Ιτσλί κεφτέ |
Την συνταγή μάς έδωσε η Σιράν Αταμιάν
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 600 γραμμάρια κρεμμύδια 300 με 400 γραμμάρια βούτυρο μινερβίνη Αλάτι, πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση της γέμισης Βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια τριμμένα, το αλάτι, σε σιγανή φωτιά μέχρι το μίγμα να πιει τα υγρά (να γίνει στεγνό). Ρίχνουμε το πιπέρι και το βούτυρο, τα σοτάρουμε και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει καλά, το ανακατεύουμε για να πάει το βούτυρο παντού και το πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Τα βάζουμε σε δίσκο επάνω σε μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά. Γίνονται περίπου 38 με 40 μπαλάκια
Υλικά για το περίβλημα 450 γραμμάρια κιμά από τελείως άπαχο μοσχαρίσιο μπούτι, που θα τραβηχτεί 3 φορές από τη μηχανή να λιώσει τελείως. 250 γραμμάρια πλιγούρι ψιλό. Αλάτι και πιπέρι κόκκινο και λίγο νερό για ζύμωμα.
Εκτέλεση του περιβλήματος Χωρίζουμε τον κιμά και το πλιγούρι σε 4 μέρη (για να μην στεγνώνει και φουσκώνει το πλιγούρι). Παίρνουμε το ¼ κιμά, το ¼ πλιγούρι και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι και το ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ έτσι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα που να πλάθεται εύκολα. Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι από το μίγμα, βουτώντας το χέρι μας σε νερό, και το ανοίγουμε στρογγυλό και κοίλο προσπαθώντας να είναι μέσα κενό και όσο το δυνατόν λεπτό για να τοποθετήσουμε το παγωμένο μπαλάκι. Προσπαθούμε να κλείσει τελείως καλά με τη βοήθεια του νερού, βρέχοντας τα χέρια μας για να γίνει μια λεία μπάλα. Τοποθετούμε τα ιτσλί κεφτέ σε μεμβράνη πάντα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, τα βράζουμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει νερό, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού για περίπου 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια που σημαίνει ότι είναι και έτοιμα. Σερβίρονται με λεμόνι ή γιαούρτι
|