΄Εκθεση: «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» Εκτύπωση E-mail

Ekthesi Nikaia 1922

Στις 20 Νοεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες», που διοργανώθηκε από το περιοδικό «Αρμενικά» και τη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας».

Στους δύο μήνες που διήρκεσε η έκθεση, την επισκέφθηκαν περισσότερα από 1.700 άτομα. Από αυτά, 712 ήταν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από ομάδες ενηλίκων (Αρμενικός Κυανούς Σταυρός, πολιτιστικοί σύλλογοι, καλλιτεχνικά τμήματα και ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Ρέντη). Μέσω οργανωμένων επισκέψεων ομάδων, η έκθεση προσέλκυσε 350 άτομα, ενώ 150 επισκέπτες παρακολούθησαν τις τακτικές ξεναγήσεις της πινακοθήκης. Περίπου 200 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση χωρίς να αποτελούν μέρος οργανωμένης επίσκεψης ή τακτικής ξενάγησης, ενώ τις τρεις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν παρακολούθησαν περίπου 300 άτομα. Μαζί με τους μαθητές των σχολείων, συνολικά πάνω από 1.200 άτομα ξεναγήθηκαν, ανέπτυξαν διάλογο, έθεσαν απορίες, εξέφρασαν τη γνώμη τους και ήρθαν σε ουσιαστική επαφή με το περιεχόμενο της έκθεσης, γνωστικά, συναισθηματικά, κριτικά. Οι επισκέπτες που περιηγήθηκαν στην έκθεση διατύπωσαν πολύ θετικά σχόλια για το εκτιθέμενο υλικό, την τεκμηρίωση που περιείχαν οι λεζάντες και τα συνοδευτικά κείμενα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώθηκαν δύο παρουσιάσεις βιβλίων και μία θεματική βραδιά, προσελκύοντας εκπληκτικό αριθμό επισκεπτών. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου και αφορούσε το βιβλίο με τίτλο «Το Δουργούτι της Κατοχής και της Αντίστασης», του Νίκου Αμπανάβα. Για το βιβλίο μίλησαν η Μαρία Σπηλιωτοπούλου, διευθύντρια ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, ο Οβαννές Γαζαριάν, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Αρμενικά» και ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Αμπανάβας, εκπαιδευτικός. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Μαρία Πούλου, ιστορικός της τέχνης, υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η δεύτερη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου και αφορούσε το βιβλίο με τίτλο «Η κοινότητα των Αρμενίων της Κοκκινιάς», του Παντελή Μάναλη. Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, ο Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας, η Κουήν Μινασιάν, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά», ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Ναζίκ Αϊδινιάν. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Πούλου.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν σβήσουν τα φώτα της έκθεσης, διοργανώθηκε η τελευταία θεματική βραδιά, ολοκληρώνοντας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης.

Η κ. Τόνια Καφετζάκη μας ταξίδεψε εικονικά στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ η κ. Τακουή Βακιρτζιάν, από το Ηράκλειο, περιέγραψε την έλευση και την εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Κρήτη μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων κέντρισαν το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες και τα αδημοσίευτα σπάνια ντοκουμέντα που συνόδευαν τις δύο παρουσιάσεις. 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 36 επισκέπτες συνδεδεμένους