «Music Academy Forte», που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Δανιήλ φοιτά στην Α΄ τάξη της Ανωτέρας Σχολής του Πιάνου και είναι μαθητής της Β΄ τάξης στο Γυμνάσιο του Γέρακα. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει δίωρη μελέτη πιάνου, παράλληλα με το σχολικό διάβασμα, τις ξένες γλώσσες και τη γυμναστική. Παρέα με τους φίλους του θα απολαύσει κάθε σύγχρονο άκουσμα της ηλικίας του, όπως τραγούδια ροκ και χιπ χοπ, όμως η κλασική μουσική παραμένει η αγαπημένη του.

«Η μουσική με εκφράζει πολύ και θα μου άρεσε να την κάνω επάγγελμα. Μου αρέσει να μοιράζομαι αυτό που κάνω, να συνεργάζομαι μουσικά και να παίζω για να ακούγομαι» μας λέει, προσφέροντας σήμερα, εν καιρώ πανδημίας, μεγαλύτερη αξία στην αμεσότητα και στην απόλαυση που χαρίζει στο κοινό η ερμηνεία ενός αληθινού «performer». Στο ρεπερτόριό του τον τελευταίο καιρό, πλάι σε έργα Debussy, Mozart και Bella Bartok, προστέθηκε και η απαιτητική Toccata του Αράμ Χατσαντουριάν, ως μια πρώτη προσωπική επαφή με την αρμενική μουσική, την οποία έχει ήδη αρχίσει να εκτιμά.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον νεαρό πιανίστα.

 

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους