Παραχώρηση ναού Αγ. Νικολάου στους Αρμενίους της Καλαμάτας Εκτύπωση E-mail

kalamataΑραξή Απελιάν-Κολανιάν
Αύγουστος- Οκτώβριος 2018, τεύχος 98

Μια εξαιρετική σημαντική εξέλιξη για την αρμενική κοινότητα αποτελεί η παραχώρηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου για χρήση από τους αρμενίους της Καλαμάτας, με ειδικό εκκλησιαστικό σύμφωνο, που υπογράφηκε μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και της Ιεράς Μητροπόλεως των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος.
Ο μεγάλος αριθμός αρμενίων οικονομικών μεταναστών που εγκαταστάθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, στην πόλη της Καλαμάτας, η οργανωτική τους συγκρότηση αλλά και η κάλυψη των λατρευτικών τους αναγκών, βρέθηκαν εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μητρόπολης και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος. Μετά από σειρά επισκέψεων και επαφών που έγιναν με μέλη της κοινότητας, τον περασμένο Απρίλιο, διορίστηκε καταρχήν και συγκροτήθηκε σε σώμα η Ενοριακή Επιτροπή Αρμενίων Καλαμάτας.
Οι πρωτοβουλίες, εξάλλου, που αναλήφθηκαν προς την ελληνική πλευρά, βρήκαν άμεση ανταπόκριση, χάρις στην κατανόηση, την γενναιοδωρία και τη βαθιά χριστιανική αντιμετώπιση του θέματος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος δέχθηκε να παραχωρήσει έναν από τους ναούς της δικαιοδοσίας του. Έτσι, στις 25 Σεπτεμβρίου, υπογράφηκε το εκκλησιαστικό σύμφωνο παραχώρησης του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου προς την Μητρόπολη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, για διάστημα 20 ετών. Από αρμενικής πλευράς το σύμφωνο υπέγραψαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος κ. Μπογός Τσολακιάν, ενώ από ελληνικής πλευράς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν επίσης ο Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος κ. Τακβόρ Οβακιμιάν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Χράιρ Νιγκολιάν πρόεδρος του Θρησκευτικού Συμβουλίου, και οι ιερείς Μπαρέτ Χατσεριάν και Ναρέγκ Σαχινιάν, καθώς και η πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής Αρμενίων Καλαμάτας κα Σοφία Μαρκαριάν και το μέλος κα Βαρσενίκ Καλστιάν. Από την ελληνική πλευρά, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο συνόδευαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Φίλιππος και άλλα μέλη του κλήρου.
Ο ναός που βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, δίπλα ακριβώς στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, είναι πλέον στη διάθεση των αρμενίων της Καλαμάτας και ολόκληρου του νομού Μεσσηνίας, για τέλεση θείων λειτουργιών και όλων των θρησκευτικών μυστηρίων, που θα καλύπτονται από ιερείς των Αθηνών που θα μεταβαίνουν στην Καλαμάτα. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των Αρμενίων, εξήρε την γενναιόφρονα χειρονομία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του προσέφερε ένα ασημόδετο αντίγραφο του πρώτου χειρόγραφου Προσευχητάριου του Κρικόρ Ναρεγκατσί του έτους 1173, το οποίο έχει εκδοθεί από το Καθολικοτάτο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με τη σειρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αδελφική σχέση και το θετικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο εκκλησιών. Στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν και τέλεσαν δέηση στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου. Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρμενίων Ελλάδος προς όλους τους παρευρισκομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ναός που ανήκει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία παραχωρείται για χρήση στην αρμενική ορθόδοξη εκκλησία. Η ευάριθμη κοινότητα των Αρμενίων της Καλαμάτας έχει πλέον τον δικό της λατρευτικό χώρο, τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, όπου δύο φορές ήδη τελέστηκε θεία λειτουργία.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους