Σκάουτ Τουφενκτζιάν Εκτύπωση E-mail

Αλίς Αβεντισιάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009

 

 

Η αρμενικής καταγωγής Αμερικανή Σκάουτ Τουφενκτζιάν είναι η μόνη ανεξάρτητη φωτογράφος που κάλυψε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα από την ημέρα που ανήγγειλε την υποψηφιότητά του μέχρι τη νύχτα της εκλογής του.

Το αρχείο της περιέχει περίπου 12.000 φωτογραφίες. Κάλυψε όλες τις συναντήσεις, τις εμφανίσεις και τις ομιλίες του Ομπάμα. Από τις πανηγυρικές υποδοχές που του επεφύλαξαν μέχρι και τα debate, όπου έδινε τη μάχη για την εκλογή του. Η εργασία της Τουφενκτζιάν κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο “YES WE CAN: Barack Obama’s History-Making Presidential Campaign”.

Η εργασία αυτή είναι η φωτογραφική καταγραφή της ιστορίας του Ομπάμα, από την εποχή που διετέλεσε γερουσιαστής στο Ιλλινόις μέχρι και την εκλογή του ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι ένα περιεκτικό πορτραίτο του ατόμου και των αγώνων του. Με περισσότερες από 200 καταπληκτικές φωτογραφίες, το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στην προσωπική και πολιτική διαδρομή του Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρώτη εκτύπωση 55.000 αντιγράφων έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την Αμερική.

Σε μια συνέντευξή της, η Τουφενκτζιάν αποκάλυψε ότι «όταν για πρώτη φορά ήταν να φωτογραφίσω τον Ομπάμα, δεν ήθελα να πάω. Αλλά όταν έφτασα και τον είδα να μπαίνει στην αίθουσα και να εκφωνεί το λόγο του, αποφάσισα ότι θα καλύψω τον προεκλογικό του αγώνα. Οι δυσκολίες βέβαια που συνάντησα ήταν πάρα πολλές. Πολλά τα έξοδα, συνεχείς μετακινήσεις με αεροπλάνα, λίγος ο χρόνος προετοιμασίας και γενικά ένα συνεχές τρέξιμο για να καλύψεις τα γεγονότα.

Αγάπησα τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που ήρθαν να τον δουν και να τον ακούσουν. Ο Ομπάμα είναι προφανώς ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, αλλά σκέφτομαι ότι η πραγματική δύναμη πίσω από αυτήν την κίνηση είναι οι νέοι, οι ηλικιωμένοι που πέταξαν μακριά τον κυνισμό και τη δυσπιστία τους, οι οικογένειες των στρατιωτικών, οι εργαζόμενοι, οι δάσκαλοι...

Σκέφτομαι ότι το πιο παράξενο πράγμα για τον Ομπάμα είναι το πόσο λίγο έχει αλλάξει από τότε που ήταν απλός γερουσιαστής μέχρι το βράδυ της εκλογής του.

Βεβαίως, ήταν πιο κουρασμένος, τα μαλλιά του ήταν πιο γκρίζα και η σχέση του με μας πιο απόμακρη, καθώς οι φωτογράφοι τον ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών του στιγμών.

Υπήρξαν στιγμές που συνειδητοποίησα ότι ζούσα κάτι αληθινά ιστορικό. Η Αμερική ψήφισε έναν μαύρο τύπο που ονομάζεται Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, όχι σε μια χρονική περίοδο ασφάλειας και οικονομικής προστασίας, αλλά στη μέση μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους που η χώρα αυτή έχει ζήσει».

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους