85η επέτειο των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Παναγίας Εκτύπωση E-mail

Τεύχος: Aπρίλιος-Ιούνιος 2011

 

 

Το τριήμερο 24-27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πόλη της Ξάνθης με διοργανωτές το Δ.Σ. της «Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Αθηνών». Ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή εκδρομή καθώς έγινε με αφορμή την 85η επέτειο των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Παναγίας και κατάφερε να μεταφέρει 100 περίπου Αρμενίους -στην πλειοψηφία τους νέους- από την Αθήνα και να τους φέρει κοντά στους συμπατριώτες τους από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τις γύρω περιοχές.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, οι εκδρο-μείς αφού ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ξάνθης από το διευθυντή του τοπικού Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλη Ξενόπουλου, ακολούθησε αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Αθηνών και Θράκης. Η συνάντηση διεξήχθη μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό το οποίο επευφημούσε τους αθλητές και των δυο ομάδων. Για την ιστορία, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Αθήνας με σκορ 60-48.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον αρμενικό ναό του Αγ. Γρηγορίου του Φωτιστή ο οποίος πρωτολειτούργησε στις 25 Νοεμβρίου 1834 και αποτελεί μνημείο και σημείο αναφοράς στην πόλη. Ακολούθως οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την αρμενική λέσχη όπου τους δεξιώθηκαν οι οργανώσεις της παροικίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο πολιτιστικό κέντρο Θράκης στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων και αρχείων της αρμενικής παροικίας της πόλης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας Δικαιωμάτων του Πολίτη, Σωκράτης Ξυνίδης, ο αντινομάρχης Φώτης Καραλίδης, ο μητροπολίτης Ξάνθης Σεβ. Παντελεήμων και πλήθος επισήμων, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου, όλοι μαζί παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία που έλαβε χώρα στην εορτάζουσα εκκλησία προεξέχοντος του Αρχιεπισκόπου των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Χορέν Τογραματζιάν. Της πανηγυρικής λειτουργίας ακολούθησε μνημόσυνο εις μνήμην των λειτουργών της εκκλησίας και του σχολείου της πόλης.

Την Κυριακή το μεσημέρι ξεκίνησε η επιστροφή για την Αθήνα. Σίγουρα στο μυαλό όλων όσων συμμετείχαν, αυτές οι τρεις μέρες θα μείνουν βαθειά χαραγμένες, καθώς οι παλαιότεροι συνάντησαν γνωστούς και φίλους που είχαν χρόνια να δουν και όλοι μαζί - παλαιοί και νέοι- γνώρισαν από κοντά τις δραστηριότητες και την πρόοδο της μακρινής αρμενικής κοινότητας της Θράκης.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους