Το Houshamadyan ξανά στην Αθήνα Εκτύπωση E-mail

Houshamadyan athina 2022

Κουήν Μινασσιάν

Το Houshamadyan είναι πλέον γνωστό στους αναγνώστες μας για την προσπάθειά του, μέσω ερευνών, να «ξαναζωντανέψει» και να διατηρήσει τη μνήμη της ζωής των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα αποτελέσματα των δράσεων και των ερευνών αυτών δημοσιεύονται στον, συνεχώς, εμπλουτιζόμενο ιστότοπό* του.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε μια επιτυχή συνεργασία τον Δεκέμβριο του 2019 στην Αθήνα και αντίστοιχο εργαστήρι τον Νοέμβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, τον Απρίλιο του 2022, διοργανώθηκαν ακόμη δύο εργαστήρια σε Φιξ και Κοκκινιά, πάντα σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρμενικά» και τον πολιτιστικό σύλλογο «Χαμασκαΐν».


Η έρευνα, αυτή τη φορά, εκτός από τις μνήμες της Γενοκτονίας και των διωγμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφορούσε και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του γερμανικού ιδρύματος EVZ («Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον»). Έτσι, λοιπόν, και για να γνωρίσουμε πολύπλευρα το ιστορικό πλαίσιο της έρευνας, κατατοπιστήκαμε σχετικά με τις συνθήκες και το κοινωνιολογικό πλαίσιο πραγματοποιώντας ιστορικούς περιπάτους στις δύο πολυπληθέστερες προσφυγικές γειτονιές, στην Κοκκινιά και στο Δουργούτι. Το πρωί της Πέμπτης 31 Μαρτίου 2022 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια, όπου μας ξενάγησε ο κύριος Αλέξανδρος Στεφανίδης και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου μας ξενάγησε η κυρία Ειρήνη Ρινιώτη. Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο ξεναγούς του Δήμου Νίκαιας για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας. Στις λίστες των μαρτυρικών θυμάτων και στα δύο μουσεία βρήκαμε πληθώρα αρμενικών ονομάτων. Γνωρίζουμε, όμως, πως η έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή των Αρμενίων στα γεγονότα της Κατοχής είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Το βράδυ της Παρασκευής 1 Απριλίου 2022, στο αρμενικό πολιτιστικό κέντρο «Ζαβαριάν» στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που προλόγισε ο αιδεσιμότατος Βικέν Τζολακιάν, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του θέματος «Μαρτυρίες Ελληνοαρμενίων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τις θηριωδίες των Ναζί και την επιβίωση» από τον Βαχέ Ταστσιάν, διευθυντή του Houshamadyan, και την Κουήν Μινασιάν, μέλος της συντακτικής επιτροπής των «Αρμενικών». Οι ομιλίες εμπλουτίστηκαν με προβολές εικόνων και βίντεο.

Τις επόμενες δύο ημέρες, Σάββατο 2 Απριλίου και Κυριακή 3 Απριλίου, στην αρμενική λέσχη «Αράμ Μανουκιάν» στο Φιξ και στην αρμενική ευαγγελική εκκλησία της Κοκκινιάς αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια συλλογής υλικού και φωτογραφιών, όπου προσήλθαν δεκάδες οικογένειες, φέρνοντας μαζί τους παλιές φωτογραφίες, αντικείμενα και έγγραφα. Όλο το υλικό φωτογραφήθηκε επί τόπου και επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, στο εργαστήριο διεξήχθησαν συνεντεύξεις με κάθε συμμετέχοντα, με στόχο να ανασυρθεί το οικογενειακό ιστορικό από το χωριό και την πόλη τους μέχρι τις πρώτες δεκαετίες της εξορίας τους, αλλά και να συλλεχθούν οι εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Φυσικά, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Τα μέλη του Houshamadyan, Βαχέ και Γκαρίν, που ήρθαν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αντίστοιχα, δεν ήταν μόνα. Ο Μάικ, η Κουήν, η Αναΐς, η Άννη, ο Αγκόπ, ο Γκοστάν, ο αιδεσιμότατος Βικέν Τσολακιάν και η Βερζίν εκ μέρους του «Χαμασκαΐν» συμμετείχαμε επάξια και ισάξια σε όλες τις εργασίες.

Τους επόμενους μήνες, οι ιστορίες και το συγκεντρωμένο υλικό θα παρουσιαστούν στον ιστότοπο Houshamadyan. Ανυπομονούμε για τη δημοσίευση αυτών των νέων οικογενειακών συλλογών. Πρόκειται για αξιοσημείωτα ίχνη, μνήμες και μαρτυρίες της καθημερινής ζωής και της οικογενειακής ιστορίας των Αρμενίων, που με αυτό τον τρόπο βγαίνουν από την αφάνεια, αποκαθίστανται και διατίθενται σε όλη την ανθρωπότητα (μην ξεχνάμε ότι όλα τα άρθρα του Houshamadyan δημοσιεύονται σε τρεις γλώσσες, αρμενικά, αγγλικά και τουρκικά). Εμείς, από τη μεριά μας, έχοντας ως βάση και πατρίδα μας την Ελλάδα, φροντίζουμε οι πληροφορίες αυτές να διαδοθούν και στα ελληνικά.

Να σημειωθεί ότι χορηγός του πρόσφατου εργαστηρίου ήταν το γερμανικό ίδρυμα EVZ («Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον»).

* www.houshamadyan.org

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 42 επισκέπτες συνδεδεμένους