Καθησυχαστικός ο αρμένιος υπουργός Άμυνας, αλλά… Εκτύπωση E-mail

Σαρκίς Αγαμπατιάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2011

 

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Αρμενίας Σεϊράν Οχανιάν στη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές του πανεπιστημίου του Ερεβάν τον περασμένο Νοέμβριο προσπάθησε να καθησυχάσει το ακροατήριο και να μετριάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες στο στράτευμα. Τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν τη γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και τιμωρία δεκάδων στρατιωτικών. «Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο», παραδέχθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι αναλύσεις και οι στατιστικές που διενεργήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο σύνολο οι καταχρήσεις εξουσίας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς και άλλα παρόμοια περιστατικά έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Ωστόσο, τα γεγονότα τον διέψευσαν καθώς λίγες μέρες αργότερα έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι στρατιώτες στις μονάδες που υπηρετούσαν μακριά από το μέτωπο του πολέμου. Στις 19 Νοεμβρίου 2010 έγινε γνωστό ότι τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες βρήκαν το θάνατο, θύματα ανεξήγητων πυροβολισμών στο στρατόπεδό τους στο Καραμπάχ, ενώ άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Εξ άλλου την προηγούμενη μέρα ο λοχίας Ρομπέρ Αβεντισιάν βρέθηκε νεκρός στη μονάδα που υπηρετούσε στην περιοχή Σαμπαράκ, βορειοανατολικά της Αρμενίας στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση ή εξήγηση. Στη γενέτειρα του λοχία στο Αρμαβίρ οι φήμες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι ο θάνατος του 23χρονου οπλίτη επήλθε μετά από φιλονικεία με συναδέλφους του. Τον ίδιο μήνα έγινε, επίσης, γνωστό ότι συνελήφθησαν δύο αξιωματικοί με την κατηγορία ότι απέσπασαν χρήματα δια της βίας από υφισταμένους τους. Ο Αρτούρ Καραμπετιάν υποδιοικητής ενός συντάγματος στην επαρχία Αραράτ, συγκέντρωσε παράνομα από τους στρατιώτες ένα εκατομμύριο ντραμ ($2.800) για ν’ αγοράσει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή στο διοικητή του. Ο άλλος αξιωματικός, ο Βαρτάν Μαρτιροσιάν, διοικητής τάγματος στην ίδια μονάδα κατηγορείται ότι εξανάγκασε τους στρατιώτες να δανειστούν χρήματα από τις τράπεζες και να του τα δώσουν. Τέλος, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού Άμυνας στις 7 Φεβρουαρίου 2011 ένας άλλος στρατιώτης έχασε τη ζωή του μετά από άγριο ξυλοδαρμό όπως έδειξε η νεκροτομή. Συνελήφθησαν και ανακρίνονται τρία άτομα. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά...

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Νταβίντ Καραμπετιάν επιβεβαίωσε τη περασμένη Δευτέρα την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-300 από την Αρμενία. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε με αφορμή την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στη μονάδα Διοίκησης Αεράμυνας όπου έχουν αναπτυχθεί τα αντιαεροπορικά συστήματα (πάντως δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός Μονάδων Βολής (FU) και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης). Σύμφωνα με αρμενικές πηγές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν γνώση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς από το 2005 πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με τις πυροβολαρχίες S-300 που σταθμεύουν στη 102η στρατιωτική βάση στο Γκιουμρί.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Μπακού ήταν από τον αντιπρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν Ζιγιαφέτ Ασκέροφ ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξοπλίζει την Αρμενία, τονίζοντας ότι η ρωσική στάση δεν συνάδει με τον ειρηνικό χαρακτήρα που προσπαθεί να εμφανίσει στη διασφάλιση της τάξης στον Καύκασο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία της θα γιορτάσει φέτος τα είκοσι χρόνια ελεύθερης ζωής. Το τίμημα της ανεξαρτησίας ήταν, είναι και εξακολουθεί να είναι πολύ βαρύ. Η αφαίμαξη των πιο ζωτικών και παραγωγικών δυνάμεων του έθνους με τη μαζική μετανάστευση ενός εκατομμυρίου περίπου κατοίκων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευοίωνες εξελίξεις τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η Αρμενία - ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας στον Καύκασο - για να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει τη διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν δεν αρκεί μόνο να εφοδιάζεται με όπλα και πολεμικό υλικό. Θα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να δημιουργήσει ένα κράτος Δικαίου, να πατάξει τη διαφθορά και τα διάφορα μονοπώλια που λυμαίνονται τη χώρα και να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που αυθαιρετούν εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που τους παρέχει η θέση τους στο στράτευμα. Δύσκολο εγχείρημα, καθώς νοοτροπίες και συνήθειες δεκαετιών εύκολα δεν αλλάζουν. Στρατός δίχως υψηλό φρόνημα είναι χαμένος από χέρι, κακά τα ψέματα!

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους