Μια εξαιρετική σύμπραξη Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων Εκτύπωση E-mail

Armenioi Assyrioi Pontioi


Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στο κατάμεστο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα
«Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία». Εισηγητές ήταν οι Αρμέν Μαρουκιάν, Ιωάννης Μάζης και Σάββας Καλεντερίδης, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, καθώς και η ηγεσία της Αρμενικής Εκκλησίας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση των εκλεκτών εισηγητών από τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο του θέματος, κάνοντας και μια σύντομη περιγραφή των πρόσφατων εξελίξεων όπου εμπλέκεται η Τουρκία. Ο πρώτος εισηγητής, ο Αρμέν Μαρουκιάν, ιστορικός, επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις διπλωματικές εξελίξεις στο θέμα του Αρτσάχ μετά τον πόλεμο του 2020. Αφού έκανε λόγο για τη σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το Αρτσάχ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το θέμα του Αρτσάχ σήμερα δεν έχει κλείσει όσο υπάρχουν οι 140.000 Αρμένιοι εκτοπισμένοι που έχουν το σθένος και τη θέληση να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ίσως λιγότερο γνωστή γενοκτονία που συντελέστηκε από την Τουρκία, αυτή του ασσυριακού λαού. Μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής αναφοράς, ο καθηγητής κατέληξε: «Η τελευταία –μέχρι τούδε– πράξη του διαρκούς δράματος αυτού του αρχαίου και χριστιανικού λαού είναι η εξόντωση των εναπομείναντων Ασσυρίων της Μέσης Ανατολής από τους ισλαμιστές του λεγόμενου ISIS, υπό τα απαθή βλέμματα των δυτικών κοινωνιών, αποχαυνωμένων, ψυχολογικά, ηθικά και ιδεολογικά αφοπλισμένων».

Στη συνέχεια, ο τρίτος εισηγητής, ο Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και αναφέρθηκε στην κρατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σχέση με τους γηγενείς χριστιανικούς πληθυσμούς. Υπογράμμισε το σημαντικό συμπέρασμα, αποδεδειγμένο επιστημονικά από τον καθηγητή Βρυώνη, ότι οι Τούρκοι, ως πολιτικοί, ως λαός και ως κράτος, διακατέχονται από το «σύνδρομο της λεηλασίας του πλούτου του άλλου», κάτι που παρατηρείται ως τις μέρες μας, τονίζοντας ότι όσοι πιστεύουν πως με την ίδρυση της «κοσμικής» τουρκικής δημοκρατίας το 1923 άλλαξαν τα πράγματα και πως το τουρκικό κράτος έχει αποβάλει τη νοοτροπία αυτή είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως η τουρκική απειλή σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών που απειλούνται από την πολιτική της.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να απευθύνει ερωτήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων από τους διοργανωτές προς τους τρεις εισηγητές και τον δημοσιογράφο-συντονιστή. Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη και κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένη σύμπραξη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του περιοδικού «Αρμενικά». Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων παροτρύνει, όπως είναι φυσικό, τους διοργανωτές –ως κληρονόμους των εθνών που υπέστησαν τη γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας– να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προς όφελος των λαών τους.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους