Σαρί Μπουρμά |
Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 κούπα λιωμένο βούτυρο ¼ κούπας ελαιόλαδο ½ κιλό καρύδια μέτρια κομματιασμένα, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα, ¼ κουταλιού γλυκού γαρύφαλλο σκόνη. Για το σιρόπι, 3 κούπες ζάχαρη, 1 ½ κούπα νερό, 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση Το σιρόπι: Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Όταν ξεκινά η βράση, τ’ αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για ένα λεπτό ακόμη. Το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει για 2 ώρες εκτός κατάψυξης (ή το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αναμιγνύουμε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Σπάμε τα καρύδια σε μέτρια κομμάτια και τα αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανοίγουμε ένα φύλλο και από τη μακριά πλευρά βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το μίγμα των καρυδιών. Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ ρολό (μπαστούνι), το πιάνουμε από τις δύο άκρες και το στρίβουμε σαν σχοινί. Αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35-38 εκατοστά και βάζουμε στη μέση το πρώτο έτοιμο μπαστούνι, σχηματίζοντας ένα μεγάλο σπιράλ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν γεμίσει το ταψί, αλείφουμε και περιχύνουμε το γλυκό με το βούτυρο που περίσσεψε. Το ψήνουμε στους 180ο C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και χύνουμε το λάδι που περισσεύει. Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι που έχει στο μεταξύ κρυώσει και αφήνουμε το γλυκό να πιει το σιρόπι και να κρυώσει. Το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε.
|