Αρνό Μπαμπατζανιάν - ‘Ενας μουσικός θρύλος Εκτύπωση E-mail

Babatzanian

Ζάκ Νταματιάν

«Όμορφο κορίτσι του Γερεβάν, τα φρύδια σου τοξωτά,
το ξέρω ότι 
σίγουρα έχεις γεννηθεί μόνο για μένα»

Πόσοι Αρμένιοι έχουν λικνιστεί υπό τους ήχους της υπέροχης αυτής μελωδίας, δημιούργημα του Αρνό Μπαμπατζανιάν, που ακούγεται για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία «Το τραγούδι της πρώτης αγάπης». Τη χρονιά που πέρασε, ο αρμενικός καλλιτεχνικός κόσμος τίμησε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του περίφημου συνθέτη και πιανίστα.

Ως επίσημη ημερομηνία γέννησης του Αρνό Μπαμπατζανιάν, στο Γερεβάν, αναφέρεται η 22 Ιανουαρίου 1921 στην πραγματικότητα, έχει γεννηθεί μία ημέρα νωρίτερα. Όταν στις 21 Ιανουαρίου του 1924 πεθαίνει ο Λένιν, ο φιλόμουσος και μαθηματικός πατέρας του, ο Χαρουτιούν, αποφασίζει να μεταφέρει κατά μία ημέρα τα γενέθλια του γιου του, ως ένδειξη συμμετοχής στο εθνικό πένθος για τον σοβιετικό ηγέτη.

Την ίδια χρονιά, ο τρίχρονος Αρνό πραγματοποιεί την πρώτη του επαφή με τη μουσική παίζοντας στο σπίτι με μια παλιά φυσαρμόνικα. Στην ηλικία των πέντε ετών, το ταλέντο του έχει ήδη γίνει αντιληπτό από τον, παγκοσμίου φήμης, συνθέτη Αράμ Χατσαντουριάν, ο οποίος προτρέπει τους γονείς του να τον ωθήσουν προς τη μουσική.

Πράγματι, ύστερα από δύο χρόνια ξεκινά τις μουσικές του σπουδές, και σε ηλικία εννέα ετών συνθέτει το πρώτο του έργο, «Ο Ύμνος των Πιονέρων», που θα δημοσιευτεί το 1932. Την επόμενη χρονιά επιτυγχάνει την πρώτη του διάκριση, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε διαγωνισμό νέων μουσικών με έργα του Μπετόβεν και του Μέντελσον.

Το 1935 γίνεται δεκτός στο Ωδείο και ειδικεύεται στο πιάνο. Τρία χρόνια αργότερα μετακομίζει στη Μόσχα για ανώτερες σπουδές. Ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» τον βρίσκει σε στρατιωτική υπηρεσία στο Σμολένσκ και ύστερα στο Σαράτοβ, μετά την εκκένωση του τελευταίου ωδείου της ρωσικής πρωτεύουσας. Συνεχίζει τη μουσική του εκπαίδευση σε Γερεβάν και Μόσχα, ενώ το 1943 γίνεται μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών της Ε.Σ.Σ.Δ.

Τα μεταπολεμικά χρόνια συχνάζει στο Αρμενικό Καλλιτεχνικό Σπίτι της Μόσχας. Συναναστρέφεται με τους σπουδαίους μουσικούς Έντβαρντ Μιρζογιάν, Γαζαρός Σαριάν και Αλεξάντρ Χαρουτιουνιάν, εντασσόμενος στην «Αρμενική Ισχυρή Ομάδα». Το 1950 συνθέτει την «Ηρωική μπαλάντα» και, σε συνεργασία με τον Χαρουτιουνιάν, τη διεθνούς φήμης συμφωνία «Αρμενική ραψωδία».

Την ίδια χρονιά διορίζεται στο Κρατικό Ωδείο του Γερεβάν, όπου και διδάσκει μέχρι την οριστική του μετεγκατάσταση στη Μόσχα, το 1956. Στο έργο του εμφανίζονται στοιχεία της μουσικής τζαζ αλλά και έντονες επιρροές από τους Αράμ Χατσαντουριάν και Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Αρνό Μπαμπατζανιάν και Γαζαρός Σαριάν συνεργάζονται στην ταινία «Το τραγούδι της πρώτης αγάπης», με το ομότιτλο τραγούδι.

Στον ίδιο ανήκει η μουσική των ασμάτων «Εσύ, ήλιε της αγάπης μου», «Γερεβάν μου» και «Όμορφο κορίτσι του Γερεβάν». Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνοντας 24,6 εκατομμύρια εισιτήρια.

Στον Μπαμπατζανιάν ανήκει η μουσική επένδυση ποιοτικών παραγωγών του αρμενικού κινηματογράφου, όπως «Η υποψήφια νύφη από τον βορρά» (1975) και «Ο μηχανισμός της ευτυχίας» (1982), καθώς επίσης και θεατρικών έργων, όπως «Θείος Μπαγντασάρ» και «Η καρδιά μου είναι στα βουνά» (Ουίλιαμ Σαρογιάν). Στις κλασικές του δημιουργίες, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα έργα «Νοκτούρνο» και «Ελεγεία».

Φεύγει από τη ζωή το 1983, χτυπημένος από τη λευχαιμία, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Την ίδια χρονιά, μετά θάνατον, τιμήθηκε με κρατικό βραβείο από τη Σοβιετική Αρμενία. Το 2003, σε κεντρικό σημείο του Γερεβάν ανεγείρεται ιδιότυπο άγαλμά του που τον απεικονίζει με το πιάνο του.

Babatzanian agalma

Βρίσκεται κοντά στη Λίμνη των Κύκνων, έργο του γλύπτη Ταβίτ Μπετζανιάν και του αρχιτέκτονα Λεβόν Ικιτιάν.

Πηγές: Wikipedia, brusov.am, blognews.am

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους