Συγκροτήθηκε και εγκαινιάστηκε η κοινοβουλευτική συνέλευση Euronest Εκτύπωση E-mail

Αραξή Απελιάν-Κολανιάν

Τεύχος: Aπρίλιος-Ιούνιος 2011

 

 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση EURONEST, με συμμετοχή ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα εθνικά κοινοβούλια έξι γειτονικών - προς ανατολάς - χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση στις 3 Μαΐου 2011, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Η Συνέλευση αποτελεί την κοινοβουλευτική διάσταση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης Γειτονίας, “EURONEST” (European Neighborhood East), της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια για τους ανατολικούς γείτονές της, για να τους φέρει εγγύτερα, να εξαλείψει διαχωριστικές γραμμές και να στηρίξει, και με οικονομικούς πόρους, τις προσπάθειές τους για πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΚΣ της EURONEST αποτελείται από 120 μέλη, 60 βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από 10 βουλευτές από κάθε μια από τις ανατολικές χώρες - εταίρους: Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία. Η περίπτωση της Λευκορωσίας, βέβαια, είναι ιδιάζουσα, διότι καθώς δεν είναι επιθυμητή η νομιμοποίηση του καθεστώτος Λουκασένκο, στην εναρκτήρια συνεδρίαση δεν προσκλήθηκε κανένας εκπρόσωπος από τη χώρα αυτή.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Jerzy Buzek, επεσήμανε ότι η διαδικασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις ανατολικές χώρες - εταίρους πρέπει να ενισχυθεί. «Σταθερές μπορούν να είναι μόνον οι δημοκρατικές χώρες. Η δημοκρατία είναι ο μόνος δρόμος προς την σταθερότητα», είπε.

Παρέστησαν, επίσης, και πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης κ. Χοβίκ Απραχαμιάν, που στην παρέμβασή του, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίδει η Αρμενία στην ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεών της με την Ε.Ε..

Η ΚΣ της EURONEST θα αποτελέσει το όργανο για πολυμερή κοινοβουλευτικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βουλευτών των ανατολικών χωρών - εταίρων και των ευρωβουλευτών, σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος: δημοκρατία, σταθερότητα, προσέγγιση νομοθεσιών και προτύπων, εμπόριο, ενέργεια, επαφές μεταξύ πολιτών κα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΚΣ της EURONEST θα συμβάλλει στην πρακτική στήριξη, προαγωγή και εδραίωση της Ανατολικής Εταιρικής σχέσης, στις εξής τέσσερις θεματικές της ενότητες:

α. Θεμελιώδεις αξίες, όπως δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και οικονομία της αγοράς, βιώσιμη ανάπτυξη και χρηστή διακυβέρνηση.

β. Περαιτέρω οικονομική ενσωμάτωση των γειτονικών χωρών με την Ε.Ε., στήριξη των αναγκαίων κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και των επενδύσεων, που θα οδηγήσει στη σύγκληση προς την κοινοτική νομοθεσία και πρότυπα, με στόχο τη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης περιοχής ελευθέρου εμπορίου.

γ. Αμοιβαία στήριξη και μηχανισμοί ασφαλείας στον ενεργειακό τομέα και εναρμόνιση των ενεργειακών πολιτικών των χωρών.

δ. Προαγωγή των επαφών μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. και των γειτονικών χωρών, ιδιαιτέρως των νέων. Προώθηση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και της κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων.

Η Συνέλευση υιοθέτησε και ψήφισε τη συντακτική της πράξη, ενέκρινε τον κανονισμό της, συγκρότησε δύο ομάδες εργασίας (για τη Λευκορωσία και για τον κανονισμό) και τέσσερις κοινοβουλευτικές επιτροπές, για κάθε ένα από τα πεδία των δραστηριοτήτων της.

Στο προεδρείο της συνέλευσης εξελέγησαν δύο συν-πρόεδροι, ο βούλγαρος ευρωβουλευτής Kristian Vigenin και ο Ουκρανός βουλευτής Borys Tarasyuk, και οκτώ αντιπρόεδροι, ένας εκ των οποίων είναι ο επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπείας, μέλος του κόμματος Τασνακτσουτιούν, Βαχάν Χοβαννεσιάν.

Η ΚΣ της EURONEST θα συνεδριάζει καταρχήν μία φορά το χρόνο, εναλλάξ στην έδρα του ΕΚ και σε μία από τις ανατολικές χώρες - εταίρους, κάθε φορά.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους