UWC Κολλέγιο Ντιλιτζάν Εκτύπωση E-mail

11

 

Ζάρα Ναζαριάν
Nouvelles d’Armenie Magazine
Απόδοση: Σουζάνα Απαρτιάν
 

Oκτωβριος – Δεκέμβριος 2014 τεύχος 83

 

Ένα πρότυπο κολλέγιο μέσα σ’ενα μαγευτικό περιβάλλον

 

Ένα διεθνές εκπαιδευτήριο άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στις 11 Οκτωβρίου 2014 στη λουτρόπολη του Ντιλιτζάν. Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτήριο του διεθνούς κύρους δικτύου United World Colleges που ανοίγει σε μια πρώην χώρα της Σοβιετικής Ένωσης και του οποίου η τοποθεσία και οι υποδομές στέκονται ισάξια με τις αντίστοιχες ελβετικές.

Ιθύνων νους της ίδρυσης αυτού του νεωτεριστικού και διεθνούς σχολικού ιδρύματος είναι ο Ρουπέν Βαρτανιάν, σημαίνον στέλεχος της ρωσικής οικονομίας. Η ιδέα γεννήθηκε το 2006 και το έργο μπήκε σε πράξη το 2012 μετά από ένα εύλογο διάστημα διαβουλεύσεων με πιθανούς χορηγούς-ευεργέτες. Το 2013, το διεθνές Εκπαιδευτήριο του Ντιλιτζάν, όπως ονομαζόταν στην αρχή, έγινε πλήρες μέλος του δικτύου UWC (United World Colleges) και έλαβε την επίσημη άδεια για τη διδασκαλία και τη χορήγηση του IB Diploma (baccalaureat international).

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα 37.000 τ.μ. που αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο με ευρύχωρες φωτεινές αίθουσες, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αθλητικό κέντρο που περιλαμβάνει εκτός των άλλων ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα τέννις, μπάσκετ και βόλεϊ, ένα οικοτροφείο για τους μαθητές, οικήματα για το διδακτικό προσωπικό και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις.

96 μαθητές από 49 χώρες

Το συγκρότημα εντάσσεται στο μαγευτικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου του Ντιλιτζάν που τιμά επάξια τον τίτλο της μικρής Ελβετίας που του αποδίδουν και φιλοξενεί διακεκριμένα οικοτροφεία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλα τα Εκπαιδευτήρια UWC, οι μαθητές επιλέγουν να δουλέψουν πάνω σε τρία κύρια μαθήματα και τρία δευτερεύοντα. Φέτος, στο Ντιλιτζάν, φοιτούν 96 μαθητές ηλικίας 16-18 ετών που προέρχονται από 49 χώρες: Αρμενία, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, ακόμα και από την Αυστραλία. Ολοκληρώνοντας τη διετή φοιτησή τους θα ανοίξουν τα φτερά τους σε άλλους ορίζοντες παίρνοντας μαζί τους όχι μόνο τις πολύτιμες ακαδημαϊκές γνώσεις που απέκτησαν αλλά και την εμπειρία της διαμονής σε μια χώρα που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν. Στο UWC Ντιλιτζάν διδάσκουν 25 καθηγητές υπό τη διεύθυνση του Τζων Πούντιφουτ, πρώην υποδιευθυντή του φημισμένου κολλεγίου του Ήτον (Μεγάλη Βρετανία). Με την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του ιδρύματος θα επιτευχθούν, από το 2017, η διδασκαλία θα επεκταθεί και σε μικρότερης ηλικίας μαθητές, 13-14 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα IGCSE (κατ’αντιστοιχία με το γαλλικό baccalaureat), με απώτερο σκοπό ο αριθμός των μαθητών να φτάσει στους 650 και ο αντίστοιχος των διδασκόντων στους 60. Η εκπόνηση του σχεδίου κόστισε 115 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι χορηγοί προέρχονται από 200 διαφορετικές χώρες με συνδεκτικό κρίκο τον Ρουπέν Βαρτανιάν και τη σύζυγό του Βερόνικα Ζοναμπέντ, διευθύνουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του UWC, με απώτερο στόχο να προσφέρουν στην Αρμενία ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο διεθνών προδιαγραφών. Παρ’όλα αυτά, η κατασκευή των εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Προβλέπεται ένα δεύτερο κτιριακό συγκροτήμα που θα παραδοθεί μέχρι το 2017, με επιπλέον κόστος 75 εκατομμύρια δολλάρια, έτσι ώστε η επέκταση των υποδομών να φτάσει στα 69.000 τ.μ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ιδρύματος θα ανέρχεται στο ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης

Η δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου UWC δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια πρωτιά στον τομέα της παιδείας στην περιχή του Ντιλιτζάν, είναι επίσης και ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, ένας διεθνής σημαντικός πόλος έλξης για την Αρμενία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, η αρχή ήταν δύσκολη. Την εποχή που το έργο της υλοιποίησης είχε ήδη πάρει το δρόμο του, υπήρξε ένα αρκετά έντονο κύμα αντιδράσεων για να παρεμποδιστεί. Είθισται, ως γνωστόν, οι παραδόσεις στα διεθνή σχολεία να γίνονται στα αγγλικά. Το γεγονός αυτό όμως αντίκειται στον ισχύοντα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, η επίσημη γλώσσα της εκπαίδευσης είναι τα αρμενικά. Οι αντίμαχοι υποστήριζαν πως ένα σχολείο τέτοιου τύπου δεν μπορεί να σταθεί στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος σχετικά με την παιδεία. Ευτυχώς, επικράτησε το πνεύμα της λογικής και η Αρμενία έγινε η δέκατη τέταρτη χώρα που φιλοξενεί ένα εκπαιδευτήριο UWC - ένα υψηλού επιπέδου σύστημα εκπαίδευσης που υφίσταται από το 1962 - και προετοιμάζει μαθητές που έχουν επιλεγεί μέσω εξετάσεων να ενταχθούν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι αξίες που προάγει το σύστημα UWC είναι το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ο σεβασμός των πολιτισμικών διαφορών. Επίτιμος Πρόεδρος του κινήματος UWC, για 17 συναπτά έτη, υπήρξε ο Πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, απηύθυνε και διαδικτυακό μήνυμα προς τους μαθητές του UWC Ντιλιτζάν, όπως επίσης ο διεθνούς φήμης τεννίστας Αντρέ Αγκάσι και ο χαρισματικός μαέστρος Βαλέρι Γκεοργκίεφ, ένας από τους διασημότερους διευθυντές ορχήστρας της εποχής μας.

Τα εγκαίνια

Είναι άραγε απλή σύμπτωση η ημερονμηνία - η 11η Οκτωβρίου - που επελέγη για τα εγκαίνια του UWC Ντιλιτζάν ή επιλέχτηκε σκόπιμα επειδή συνέπιπτε φέτος με μια πολύ συγκεκριμένη γιορτή - των Αγίων Μεταφραστών- που γιορτάζεται από την αρμενική εκκλησία; Μια γιορτή σύμβολο για ένα έθνος άρρηκτα συνδεδεμένο, εδώ και χιλιετίες με τα βιβλία και τη μετάδοση γνώσεων. «Το βιβλίο είναι ο πυλώνας χάρη στον οποίο ο λαός μας παρέμεινε όρθιος εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Ρουπέν Βαρτανιάν κατά τη διάρκεια τελετής των εγκαινίων. Είχε προηγηθεί το μήνυμά του στους 1.000 προσκεκλημένους. Τους είχε ζητηθεί να φέρουν μαζί τους ένα βιβλίο - προσωπικό σημείο αναφοράς - και να το δωρίσουν, αφού γράψουν μια αφιέρωση, στο σχολείο. Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Καρεκίν Β΄, ο Σύρος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Παναγιώτατος Ιγνάτιος Εφραίμ Β΄ Καρίμ και τρεις αρχηγοί κρατών: ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο Πρόεδρος του Καραμπάχ, Πάκο Σαχακιάν και ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, εμφανώς ικανοποιημένος από την υλοποίηση του UWC, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μια φράση που αναμεταδόθηκε αμέσως από τα αρμενικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Θα ήμουν ευτυχής να δω ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου του Ντιλιτζάν και Αζέρους μαθητές, ελπίζω πως αυτό θα γίνει στο μέλλον». Τόνισε επίσης τη σημασία του ιδρύματος UWC Ντιλιτζάν, όχι μόνο για την εκπαιδευτική του συνεισφορά, αλλά και για την οικονομική, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των τεχνολογιών και την προετοιμασία επαγγελματιών υψηλού επιπέδου που δημιουργούν μια εναλλακτική οικονομική δύναμη. 

Έργο πνοής

 «Οι ταλαντούχοι και δημιουργικοί άνθρωποι είναι πρωταγωνιστές και εγγυητές της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας, γι’ αυτό το λόγο η παιδεία αποτελεί για μας προτεραιότητα. Η δημιουργία του UWC Ντιλιτζάν που έγινε πραγματικότητα χάρη στη οικονομική συμβολή εταίρων δωρητών, αποδεικνύει τον δυναμισμό και τον προοδευτικό χαρακτήρα των επενδύσεων στην κοινωνική σφαίρα», δήλωσε ο Ρουπέν Βαρτανιάν. Η σύζυγός του, Βερόνικα Ζοναμπέντ, πρόσθεσε πως το «UWC Ντιλιτζάν, μοναδικό λόγω ευρύτητας, είναι έργο αγαθοεργίας και η διαδικασία επιλογής των μελλοντικών μαθητών, εντελώς απαλλαγμένη από ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των σπουδών τους, προσφέρει σε όλους τους υποψηφίους ίσες ευκαιρίες και επιτρέπει τον συγκερασμό νέων, ανοιχτόμυαλων ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές κουλτούρες.

Το γεγονός ότι γονείς από 50 σχεδόν διαφορετικές χώρες έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν εδώ, είναι η καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης τόσο προς εμάς όσο και προς την πρωτοβουλία μας». 

Πιστέψετε στα όνειρά σας 

«Πιστέψετε στα όνειρά σας, στην πιθανότητα πως μπορεί να αλλάξετε τον κόσμο. Μη φοβηθείτε από τα λάθη σας και προχωρήστε παρ’ όλα αυτά. Ζητείστε βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε γιατί μόνο το συλλογικό πνέυμα μας επιτρέπει την επίτευξη των στόχων μας», αυτό ήταν το μήνυμα του Ρουπέν Βαρτανιάν στους επίδοξους μαθητές που συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο UWC Ντιλιτζάν. Παρατηρώντας τον ενθουσιασμό στα πρόσωπά τους, για ένα πράγμα ήμασταν σίγουροι: ο λόγος του είχε γίνει και δικός τους!

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους