Εκτύπωση E-mail

Syros 2015

Είκοσι χρόνια παιδικά χαμόγελα στη Σύρο

Μάικ Τσιλιγκιριάν

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015, τεύχος 86

Το νησί της Σύρου, για μια ακόμη φορά στην ιστορία του, προσφέρει απλόχερα την αγάπη και την στοργή, όπως είχε κάνει και μετά την Μικρασιατική τραγωδία του 1922, φιλοξενώντας 2000 ορφανά Αρμενόπουλα που επέζησαν της θηριωδίας. Ήταν τότε που η Αμερικάνικη Φιλανθρωπική Οργάνωση Εγγύς Ανατολής συγκέντρωσε, στέγασε και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες σε χιλιάδες παιδιά.

Πριν από δύο δεκαετίες το νησί της Σύρου στάθηκε δίπλα σε 22 ορφανά παιδιά αγωνιστών που θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από τη στιγμή της άφιξής τους τα παιδιά αυτά βρήκαν μια θερμή αγκαλιά από τους κατοίκους του νησιού, με αποτέλεσμα στα σκυθρωπά τους πρόσωπα να αρχίσει να παίρνει θέση το χαμόγελο και η χαρά.

Έκτοτε, και μέσω ενός προγράμματος που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του τότε Δήμου της Άνω Σύρου, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουν φιλοξενηθεί στο νησί έως και σήμερα 450 παιδιά. Όλοι οι δήμαρχοι της Σύρου των τελευταίων είκοσι ετών έθεσαν σε προτεραιότητα το πρόγραμμα της φιλοξενίας των παιδιών, ενώ οι καταστηματάρχες του νησιού όλα αυτά τα χρόνια το στηρίζουν ενεργά και με ενθουσιασμό.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας στη Σύρο το γνωρίζουν όλοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού τουλάχιστον ένα παιδί από κάθε χωριό και κάθε πόλη έχει συμμετάσχει σε αυτό. Τα παιδιά τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής από τον φιλόξενο και αλληλέγγυο λαό του νησιού και έχουν γίνει οι πρέσβεις της Ελλάδας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταφέροντας για πάντα στις καρδιές τους ένα μικρό κομμάτι της.

Φέτος, στο διάστημα 18 έως 27 Αυγούστου, φιλοξενηθήκαν, σε οίκημα που παραχωρεί το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών» (Φρέρ) στη παραλία Κινίου, 25 παιδιά-μαθητές του Παιδικού Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών του Στεπαναγκέρτ. Το κέντρο αυτό ιδρύθηκε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και προσφέρει έως και σήμερα δωρεάν εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στα παιδιά, όπως μουσική τραγούδι και χορό.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, τα παιδιά πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, όπου βρίσκονται τα κτίρια λειτουργίας του ορφανοτροφείου μετά το 1922. Σήμερα φιλοξενεί μια έκθεση φωτογραφίας της εποχής, καθώς και κάποια αντικείμενα που ανακάλυψε πριν από ενάμιση χρόνο κάτω από τα ξύλινα πατώματα του στρατοπέδου ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου τέλεσαν από κοινού επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή του Ναγκόρνο Καραμπάχ Λουντμίλα Παρσεχιάν που συνόδευε τα παιδιά, και την Πρόεδρο του συλλόγου της Σύρου, Ουρανία Πανταζίδου. Την επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποίησαν ο εφημέριος του Ιερού ναού της Κοίμησης, πατέρας Κωνσταντίνος Κοντός και ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων Χορέν Ντογραματζιάν.

Στις 24 Αυγούστου, οι Συριανοί και οι τουρίστες του νησιού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά σε μια καταπληκτική μουσικοχορευτική εκδήλωση, ενταγμένη στο πρόγραμμα «Σύρος - Πολιτισμός 2015» και αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος, δεσμεύτηκε να επαναληφθεί η εκδήλωση και την επόμενη χρονιά.

Στην επιστροφή τους στην Αθήνα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα για ακόμη μια χρονιά φιλοξένησε τα παιδιά από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό διοργανώθηκαν επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και ψυχαγωγικές εκδρομές.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στο Άλσος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ιωνικών Γιορτών 2015, πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με τη συμμετοχή του 25μελούς μουσικοχορευτικού παιδικού συγκροτήματος.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους