Εις υγεία της Αρμενίας Εκτύπωση E-mail

Της Έλενας Κιουρκτσή

Τεύχος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010

 

Σύμφωνα με το μύθο, πρώτος ο Νώε δοκίμασε τη μαγεία του κρασιού στους πρόποδες του όρους Αραράτ , όπου μέχρι σήμερα οι καλλιέργειες ειδικής ποικιλίας αμπελιών, προσφέρουν μοναδικά κρασιά και φημισμένα μπράντι όπως το ΑPΑPAT -στο οποίο η μακροχρόνια γήρανση σε δρύινα βαρέλια του προσδίδει το χαρακτηριστικό του σκούρο χρώμα-, το ΝΑΪΡΙ που έχει τιμηθεί με 5 χρυσά μετάλλια σε διεθνείς εκθέσεις ή το ΑΧΤΑΜΑΡ που έχει βραβευθεί με δύο χρυσά μετάλλια. Άλλωστε, η Αρμενία είναι η χώρα με την αρχαιότερη παράδοση στην καλλιέργεια των αμπελώνων και στην παραγωγή κρασιού. Γεγονός που το πιστοποιούν αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως συστήματα άρδευσης 3000 ετών , δηλαδή από την εποχή του βασιλείου των Ουραρτού. Αλλά και ο Ηρόδοτος και ο Ξενοφών, έχουν αναφορές σχετικά με τα κρασιά που προέρχονταν από την περιοχή του όρους Αραράτ. Οι επιλεγμένες γλυκές ποικιλίες των τοπικών σταφυλιών, τα καθάρια νερά από τις ορεινές πηγές και το εύφορο χώμα της πεδιάδας, είναι τα «μυστικά» της αρμονικής γεύσης και των σύνθετων αρωμάτων που αναδύουν τα αρμενικά κρασιά και κονιάκ, ικανά να μας εμπνεύσουν πληρότητα και χαρά για τη ζωή. Λέγεται μάλιστα ότι ο Στάλιν συχνά παραπονιόταν, πως ο Τσόρτσιλ ενδιαφερόταν περισσότερο για την επόμενη παραλαβή αρμενικού κονιάκ παρά για την έκβαση του πολέμου. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο γνωστός βρετανός πολιτικός, είχε ένα έκδηλο μεράκι αφού παραλάμβανε 300 φορτία αρμενικού κονιάκ ετησίως!!!

 

Γεύση και άρωμα από πατρίδα

Όμως μέχρι πρόσφατα, το να βρει κανείς στην Ελλάδα αυτά τα …ελιξίρια απολαύσεων, για τους γνωστούς «συνοριακούς» λόγους ήταν επιεικώς αδύνατο, εκτός και αν κάποιος επιστρέφοντας από Αρμενία έφερνε μαζί του και ένα τέτοιο σπάνιο δωράκι. Τελικά την… πρωτοβουλία για απευθείας εισαγωγή κονιάκ και κρασιών από την Αρμενία στην Ελλάδα, πήρε ο Ντανιέλ Απικιάν. Έπειτα από πολυετή και διαρκή αναζήτηση της οικογένειάς του για κάτι μοναδικό και ιδιαίτερα ποιοτικό στο χώρο των οινοπνευματωδών ποτών, ίδρυσε την εταιρεία Quality Wines, τη μόνη στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην εισαγωγή και διάθεση ποτών από την ορεινή Αρμενία -ενισχύοντας και τις εκεί τοπικές κοινωνίες. Το ηφαιστειογενές έδαφος, το υψόμετρο και η ποιότητα του φυσικού μεταλλικού νερού, συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια αμπέλου και φρούτων ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποκαλύπτει στις αισθήσεις το πάντρεμα της εμπειρίας αιώνων με την ευλογία της φύσης. Έτσι εκτός από τα κονιάκ Αραράτ και Ναϊρί - 10 και 20 ετών αντίστοιχα - η οικογένεια Απικιάν φροντίζει να γεμίσει τα ποτήρια μας με ποικιλίες κρασιών όπως για παράδειγμα ημίγλυκο ερυθρό από ρόδι ή βατόμουρο αλλά και με λευκό κρασί από κυδώνι, παρέχοντας την εγγύηση ότι όλα τα είδη προέρχονται από φυσική ζύμωση και χωρίς προσθήκη αλκοόλης.

Περισσότερες πληροφορίες:

ARMENIAN BRANDY & WINE IMPORTERS - DISTRIBUTORS
Ν. Πλαστήρα 123, Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9429414, τηλ./φαξ. 213 0047764 κιν: 6946104928
URL: www.qualitywines.gr , E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους