Aρμένιος βοσκός δολοφονήθηκε στο Μπακού Εκτύπωση E-mail

Σαρώ Δεδεγιάν

Τεύχος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010

 

 

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2010 συνελήφθη στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία ο Μανβέλ Σαριμπεκιάν. Ο 20χρονος Αρμένιος, βοσκός στο επάγγελμα, βρέθηκε σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αρμενίας, στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν ύστερα από περιήγηση ωρών για να βρει το χαμένο κοπάδι του στην επαρχία Κεγαρκουνίκ. Λόγω της ομίχλης που υπήρχε εκείνη την ημέρα στην περιοχή, ο Σαριμπεκιάν διέσχισε τα σύνορα και συνελήφθη από αζέρους στρατιώτες. Το δράμα του νεαρού Αρμένιου κράτησε έως τις 5 Οκτωβρίου, οπότε και βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής όπου κρατείτο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ο θάνατος του νεαρού Αρμένιου αποτελεί ένα ανεξήγητο μυστήριο, το οποίο οι Αζέροι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν.

Ο Σαμπίρογλου, δημόσιος κατήγορος του στρατιωτικού γραφείου του ΥΠΕΘΑ του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα λόγο να δολοφονήσει κάποιον «κατάσκοπο-ανιχνευτή» όπως ήταν ο Σαριμπεκιάν και συνέχισε τις απαράδεκτες δηλώσεις του λέγοντας ότι η αυτοκτονία του νεαρού Αρμένιου, ο οποίος κρεμάστηκε, οφειλόταν στο γεγονός ότι η τηλεόραση έδειξε το πρόσωπό του. Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Σαριμπεκιάν εμφανίστηκε σε μαγνητοσκοπημένο οπτικοακουστικό υλικό να αναφέρει ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είχε στόχο να ανατινάξει αζερικό σχολείο στο χωριό Ζαμανλί.

Στα κατά συρροή ψεύδη του Σαρίμπογλου θα πρέπει να προστεθεί και η κατηγορία κατά της Αρμενίας σχετικά με το βασανισμό και θάνατο δύο αζέρων στρατιωτών μερικούς μήνες νωρίτερα.

Στις 4 Νοεμβρίου, έγινε ανταλλαγή του πτώματος του Σαριμπεκιάν με τον αζέρο πολίτη Eldar Tgiev ο οποίος είχε παράνομα διασχίσει τα αρμενικά σύνορα το Δεκέμβρη του 2009. Η απάντηση της αρμενικής πλευράς στα ψεύδη των επίσημων αζερικών αρχών ήταν άμεση και εμπεριστατωμένη, και αποδείκνυε για άλλη μια φορά ότι η στάση και συμπεριφορά του αζερικού κράτους είναι πέρα και μακριά από την τήρηση των βασικών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, από την ιατροδικαστική έρευνα που διεξήχθη από το γραφείο του ΥΠΕΘΑ της Αρμενίας, στο σώμα του 20χρονου βοσκού βρέθηκαν πολλά σημάδια βασανισμού, τα οποία και επιβεβαιώνουν ότι οι Αζέροι δολοφόνησαν τον Αρμένιο.

Για το βίντεο που αναρτήθηκε στο “YouTube”, στο οποίο ο Σαριμπεκιάν εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ήταν σε διατεταγμένη αποστολή, ομάδα ειδικών επιστημόνων ύστερα από μελέτη, αποφάνθηκε ότι ο νεαρός βρισκόταν υπό ασφυκτική ψυχολογική πίεση και υπό την επήρεια ειδικών ναρκωτικών ουσιών.

H Αρμενία, έκανε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οργάνωση Eliminating Racism And Claiming/Celebrating Equality: ERAC/CE και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπόθεση εξιχνίασης της δολοφονίας του Σαριμπεκιάν.


 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους