«Μαρτύρων μνημεία» Εκτύπωση E-mail

XATSADURIAN VIVLIO

Ένα φωτογραφικό λεύκωμα από τον Βαγγέλη Χατζατουριάν

Αρλέν Γεβοντιάν

Απρίλιος - Ιούνιος 2015, τεύχος 85

«Ήταν για μένα μεγάλο προσωπικό όνειρο να ταξιδέψω σε ολόκληρη την Αρμενία, να ψάξω και να καταγράψω αυτά τα μνημεία, με σκοπό να δημιουργήσω ένα λεύκωμα που θα παρουσιάσω στην αρμενική διασπορά, αλλά και τον ελληνικό λαό».

Το παραπάνω, είναι ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του δημιουργού του φωτογραφικού λευκώματος «Μαρτύρων μνημεία», με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, μετά την έκδοση των φωτογραφικών λευκωμάτων «Αρμενία» και «Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόλμησε ένα εγχείρημα που μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει κανείς άλλος. Να καταγράψει με τον φωτογραφικό φακό του μνημεία και αγάλματα, στον γεωγραφικό χώρο της Αρμενίας, τα οποία είναι αφιερωμένα στην αποφράδα εκείνη εποχή, να καταγράψει ακόμη την αυτοάμυνα αρμενικών περιοχών και αγωνιστών, τον εμπνευστή της αρμενικής κλασικής μουσικής, τους Αρμένιους τιμωρούς των αυτουργών της Γενοκτονίας, τον Νορβηγό Φρίτγιοφ Νάνσεν (1861-1930), ο οποίος επινόησε το «Διαβατήριο Νάνσεν» που έδωσε τη δυνατότητα στους επιζήσαντες να εγκατασταθούν στη Δύση... Στο καλαίσθητο λεύκωμα συναντάμε και μνημεία που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες πόλεις του κόσμου με αφορμή τη Γενοκτονία.

Όλες οι φωτογραφίες έχουν αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα. Άξια αναφοράς είναι και τα ιστορικά κείμενα που έχει επιμεληθεί ο Γκιραγκός Μικιρδιτσιάν.

Κείμενα που σχετίζονται με την είσοδο των Τούρκων στη Μικρά Ασία ως νομάδων, τον οθωμανικό 18ο και 19ο αιώνα μέχρι και την εμφάνιση των Νεότουρκων, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους αρμένιους τιμωρούς και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού να ζήσει ελεύθερος.

Το 180-σέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο όπως αναφέραμε, όμοιό του δεν έχει εκδοθεί στην Αρμενία και τη διασπορά, είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) και πωλείται στη λέσχη του Ν. Κόσμου «ΑΡΑΜ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ» (Σαρκουδίνου 120 – Τηλ: 210 9319451) στην τιμή των 20€.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους