Εκτύπωση E-mail

TUMO 86

TUMO
Μια παγκόσμια καινοτομία


Κείμενο - φώτο: Μάικ Τσιλιγκιριάν

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015, τεύχος 86

Το TUMO είναι μια πρωτότυπη ιδέα για την ανάδειξη του ταλέντου και των ικανοτήτων των νέων της Αρμενίας σε τομείς της εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας∙ η εν λόγω ιδέα γεννήθηκε από το όραμα και τη φαντασία του Σαμ και της Σίλβα Σιμονιάν.

Το Ίδρυμα «Σιμονιάν» χρηματοδοτεί πλήρως όλες τις λειτουργικές ανάγκες, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα προγράμματα, καθώς και την ανάπλαση και συντήρηση της παρακείμενης πλατείας, αλλά και του πάρκου «Τουμανιάν».

Ο Σαμ Σιμονιάν, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας των επικοινωνιών στην Αμερική, μαζί με την διευθύντρια του TUMO Μαριλού Παπαζιάν και τον αρχιτέκτονα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Πεγκόρ Παπαζιάν, σχεδιάζουν το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών του εκπαιδευτικού κέντρου, που, πολύ εύστοχα, ονομάζουν «μετά το σχολείο μάθηση».

Το TUMO πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους νέους 12 έως 18 ετών. Μέσω αυτού τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν και να αναπτύξουν, με τη χρήση κατάλληλων ηλεκτρονικών προγραμμάτων, τις ικανότητες και την φαντασία τους στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας, εντελώς δωρεάν. Mε την καθοδήγηση του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού δυναμικού του τεχνολογικού κέντρου, οι νέοι προετοιμάζονται για πρακτική εξάσκηση και δημιουργική εκπαίδευση, ενώ εξειδικευμένα εργαστήρια, διαλέξεις και εκδηλώσεις δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Το «Tumo World» είναι ένα ειδικό περιβάλλον μάθησης σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους, αλλά και να το καθοδηγεί χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του καθηγητή, ο οποίος παρακολουθεί από έναν κεντρικό υπολογιστή τη δραστηριότητά του και παρεμβαίνει όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι εγκαταστάσεις

Η ναυαρχίδα του TUMO βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου του Ερεβάν, στο πάρκο Τουμανιάν και καταλαμβάνει πάνω από 6.000 τετραγωνικά μέτρα σε δύο ορόφους ενός σύγχρονου κτιρίου. Ο εσωτερικός χώρος είναι ειδικά σχεδιασμένος για να ταιριάζει στην ευελιξία και τη διαφάνεια του συστήματος εκμάθησης Tumo World.

Οι τέσσερις όροφοι του κτιρίου είναι μισθωμένοι σε εταιρίες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης και έτσι τους παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν συνεργάτες στην εκπαιδευτική αποστολή του TUMO, ενώ παράλληλα από το εισόδημα των μισθωμάτων διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εκπαιδευτικού κέντρου. Ο εξοπλισμός του TUMO περιλαμβάνει περισσότερους από 450 σταθμούς εργασίας υπολογιστών με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα, 100 iPads και άλλες φορητές συσκευές, καθώς και 3D εκτυπωτές, studio ηχογραφήσεων, μουσικά όργανα, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες.

Στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του TUMO περιλαμβάνονται μια κινηματογραφική αίθουσα και ένας χώρος εξοπλισμένος με όλες τις δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών. Το πάρκο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Σύστημα εκμάθησης

Η «μετά το σχολείο μάθηση» στο TUMO βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο αλλά αυστηρό σύστημα. Τα νέα μέλη του, μετά από ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης ενός γενικού προγράμματος, καλούνται να επιλέξουν τον τομέα της προτίμησής τους μέσα από τέσσερις βασικούς τομείς: κινούμενο σχέδιο, ανάπτυξη και δημιουργία παιχνιδιών, ανάπτυξη εφαρμογών ιστού και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Καθώς προχωρούν μέσα στο πρόγραμμα σπουδών, θα πρέπει να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση ενός τελικού σχεδίου μετά το τέλος του διετούς κύκλου εκμάθησης.

Εκτός από τη διδασκαλία στους προαναφερθέντες βασικούς τομείς, το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει και την εκμάθηση υποστηρικτικών τεχνικών, καλλιτεχνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για τους τέσσερις βασικούς τομείς. Τεχνικές εφαρμογές, καλλιτεχνικές εφαρμογές, επαγγελματικές δεξιότητες, προγραμματισμός υπολογιστών, ηλεκτρονικό σχέδιο, 3D Μοντελοποίηση, Μουσική, φωτογραφία, γραφιστική και άλλα.

Εργαστήρια και Εκδηλώσεις

Σε καθημερινή βάση, τα μέλη του TUMO έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων που απευθύνονται από τον αρχάριο μέχρι και στον πιο προχωρημένο. Τα εργαστήρια αυτά πολλές φορές έχουν φιλοξενήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες που μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με τους νέους του TUMO. Κατά την διάρκεια όλου του χρόνου διοργανώνονται εκθέσεις και προσκαλούνται ειδικοί που δίνουν διαλέξεις σε θέματα σχετικά με τα προγράμματα σπουδών του.

Ο τρόπος λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού κέντρου τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιριών κατασκευής λογισμικού.

Ο στόχος των εμπνευστών του TUMO είναι να διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων της Αρμενίας και να τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους, να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα που θα γεννήσουν νέες δυνατότητες για τους ίδιους, αλλά και για την χώρα.

Η δημιουργία εξειδικευμένων και καινοτόμων επιχειρήσεων στο τομέα των τεχνολογιών στη χώρα θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης, ειδικότερα του εξειδικευμένου και ικανού εργατικού δυναμικού της Αρμενίας.

Από την έναρξη της λειτουργίας του TUMO το Σεπτέμβριο του 2011, έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα 11.000 έφηβοι, ενώ την φετινή εκπαιδευτική χρονιά παρακολούθουν 4.500 μέλη.

Η Αρμενία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα μέσα σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Μια χώρα συνοριακά αποκλεισμένη από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, με μια οικονομία που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Το κράτος, οι εκπαιδευτικοί φορείς και η διασπορά θα πρέπει να επενδύσουν πάνω στην νέα γενιά της Αρμενίας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει οικονομικά, πνευματικά αλλά και ηθικά.

Για εμάς, πρωτοβουλίες όπως αυτή του TUMO, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους