«Τα αρμενικά επώνυμα έχουν τη δική τους ιστορία» Εκτύπωση E-mail

armenika eponyma
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί οι άνθρωποι διαιωνίζουν τα παράξενα, ασυνήθιστα ή ακόμα και κάθε άλλο παρά κολακευτικά επώνυμά τους.
Στο κάτω-κάτω είναι πολύ εύκολο να τα αλλάξουν με κάποια αναπροσαρμογή. Μάλιστα, συχνά συνδέονται με τα ονόματά τους, επειδή τους δίνει την αίσθηση της συνέχειας και της παράδοσης. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να τιμήσουν τους μάρτυρες και τη μνήμη των προγόνων τους.
Είναι ευτύχημα που οι Αρμένιοι συνεχίζουν να διατηρούν τα επώνυμά τους, ως ένα ελάχιστο δείγμα ιστορικής μαρτυρίας για την καταπίεση που υπέστησαν επί αιώνες από τους Τούρκους δυνάστες τους. Στον ανυποψίαστο αναγνώστη το νέο βιβλίο του Σαρκίς Αγαμπατιάν φαίνεται σαν κατάλογος επωνύμων. Αλλά η εικόνα αυτή είναι εντελώς λανθασμένη: Ο συγγραφέας δεν περιορίστηκε μόνο στην αποθησαύριση, την καταγραφή και την κριτική ταξινόμηση εκατοντάδων αρμενικών επωνύμων, επιχείρησε να τα συνοδεύσει με την ετυμολογία τους, συχνά μάλιστα και με λακωνικά σχόλια.
Επιπλέον, ο συγγραφέας προχωρεί και σε μια λιτή συζήτηση για τη μορφολογική εξέλιξη των αρμενικών επωνύμων, αναλύοντας περισσότερο τις περιπτώσεις όπου οι φορείς τους υποχρεώθηκαν να ζήσουν - προπάντων μετά την Γενοκτονία- σε νέα κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως ήταν π.χ. το ελλαδικό ή και το δυτικοευρωπαϊκό και το βορειοαμερικανικό (που επηρέασαν οπωσδήποτε την ονοματολογία πολλών μελών των αντίστοιχων αρμενικών κοινοτήτων).

Ένα ξεχωριστό βιβλίο, πολύτιμο στον διαρκή αγώνα του Αρμενικού Έθνους για την αποκατάσταση της ιστορικής του μνήμης και αξιοπρέπειας. Το βιβλίο έχει 144 σελίδες και η τιμή του είναι στα 10,00 €.

 

Ο Σαρκίς Αγαμπατιάν γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1948. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και ηλεκτρονικά στο Παρίσι. Έχει γράψει και μεταφράσει αρκετά βιβλία γύρω από το Αρμενικό Ζήτημα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρμενίας.
Προηγούμενα βιβλία του είναι: Η Αρμενία και το Αρμενικό Ζήτημα (1975, Β΄ έκδοση 1988), Η Αρμενία μέσα από τα γραμματόσημα (1989), Αρμενία, αναδρομή στην ιστορία του Αρμενικού Έθνους (2003), Ο αρμενικός Τύπος στην Ελλάδα (2010), Αρμενοελληνικό Λεξικό (2014), σε συνεργασία με τον Γκιραγκός Μικιρδιτσιάν.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους