Τα σχολεία του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail

«Όπως το έδαφος, όσο κι αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς»

alphabetΣογίκ Νταντογιάν
Απρίλιος-Ιούνιος 2017, τεύχος 93

 

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Πλούταρχο (45-120π.Χ.) Έλληνα ιστορικό, βιογράφο και δοκιμιογράφο.
Μπορούμε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες με ρήσεις, λόγια σοφών ανθρώπων που αναφέρονται στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στον άνθρωπο, που πολλοί θεωρούν αυτονόητη. Όμως δεν είναι.
Διάλεκτοι, γλώσσες, φυλές ολόκληρες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ήθη κι έθιμα άλλοτε «δοξασμένων» λαών ξεθωριάζουν. Η επαφή με την κληρονομιά τους περιορίζεται σε ετήσιες παρελάσεις και τουριστικές ατραξιόν.
Η ηθική, πνευματική και κοινωνική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας εξαρτάται από την μόρφωση.
Με την παιδεία καταφέρνεις τη σωστή διαπαιδαγώγηση και τη καλλιέργεια των ικανοτήτων του ανθρώπου.
Μόρφωση και παιδεία, λοιπόν, ήταν η κληρονομιά που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, με κόπους και θυσίες, ίδρυσαν τα πρώτα σχολεία.
Μέχρι να χτιστούν τα σχολικά κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά, τα δημοτικά σχολεία λειτουργούσαν σε παραπήγματα και παράγκες.
Το 1991 πραγματοποιήθηκε και ένα ακόμα όραμα χρόνων το αρμενικό γυμνάσιο στην Αθήνα.
Τα περισσότερα αρμενικά σχολεία λειτουργούν υπό την αιγίδα του Αρμενικού Κυανού Σταυρού της Ελλάδος, ενός μεγάλου φιλανθρωπικού οργανισμού που έχει παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου με ανάλογες δραστηριότητες.
Η εκπαιδευτική και η οικονομική επιτροπή που διορίζονται από το Κεντρικό Συμβούλιο των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Η εκπαίδευση βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έχει εγκατασταθεί ένας μεγάλος αριθμός Αρμενίων, οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία. Σε αυτές τις περιοχές η αρμενική γλώσσα διδάσκεται σε εβδομαδιαία σχολεία.
Η τεχνολογική εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν με σύγχρονες μεθόδους (υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες), προσπαθώντας πάντα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του μαθητή, διδάσκοντας παράλληλα, σταθερά και με απαράμιλλο ήθος, τις ηθικές αξίες της ανθρώπινης ζωής.
Η κοινωνία σήμερα ωθεί τον εκπαιδευτικό να βελτιώνεται καθημερινά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις και να γίνει εμψυχωτής, εμπνευστής, παρατηρητής, ερμηνευτής, ερευνητής σε έναν χώρο συλλογικότητας, αναζητώντας πάντα νέες ισορροπίες.
Οι αρμένιοι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, στο περιορισμένο ωράριο που τους διατίθεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, είναι επιφορτισμένοι με το έργο της εκμάθησης της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Η συμβολή των ελλήνων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία μας είναι πολύτιμη όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Έτσι, οι μαθητές μας, έχοντας αποκομίσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, εισάγονται με εξαιρετικές επιδόσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους.
Η συμβολή του εκπαιδευτικού στη καθοδήγηση για και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των μαθητών είναι καθοριστική. Ακριβώς επειδή ο παιδαγωγός είναι το άτομο που θα συντελέσει στην προετοιμασία των σωστών πολιτών του αύριο, μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.
Ο αρμένιος δάσκαλος, έχει και τον ιδιαίτερο ρόλο της διαπαιδαγώγησης και της δημιουργίας μιας αμεσότητας στην σχέση των μαθητών και του πλούτου του αρμενικού πολιτισμού. Μέσα από την γλώσσα την ιστορία από τα τραγούδια, τους χορούς, το θέατρο και την ποίηση προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αρμένικη παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά για να δημιουργήσουν άρρηκτους δεσμούς με την Αρμενία και να γίνουν ενεργά μέλη τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και της κοινότητας μας.
Μέσα από αυτούς τους βασικούς συντελεστές, ο μαθητής θα γνωρίσει την πατρίδα του.
Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης, να εμφυσήσει την υπερηφάνεια για την πατρίδα και την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να τους ωθήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας. Η φλόγα που θα ζεσταίνει τις ψυχές θα παραμένει αναμμένη μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές για εθνική δικαίωση.
Η στενή συνεργασία των διευθυντών, εκπαιδευτικού προσωπικού, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της κοινότητας συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και στη βελτίωση του επιπέδου των σχολείων. Όσο οι φωνές των παιδιών θα συνεχίσουν να ηχούν μέσα από τα σχολεία μας, είναι σίγουρο ότι σε πολλούς από εμάς θα έρχονται εικόνες και αναμνήσεις, αλλά θα προσθέσουν καινούργιες εμπειρίες σε ένα σύγχρονο σκηνικό σε όλους όσους θα συναντηθούν για πρώτη φορά.
Τα σχολεία μας προσφέρουν μικρό αριθμό μαθητών μέσα σε κάθε τάξη. Ελεγχόμενο περιβάλλον σε όλες τις δραστηριότητες, ευρύ και πλούσιο πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Συχνές εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές, δεσμούς με την αρμένικη κοινότητα και τις δραστηριότητες της που δίνουν στους μαθητές πολλά και ποικίλα ερεθίσματα για δημιουργική δραστηριότητα. Υπηρεσία σχολικών λεωφορείων που εξυπηρετούν μαθητές από απομακρυσμένα σημεία της Αττικής.
Ο σημερινός γονιός έχει κάθε λόγο να εμπιστευτεί το αρμενικό σχολείο, γνωρίζοντας ότι είναι η καλύτερη επιλογή από εκπαιδευτική πλευρά αλλά και από πλευρά διαπαιδαγώγησης.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους