Η λαμπρή πορεία της ομάδας βόλεϊ του «Χομενετμέν» Εκτύπωση E-mail

volley team

Άνι Ντεοκμετζιάν
Μάιος- Ιούλιος 2018, τεύχος 97

Ο αθλητικός όμιλος του «Χομενετμέν» Πειραιώς, έχοντας σημειώσει ήδη έντονη παρουσία στα αθλητικά δρώμενα από την αρχή της ίδρυσής του, πρόσθεσε φέτος στις κατακτήσεις του την άνοδο της ομάδας βόλεϊ ανδρών στην Α2 κατηγορία, αφού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και κυπελλούχος της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.). Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές της ομάδας ανδρών, καθώς επίσης και στον προπονητή, στους εφόρους, στη διοίκηση και σε όλους όσους συνέδραμαν σε αυτήν την επιτυχία. Ας δούμε, μέσα από μια μικρή ιστορική αναδρομή, πώς έφτασε η ομάδα σε αυτό το σημείο.
Το πολιτιστικό κέντρο «Ζαβαριάν», από την ίδρυσή του, ήταν ένας χώρος όπου μαζεύονταν τα παιδιά και η νεολαία της κοινότητας της Κοκκινιάς ώστε να γνωριστούν και να παίξουν διάφορα παιχνίδια κι αθλήματα. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, άρχισαν να συγκροτούνται ομάδες βόλεϊ μεταξύ των παιδιών που σύχναζαν στο σχολείο, οι οποίες ήταν αρχικά ανεπίσημες.
Μέλη της αρμενικής νεολαίας δημιουργούσαν ομάδες που προπονούνταν όλες μαζί στον προαύλιο χώρο του παλαιού σχολείου «Ζαβαριάν». Από τη δεκαετία του ’60, και κάθε χρόνο, κατά τους εορτασμούς της 28ης Μαΐου (ημέρα ανεξαρτησίας της Αρμενίας), διεξάγονταν τουρνουά που διαρκούσαν 2,5 μήνες, με συχνότητα αγώνων τρεις ανά εβδομάδα. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχαν ομάδες της Κοκκινιάς, όπως η «Χαμαζάσπ», η «Χομενετμέν» και η «Γιερετσνέρ», ενώ αργότερα έλαβαν μέρος ομάδες από Καρέα, Αθήνα και Νέο Κόσμο. Τα τουρνουά είχαν γίνει πια διάσημα και μάζευαν μεγάλο κοινό και πολλούς φιλάθλους. Με τα χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για το βόλεϊ από τις επόμενες γενιές, με αποτέλεσμα το «Χομενετμέν» Πειραιώς, στις αρχές της δεκαετίας του 80, να συγκροτήσει επίσημη ομάδα βόλεϊ, η οποία μπήκε στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας.
Η βασική πρώτη ομάδα αποτελούταν απο τους Σερόπ Σεροπιάν, Χάικ Ατζεμιάν, Ασόντ Βοσκιάν, Κρικόρ Μοβσεσιάν, Αντρανίκ Γαζαριάν και Τακβόρ Οβακιμιάν. Μετά την ίδρυση της ομάδας αυτής, άρχισαν να ιδρύονται και ακαδημίες νέων και εφήβων. Επιπλέον, με την ανέγερση του νέου κτιρίου του «Ζαβαριάν» το 1993, η ομάδα βόλεϊ απέκτησε το δικό της επίσημο γήπεδο. Έτσι, έγινε το μοναδικό ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο βόλεϊ της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Σήμερα, η ομάδα βόλεϊ της Αρμενικής έχει ιδρύσει ομάδες μίνι-βόλεϊ κοριτσιών και αγοριών, ακαδημίες παμπαίδων και πανκορασίδων, παίδων και κορασίδων, εφήβων και ανδρών.
Το τμήμα των κοριτσιών ήδη κλείνει 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα γήπεδα. Οι ακαδημίες βόλεϊ της Αρμενικής απασχολούν 75 παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια, με σταθερά ανοδικά βήματα, εντάσσεται, βάσει αποτελεσμάτων, στις τρεις καλύτερες της Δυτικής Αττικής. Στα μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση ομάδας γυναικών.
Η Αρμενική βόλεϊ, από την αρχή της ίδρυσής της, έχει συνεχή εμφάνιση στα γήπεδα κατακτώντας διάφορους τίτλους. Ήδη τα τελευταία 5 χρόνια μετέχει ανελλιπώς στο κύπελλο της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., το οποίο έχει κατακτήσει 3 χρονιές.
Το 2004, η ομάδα παμπαίδων της Αρμενικής κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Final 4 της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. και συμμετέχει για πρώτη φορά σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Η ανδρική ομάδα έχει σταθερά ανοδική πορεία στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., καταλαμβάνοντας για αρκετά χρόνια την 3η και 4η θέση στην κατηγορία που συμμετέχει.
Το 2014, η ανδρική ομάδα της Αρμενικής κάνει την έκπληξη και κατακτά το κύπελλο της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Το 2015, η ανδρική ομάδα κατακτά και πάλι το κύπελλο Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., ενώ στο πρωτάθλημα καταλαμβάνει τη 2η θέση.
Την ίδια χρονιά, η ομάδα των εφήβων προκρίνεται στο Final 4 της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. και κατατάσσεται στην 4η θέση.
Το 2016 και το 2017, η ομάδα των εφήβων προκρίνεται και πάλι στο Final 4 της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., κατακτώντας και τις δυο χρονιές το χάλκινο μετάλλιο.
Το 2018, επίσης οι ομάδες των παμπαίδων και παίδων της Αρμενικής προκρίθηκαν στα αντίστοιχα Final 4 της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., κατακτώντας και οι δυο ομάδες χάλκινα μετάλλια. Μέσα από τις επιτυχίες αυτές, πήραν το εισιτήριο και συμμετείχαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (16 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας) που διεξήχθησαν σε Καλαμάτα και Αττική αντίστοιχα.
Η φετινή πορεία της χαρακτηρίζεται ακόμα πιο λαμπρή, καθώς κέρδισε το κύπελλο της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. αλλά και το πρωτάθλημα. Αναλυτικότερα, παίρνοντας μέρος στο πρωτάθλημα της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α., κερδίζει στους αγώνες της περιφέρειάς της. Ύστερα, παίρνει μέρος στο μπαράζ παιχνιδιών με ομάδες της Νοτίου Ελλάδος, όπως αυτές της Σύρου, της Κορύβου Αμαλιάδος, του Βύρωνα και του Ηρακλείου Κρήτης. Έτσι, σε ειδικό τουρνουά που διεξήχθη στην Αμαλιάδα, όπου συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες της Β΄ Εθνικής, κατέκτησε την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία, τη μεγαλύτερη που έχει φτάσει από την ίδρυσή της.
Η ομάδα βόλεϊ ιδρύθηκε με αφορμή την αγάπη των νέων για τον αθλητισμό. Από τότε, η αγάπη αυτή έχει διατηρηθεί μέσα από τον εμπλουτισμό του ομίλου με επιπλέον αθλητικές ακαδημίες. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στα παιδιά ο χώρος να γνωρίσουν τον αθλητισμό και τα ήθη του. Παράλληλα, ο όμιλος του «Χομενεντμέν» συμβάλλει στη διατήρηση του αρμενικού στοιχείου, στην αλληλεπίδραση των παιδιών μεταξύ τους και στην προώθηση της αγνής πλευράς του αθλητισμού, απαλλαγμένης από οικονομικούς στόχους και συμφέροντα.
Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η συνεχής υποστήριξη του κόσμου, η οποία θα δώσει και πάλι τη δύναμη για τις μελλοντικές διακρίσεις στο νέο δρόμο που άνοιξε.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους