Η αρμενική κοινότητα της Ξάνθης γιόρτασε τα 100 χρόνια της Εκτύπωση E-mail

Xanthi 100

 

Το τριήμερο 24 έως 26 Μαρτίου 2023, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και φυσικά με τον αρμόζοντα τρόπο, η αρμενική κοινότητα της Ξάνθης γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την παρουσία και την ίδρυση των οργανωτικών δομών της. Πρόκειται για μια κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ξάνθης, έχοντας συνάψει ισχυρότατους δεσμούς τόσο μεταξύ των μελών της όσο και με την τοπική κοινωνία.

Οι Αρμένιοι έφτασαν ως πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη μετά τη μικρασιατική καταστροφή, με καθοριστική συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια φωτογραφικού και αρχειακού υλικού της αρμενικής κοινότητας της Ξάνθης στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση προλόγισε η Κριστινέ Αβετιάν, ενώ ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Ξάνθης Τακβόρ Καραογλανιάν έκανε μια σύντομη αναφορά στη σπουδαιότητα του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού της κοινότητας, που έχει διασωθεί και ψηφιοποιηθεί με τη βοήθεια της δρ Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου. Το υλικό αυτό συνιστά μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, καθώς έτσι διασώζεται η ιστορία όλων των ανθρώπων που πέρασαν από την Ξάνθη. Η βραδιά έκλεισε με ένα ταξίδι στην αρμενική μουσική, υπό τους μελωδικούς ήχους του παραδοσιακού αρμενικού οργάνου καμαντσέ από τον βιρτουόζο του είδους Αγκόπ Γαζαριάν, ενθουσιάζοντας το κοινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ξάνθης και εκπρόσωπος του δημάρχου Σοφία Ψωμά, και πλήθος δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων.

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου, στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης πραγματοποιήθηκε η κεντρική επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια της παρουσίας της αρμενικής κοινότητας της Ξάνθης. Την εκδήλωση προλόγισε ο εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των Αρμενίων της πόλης Αρτίν Κιουρκτσιάν. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις «Η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα το 1922» από τη φιλόλογο Γκιούλα Κασαπιάν, και «Ξάνθη: Η άλλη πατρίδα» από τη Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, δρ Λαογραφίας.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της χορωδίας της αρμενικής κοινότητας της Κομοτηνής και με μουσικό σχήμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ασμίκ Μπεκλαριάν και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Ριψιμέ Τανιελιάν, Αγκόπ Γαζαριάν, Μιχάλη Χατζόπουλο, Τάσο Αβραμίδη και Γαβριήλ Καπάνταη, με παραδοσιακούς ήχους και τραγούδια.

Η χορωδία της αρμενικής κοινότητας της Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του ιερέα Ντανιέλ Καλογλιάν, λάμπρυνε την εκδήλωση, ενώ συμμετείχε και το χορευτικό συγκρότημα της αρμενικής κοινότητας της Κομοτηνής.

Ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας της Ξάνθης δώρισε αναμνηστικά ενθύμια στον αντιπεριφερειάρχη και στον δήμαρχο της πόλης, με την οικονομική και ηθική στήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε το τριήμερο αφιέρωμα των εκδηλώσεων της αρμενικής κοινότητας, καθώς και στον Μητροπολίτη της Ξάνθης και στις δύο ομιλήτριες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Τικράν Βαρτανιάν, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των εν Ελλάδι Αρμενίων Τακβόρ Οβακιμιάν, ο πρόεδρος της ΑΕΕ Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν, ο πρόεδρος της ΑΕΕ Ελλάδας Χαρούτ Σπαρταλιάν, η πρόεδρος του Αρμενικού Κυανού Σταυρού Λίζα Αβακιάν, ο πρόεδρος του Διακοινοτικού Συμβουλίου των αρμενικών κοινοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μπεντρός Μελκονιάν, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της πόλης. Για το τέλος, η βραδιά επεφύλασσε γλέντι για όλους τους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση από τις κοινότητες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μαζί με πλήθος συμπατριωτών μας από την Ξάνθη.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κεγάμ Χατσεριάν και με τη συμμετοχή της χορωδίας της αρμενικής κοινότητας της Κομοτηνής, υπό τη διεύθυνση του ιερέα Ντανιέλ Καλογλιάν.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους