Ένα ψυχαγωγικό-αθλητικό πάρκο για τους λάτρεις της αδρεναλίνης Εκτύπωση E-mail

Nouvelles d’Arménie, Σεπτέμβριος 2017
Απόδοση: Σουζάνα Απαρτιάν
Ιούλιος- Οκτώβριος 2017, τεύχος 94

armenian park

Το Πάρκο Γιελ, ένα ψυχαγωγικό-αθλητικό πάρκο αλλιώτικο από τα άλλα, άνοιξε τις πόρτες του στο Ταβούς από το 2015 και ήδη γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία χάρη στις δυνατές συγκινήσεις που προσφέρει σε όσους αναζητούν καινούργιες προκλήσεις. Στην καρδιά της επαρχίας του Ταβούς, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αρμενίας, στην κωμόπολη του Γενοκαβάν, τον λόγο έχουν οι αθλητικές δραστηριότητες. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλαπλών δραστηριοτήτων, όπως η εναέρια τροχαλία, το αλεξίσφαιρο πλαγιάς (παραπέντε), τη σχολή ιππασίας, το ποδήλατο βουνού... Το Πάρκο Γιελ εγκαινίασε τις δραστηριότητές του το 2015, προσφέροντας σαν πόλο έλξης την πρωτότυπη εμπειρία της εναέριας τροχαλίας.

Πέντε διαδρομές με εναέριες τροχαλίες

Τηρουμένων όλων των κανόνων ασφαλείας, το Πάρκο Γιελ προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία πέντε διαδρομών με εναέριες τροχαλίες: 135 μέτρα, 200 μέτρα, 268 μέτρα και 750 μέτρα. Αιωρούμενοι σε κυμαινόμενο ύψος πάνω από το έδαφος, με τη βοήθεια πάντα του απαραίτητου εξοπλισμού (ιμάντας ασφαλείας, κράνος), οι εναέριες αυτές διαδρομές ανεβάζουν εγγυημένα την αδρεναλίνη στα ύψη. Πριν επιχειρήσετε την εναέρια διαδρομή, έμπειροι εκπαιδευτές αναλαμβάνουν να σας δώσουν όλες τις προαπαιτούμενες οδηγίες, προκειμένου να αποφευχθεί οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ασφάλεια. Εξάλλου, ορισμένοι γονείς επιλέγουν η κατάβαση των παιδιών τους να γίνει εκ του ασφαλούς, συνοδεία εκπαιδευτή. Να υπογραμμίσουμε, ωστόσο, πως αν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση ή αν είστε υψοφοβικοί, καλό θα ήταν να απέχετε από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Πίσω από την πρωτότυπη αυτή ιδέα κρύβεται, βέβαια, η ιστορία μιας οικογένειας... Το 2002, ο Αρτάκ Τσιμπουικιάν, πατέρας του Ντικράν Τσιμπουικιάν, με καταγωγή από το Γιενοκαβάν, αποφασίζει να διαμορφώσει τους παλιούς στάβλους και τα οικογενειακά κτήματα σε τουριστικό θέρετρο. Η ονομασία που φέρει το συγκρότημα είναι Abaka resort (abaka σημαίνει μέλλον), και όντως η ιδέα του Αρτάκ στέφεται από την αρχή με επιτυχία. Το 2015, μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία, ο Ντικράν αποφασίζει να ενσωματώσει στο συγκρότημά τους εναλλακτικούς τρόπους ακραίας άσκησης, τα λεγόμενα extreme sports, με σκοπό να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία προσελκύει ήδη μεγάλο αριθμό ρώσων, γεωργιανών και βεβαίως αρμενίων ταξιδιωτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα που λατρεύουν την περιπέτεια και νιώθουν την ανάγκη να αποδράσουν στη φύση με δραστηριότητες υψηλών συγκινήσεων. Παρόλο που η εναέρια τροχαλία αποτελεί τον πόλο έλξης του συγκροτήματος, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και άλλες δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση, το ποδήλατο βουνού, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η χρωματοσφαίριση (paintball) και η ιππασία. Στα μελλοντικά σχέδια του Ντικράν περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη εναέρια τροχαλία στον κόσμο, 2.680 μέτρα, για μια διαδρομή που θα ολοκληρώνεται σε 4 λεπτά και με ταχύτητα που θα προσεγγίζει τα 120 χλμ την ώρα... Ο Ντικράν διευκρινίζει πως το συγκρότημα παραμένει ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου χάρη στις ήπιες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθότι η ομίχλη και το χιόνι δεν αποτρέπουν την εξάσκηση των δραστηριοτήτων που παρέχονται.

Ποικίλες δραστηριότητες

Τα επικίνδυνα ή ακραία σπορ, ένας προς το παρόν αναπτυσσόμενος τομέας, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πηγή εσόδων για την οικονομία της Αρμενίας. Αρχής γενομένης στο Ταβούς, ακολούθησε φέτος το καλοκαίρι η εγκατάσταση εναέριων τροχαλιών στο Τζαργκατζόρ με μεγάλη επιτυχία. Το Πάρκο Γιελ, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου τουριστικής αιχμής – τέλος Απριλίου έως τέλη Οκτωβρίου – συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη απασχολώντας 35 άτομα από την εγγύτερη περιοχή του Ταβούς, καθώς και Αρμένιους από τη Συρία και από άλλες περιοχές της Αρμενίας.
Το συγκρότημα διαθέτει επίσης 22 δωμάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν 44 με 55 άτομα, πέντε μικρές μεζονέτες δύο ατόμων καθώς και ένα εστιατόριο, όπου η αρμενική παραδοσιακή κουζίνα έχει την τιμητική της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντικράν, η ξενοδοχειακή υποδομή σύντομα θα διευρυνθεί και θα φτάσει στα 80 δωμάτια. Μελλοντικά δε, σκοπεύει να επεκτείνει την επιχείρηση στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), στο Σουσί και κατόπιν στο Τζερμούκ. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Οι εναέριες τροχαλίες zipline) στις δόξες τους!

Κατά βάση, η εναέρια τροχαλία είναι πολύ απλά ένα καλώδιο πάνω σε μία τροχαλία που χρησιμοποιούσαν άλλοτε οι κάτοικοι ορεινών περιοχών για να μεταφέρουν εμπορεύματα πάνω από χαράδρες ή ποτάμια. Στον στρατό η κατάβαση με τροχαλία αποτελεί μέρος της κατεξοχήν εξάσκησης των κομάντο. Εδώ και μια εικοσαετία, σε πολλούς χιονοδρομικούς σταθμούς, όπως και σε ψυχαγωγικά πάρκα, οι εναέριες τροχαλίες πολλών εκατοντάδων μέτρων γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους