«Το κουτί των αναμνήσεων» Εκτύπωση E-mail

ToKouti

Νουνιά Γεραμιάν

Απρίλιος - Ιούνιος 2015, τεύχος 85

«Τα πάθη μας έγιναν μία απλή υποσημείωση στην παγκόσμια ιστορία, πνίγηκαν μέσα στη δίνη και την καταστροφή του πολέμου».

Σ' αυτή την πρόταση περικλείεται η μία μοναδική ΑΛΗΘΕΙΑ και αντικατοπτρίζει σαφέστατα την πραγματική πορεία του Αρμενικού Ζητήματος και της Ιστορίας ενός Έθνους μετά τη Γενοκτονία (1915-1918).

Ελέχθη δε, όχι από κάποιο σπουδαίο ιστορικό, πολιτικό ή άλλη προσωπικότητα κύρους, αλλά από τον Γκαμπριέλ Αρακελιάν (σελ. 145), έναν εκ των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος της ελληνοκύπριας Ιβ Μάκις με τίτλο «Το κουτί των αναμνήσεων» (Εκδόσεις Ψυχογιός).

Η συγγραφέας συνέλεξε διάφορες προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες Αρμενίων της Κύπρου, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της δημιουργίας του εν λόγω μυθιστορήματος στο οποίο κυριαρχούν συναισθήματα όπως: ο πόνος, η συγκίνηση, η νοσταλγία, η αγάπη, ο έρωτας καθώς και το χιούμορ και ακόμα η σύγκρουση και η οπτική των γενεών, ο κίνδυνος αφομοίωσης ή η φωνή του αίματος κ.λ.π.. Όλα αυτά θίγονται με ιδιαίτερη συγγραφική δεξιοτεχνία και εναλλάσσονται στα κεφάλαιά του, τα οποία κινούνται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος κρατώντας αμείωτο –έως το τέλος- το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα το οποίο θα μπορούσε να είναι απολύτως πραγματικό εάν ληφθεί υπ' όψη ότι κάθε αρμενική οικογένεια έχει πίσω της μία λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσα, μικρή ή μεγάλη, ευτυχή ή δυσάρεστη ιστορία προγόνων, οι οποίοι υπέστησαν τη Γενοκτονία και για όσους επέζησαν τα επακόλουθά της και που οι απόγονοί τους την προστατεύουν από την λήθη αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της αλήθειας μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενεές τις αξίες του δίκαιου της αξιοπρέπειας.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους