Μουσείο Τέχνης Καφεστζιάν Εκτύπωση E-mail

Τεύχος: Oκτώβριος - Δεκέμβριος 2009

 


 

Στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αρμενίας, στο πάρκο που  κλιμακωτά οδηγεί σε ένα πανοραμικό σημείο της πόλης, το συγκρότημα Κασκάντ όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δημιουργήθηκε πρόσφατα ένας θαυμαστός νέος κόσμος. Το “Κέντρο Τεχνών Καφεστζιάν”.
Τα αποκαλυπτήρια του εκπληκτικού αυτού  χώρου, έγιναν στις 7 και 8 Νοεμβρίου, παρουσία του ζεύγους Καφεστζιάν, του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, του Πατριάρχη Καρεκίν Β΄και πλήθος κόσμου.
Μετά από ανακατασκευαστικές εργασίες τριών ετών και δαπάνες 35 εκατομμυρίων δολαρίων, το νέο μουσείο συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Περιλαμβάνει περισσότερα από 1.200 εκθέματα γλυπτικής, ζωγραφικής και υαλουργικής τέχνης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Ζεράρ & Κλεό Καφεστζιάν.
Το υπερσύγχρονο και τεχνολογικά άρτιο αυτό κέντρο, φιλοξενεί μία από τις πιο σύγχρονες εκθέσεις υαλουργικής τέχνης στον κόσμο, του οποίου αδιαμφησβήτατα το δυνατό σημείο αποτελεί η δουλειά των τσέχων καλλιτεχνών, Στανισλάβ Λιμπένσκι και Γιαροσλάβα Μπριχτόβα. Κλασικά ονόματα όπως Μποτέρο, Μπάρτλετ και Γουόρχολ, συναντούν νέους και πολύ ταλαντούχους δημιουργούς από την Αρμενία και όλο τον κόσμο. Σημαντική και ιδιαίτερης αξίας, η συλλογή έργων του Αρσίλ Γκόρκι που οι κάτοικοι του Γερεβάν, θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να δουν από κοντά. Μια εκτενής αναφορά στο σύνολο των σχεδίων του, όπου περιλαμβάνονται πολλά από τα πρώτα έργα του σε λάδι.

Λιμπένσκι – Μπριχτόβα “Για την Αρμενία”

Η συνεργασία του Στανισλάβ Λιμπένσκι (1921-2002) και της Γιαροσλάβα Μπρίχτοβα έχει ιστορία πέντε δεκαετιών. Το έργο των τσέχων καλλιτεχνών θεωρείται από πολλούς κριτικούς, ότι ανέδειξε την τέχνη της γλυπτικής με γυαλί στον κόσμο των καλών τεχνών. 
Κατά το διευθυντή του μουσείου Δρ. Μίκαελ Ντε Μαρς, οι Λιμπένσκι - Μπριχτόβα ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν έργα μοντέρνα, στο χώρο της γλυπτικής με γυαλί. Συγχώνευσαν απαράμιλλα, έντονα χρώματα, σε μεγάλες φόρμες από διαυγές γυαλί, εκφράζοντας τους υψηλούς στόχους της αστικής γλυπτικής. Θεωρούμενοι, ως “εθνικοί θησαυροί” στη χώρα τους, έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο και το έργο τους συναντάται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Η σχέση τους με την Αρμενία χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, όταν οι καλλιτέχνες μελετούσαν εκεί, την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση της χώρας.
Οι καλλιτέχνες επηρεασμένοι από τον όλεθρο του σεισμού στo Γκιουμρί το 1988, εκφράστηκαν μέσα από το τρίπτυχο έργο τους “Πτυχές της πόλης”. Πολλά από τα έργα τους, στη συλλογή του Μουσείου Καφεστζιάν ”Για την Αρμενία”, προσομοιάζουν την αρμενική αρχιτεκτονική παράδοση και τα ιστορικά “χατσκάρ”, αποπνέοντας μια πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους