Little Singers of Armenia - Τριάντα χρόνια από την ίδρυση της παιδικής χορωδίας Εκτύπωση E-mail

Little Singers of Armenia

Μελίν Καραογλανιάν

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, οι Little Singers of Armenia, που ιδρύθηκαν από τον μαέστρο Ντικράν Χεκεγιάν, αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο χορωδιακό σύνολο που έχει κερδίσει τις καρδιές όσων τους έχουν ακούσει, σε όλο τον κόσμο.
Από την πρώτη στιγμή, οι
Little Singers of Armenia έτυχαν θερμής υποδοχής και θαυμασμού. Αυτή η φήμη θα διατηρηθεί καθόλη την πορεία τους, και θα εκτοξεύεται καθώς θα εμφανίζονται σε διάσημες σκηνές ανά τον κόσμο, όπως στην Tokyo Opera City Concert Hall, στη Victoria Hall της Γενεύης, στο Konserthuset της Στοκχόλμης, στην Berliner Philharmoniker Concert Hall, στο Opéra Garnier στο Παρίσι.

Το 1995, μόλις τρία χρόνια από τη δημιουργία της χορωδίας, κατά τη διάρκεια της μετασοβιετικής εποχής και ενώ οι συνθήκες στην Αρμενία ήταν αβέβαιες, το σύνολο ξεκίνησε μια σημαντική και απαιτητική περιοδεία συναυλιών που διήρκεσε πενήντα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι LittleSingersofArmenia εμφανίστηκαν στην Πολωνία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών στη Βασιλεία, και σε είκοσι πολιτείες σε όλη την Αμερική, ενώ προσκλήθηκαν και στην 50ή επέτειο της UNESCO.

Πριν ακόμη συμπληρώσουν το τρίτο έτος τους, είχαν ήδη κερδίσει δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, καθώς και το Grand Prix του Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2001, το χορωδιακό σύνολο αναγνωρίστηκε ως ένας σημαντικός πρεσβευτής του πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χορωδιών και απέσπασε τον τιμητικό τίτλο «πολιτιστικοί πρέσβεις της Ευρώπης».

Η μεγαλύτερη επιτυχία για τον μαέστρο Ντικράν Χεκεγιάν ήρθε το 2002, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Χορωδιακής Μουσικής προσκάλεσε τους Little Singers of Armenia να συμμετάσχουν στο Έκτο Παγκόσμιο Συμπόσιο στη Μινεάπολη. Ήταν μία από τις είκοσι καλύτερες χορωδίες από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν. Στην Ελλάδα είχαμε την χαρά να τους απολαύσουμε τρεις φορές. Το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, το 2002, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δημήτρια», και το 2015, όταν συμμετείχαν στο 5ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών – Αφιέρωμα στην Αρμενία. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετείχαν δεκαέξι παιδικές χορωδίες, με τιμώμενη χώρα την Αρμενία και τιμώμενο μαέστρο τον Ντικράν Χεκεγιάν. Σε όσους είχαν τη χαρά να βρίσκονται στην τελευταία συναυλία, αξέχαστη θα μείνει η στιγμή που 600 παιδιά από όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες ερμήνευσαν, υπό τη διεύθυνση του Χεκεγιάν, αρμενικά τραγούδια στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου.

Οι LittleSingersofArmenia αναγνωρίστηκαν για το «πολύχρωμο» ρεπερτόριό τους, που περιλαμβάνει από αρχαία μουσική, αρμενικές ψαλμωδίες και ύμνους του 5ου αιώνα έως πολύπλοκα έργα του 21ου αιώνα, μεσαιωνικά έργα, δυτική κλασική μουσική, τζαζ μουσική και δημοφιλή τραγούδια από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους σήμερα μία από τις καλύτερες χορωδίες στον κόσμο.

Το μαγικό με τη συγκεκριμένη ομάδα είναι το συλλογικό πνεύμα και η κοινή κοσμοθεωρία που ενώνει τα μέλη της, καθώς αισθάνονται ως μία οικογένεια που μοιράζεται ίδιες αξίες και κοινό ήθος. Τα μέλη στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο, όχι μόνο στις εμφανίσεις αλλά και στην ίδια τους τη ζωή.

Συγχαρητήρια για τα τριάντα χρόνια σας, Little Singers of Armenia!


Για τη χορωδία έχουν πει:

«Έχετε την τεράστια δύναμη να αλλάζετε την πραγματικότητα. Είναι ένα μάθημα για εμένα προσωπικά και για όλους όσους σας άκουσαν απόψε, για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτό που κάνετε ώστε να αλλάξουν την πραγματικότητα».

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, έγκριτος πιανίστας και συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής, Οργάνωση Μουσικής Αίθουσας Θεσσαλονίκης, 2015.

«Η χορωδία ερμηνεύει με πολλή ψυχή και συναίσθημα. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας, τα μάτια του κάθε μέλους λένε μια μικρή ιστορία».Gunter Berger, διευθυντής, χορωδία της φιλαρμονικής της Δρέσδης, 2019.

«Είμαι ενήμερος για την υψηλή ποιότητα αυτού του χορωδιακού συνόλου. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς καταφέρνουν να επιμένουν διαρκώς στην προσπάθεια για ακόμη υψηλότερη ποιότητα. Αυτή η χορωδία είναι απλά τέλεια».

Michel Hostettler, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, Vevey, Ελβετία, 2016.

«Ήταν φανταστικό. Έχω παρακολουθήσει πολλά κονσέρτα, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ τόσο άψογη μουσική, τόσο τέλεια εκτέλεση και λαμπερά φωνητικά... Ας πούμε ότι στον παράδεισο δεν μπορεί να είναι καλύτερα».

Rev. Thomas Roedder, Saint Moritz, Ελβετία, 2016.

«Λέω πάντα στους τραγουδιστές μου ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για την αριστεία αλλά όχι για την τελειότητα, επειδή η τελειότητα δεν υπάρχει. Αλλά σήμερα, έχοντας ακούσει τους LittleSingersofArmenia, συνειδητοποίησα ότι η τελειότητα μπορεί και να υπάρχει».

André Ducret, ιδρυτής και διευθυντής της χορωδίας Saint Michel, Ελβετία, 2016.

«Αυτά τα παιδιά τραγουδούν τόσο άψογα που παθιάζουν ακόμη και τον Θεό».

Κοσμάς Γαλιλαίας, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, 1996.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους