Η Ευαγγελική Εκκλησία στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail

Από τον Οβαννές Γαζαριάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2011

 

 

Ανάμεσα στους 100.000 αρμενίους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 υπήρχαν και 10.000 Ευαγγελικοί.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και λόγω του επαναπατρισμού ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά και έφτασε τις 3.000. Ως πρώτο και κύριο μέλημά τους είχαν τη δημιουργία σχολείων και εκκλησιών. Πράγματι, το 1923 στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος) δημιουργείται το πρώτο σχολείο που είχε αρχικά 60 μαθητές, έφθασε δε τη δεκαετία του ’30 να έχει μέχρι και 450. Στην αρχή ήταν υπαίθριο, κατόπιν στεγάστηκε σε σκηνές και αργότερα σε παράγκες. Το 1953 με την αρωγή του ιδρύματος Καραγκιοζιάν κατασκευάστηκε ένα καινούργιο κτήριο, που περιελάμβανε τέσσερις τάξεις και την εκκλησία. Έως τότε λειτουργούσε και αυτή σε ένα παράπηγμα. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1967 εγκαινιάστηκε το νέο κτήριο της ευαγγελικής κοινότητας, με σχολείο, εκκλησία και αίθουσα συνεδρίων το οποίο ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου το 1997 σε ένα σύγχρονο οικοδόμημα που πέρα από εκκλησία και αίθουσες έχει και οικοδομήματα που ενοικιάζονται και αποτελούν μια οικονομική ανάσα για την κοινότητα.

Το σχολείο λειτούργησε μέχρι το 1972, οπότε λόγω οικονομικών προβλημάτων και μείωσης του αριθμού των μαθητών σταμάτησε τη λειτουργία του. Στην περιοχή Συγγρού, ανάμεσα στους 2.000 Αρμενίους υπήρχαν 150 Ευαγγελικοί. Μέχρι το 1946, που διαλύθηκε ο οικισμός και ενώθηκαν με το Δουργούτι είχαν την δική τους εκκλησία και μια ικανοποιητική δραστηριότητα.

Τα Λιπάσματα στον Πειραιά ήταν ακόμη μια περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκαν Ευαγγελικοί, 250 στον αριθμό ανάμεσα σε 5.000 ομοεθνείς τους. Κατάφεραν να χτίσουν ένα μικρό κτήριο που χρησιμοποιόταν και σαν σχολείο, με 250 μαθητές και σαν εκκλησία. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η εκεί κοινότητα διαλύθηκε και το κτήριο δόθηκε στην ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Ξαναγυρνώντας στο 1923, λίγους μήνες μετά το σχολείο στο Δουργούτι λειτούργησε αντίστοιχο σχολείο στην Παλαιά Κοκκινιά, τη δεύτερη περιοχή με πολλούς Αρμένιους στον Πειραιά. Αρχικά με 50 μαθητές και αργότερα μέχρι και 300. Περιελάμβανε και αυτό όπως και του Δουργουτίου δημοτικό και νηπιαγωγείο, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι το 1982. Επίσης, κατασκευάστηκε η αίθουσα «Χαϊγκαζιάν» η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Από το 1982 και μέχρι σήμερα λειτουργεί το νηπιαγωγείο με τρία τμήματα και 28 μαθητές. Και αυτά αρχικά αντιμετώπισαν δυσκολίες όπως και στην Αθήνα, αλλά σχετικά σύντομα απέκτησαν στέγη και μπόρεσαν να λειτουργήσουν ομαλά. Με τις ίδιες αντίξοες συνθήκες ξεκίνησε και η λειτουργία της εκκλησίας, αλλά με τον ενθουσιασμό, το φιλότιμο και τη διάθεση των πιστών ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους