Του Τιμίου Σταυρού: δεν γιορτάζουμε και δεν δεχόμαστε επισκέψεις! |
Κουήν Μινασιάν Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011
Καρς, Ανί, Ικτίρ, Μπεγιαζίτ, Βαν, Αχταμάρ Ένα σύντομο οδοιπορικό με αφορμή τη θεία λειτουργία στο ναό Σουρπ Χατς στο νησί Αχταμάρ της λίμνης Βαν. Πρώτος σταθμός το Καρς. Μια περιοχή της πόλης είναι γνωστή στους κατοίκους ως «η αρμενική γειτονιά», αυτήν που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Ορχάν Παμούκ στο βιβλίο του «το Χιόνι»· διώροφα αρχοντικά με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και τα σκαλίσματα στα μπαλκόνια. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (Σρπότς Αρακελότς) χτισμένη το 935 στέκει όρθια, ανέπαφη από το χρόνο, σε εξαιρετική κατάσταση, αν κι έχει μετατραπεί σε τζαμί. Το μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα της εποχής των Ουραρτού, αλλά και νεότερα εκθέματα των «…Αρμενίων που ζούσαν κάποτε εδώ». Αυτή τη φράση τη συναντήσαμε αρκετές φορές σε πινακίδες ή τουριστικούς οδηγούς από το Καρς ως τη Βαν. Σε ερώτησή μας «τι έγιναν οι Αρμένιοι που ζούσαν κάποτε εδώ;», αντί απάντησης λάβαμε ένα κακόμοιρο βλέμμα, σαν να ‘λεγε: «…μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση». Επόμενος σταθμός Ανί. Στην ερειπωμένη πόλη -ακριτική στρατιωτική ζώνη πλέον- απ’ όλα τα μεγαλειώδη κτήρια, σαν φαντάσματα παραμένουν μερικές μισογκρεμισμένες εκκλησίες. Από το 1915 έως πρόσφατα έγινε συστηματική προσπάθεια να τις ισοπεδώσουν, μα αυτές αντιστάθηκαν και στέκουν. Στο βασιλικό ναό του 9ου αιώνα της Παναγίας Θεομήτορος (στην πινακίδα γράφει Φετιγιέ Τζαμί) ψάλλαμε το «Ντερ Βογορμιά» (Κύριε Ελέησον), προς μεγάλη έκπληξη των άγγλων, αυστριακών, γερμανών κι αμερικανών τουριστών -που εισρέουν πλέον κατά δεκάδες. Είχαν υποστεί «ιστορικό παραλογισμό» από τους ντόπιους ξεναγούς -κάποτε οι σελτζούκοι ήταν χριστιανοί κι άλλα τέτοια. Στο πλάι της ρέει το ποτάμι Αρπά Τζάι (Αχουριάν) που χαράζει τα σύνορα, η γέφυρά του γκρεμισμένη, θλιβερή σκιά. Η απέναντι όχθη είναι Αρμενία. Έβλεπες τους φαντάρους στημένους στα φυλάκια και από τις δυο μεριές, τις δυο σημαίες αντίκρυ... Τι νόημα έχουν όλα αυτά, τι εξυπηρετούν, ως πότε; Το ψέμα, το μίσος κι ο φανατισμός συνθλίβουν ως σήμερα την προκοπή των απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου. Αυτή η υπέρλαμπρη στο παρελθόν περιοχή, χτισμένη πάνω στο δρόμο του μεταξιού, είναι παραδομένη πλέον στη μιζέρια. Ακόμη κι από το αεροπλάνο φαίνεται η ανισομερής ανάπτυξη της αχανούς χώρας.
Απομεινάρια ιστορίας… Όλη η ανατολική Τουρκία σαν μια έρημος, παραδομένη στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Μικρά παιδάκια ζητιανεύουν παντού. Τα δάση αποψιλωμένα. Άθλια φράγματα κόβουν τη ροή άλλοτε πλούσιων, σήμερα πρασινοκίτρινων ποταμών. Απ’ όπου περάσαμε δεν είναι πόσιμο το νερό, πίνουν εμφιαλωμένα. Χύθηκε πολύ αίμα για αυτή τη γη, ας την πρόσεχαν λίγο! Περνάμε από το Τεκόρ, γεμάτο απομεινάρια αρμενικών ερειπίων. Οδεύουμε στο πλάι του ποταμού Αράξ και τα παράθυρα του πούλμαν μεταβάλλονται σε κάδρα του Σαριάν. Στο Ικντίρ, στην πρόσοψη του 2ου ορόφου ενός κτηρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης διαβάζουμε: «Σύλλογος για τη Διάψευση της Αρμενικής Προπαγάνδας». Κανείς από τους συνοδοιπόρους μου δεν ένιωσε ευπρόσδεκτος εκεί. Στο δρόμο για Μπεγιαζίτ εμφανίζεται η χιονισμένη κορυφή του Αραράτ. Η δυτική του όψη είναι εξίσου εντυπωσιακή, όπως άλλωστε και η ανατολική από το Γερεβάν. Εκείνο το βράδυ, στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου στο Ντογουμπεγιαζίτ, καθίσαμε μερικοί ως αργά και συζητούσαμε κάτω από το βλέμμα του βιβλικού όρους. Η οικειότητα που νιώθαμε -άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ μας μέχρι προχθές- λες και ήμασταν συμμαθητές από το σχολείο, το επίπεδο της κουβέντας, η φορτισμένη κοινή μας ιστορία, η φράση “...ε, λοιπόν, αν δεν είχε αυτό το επιβλητικό χιόνι χειμώνα καλοκαίρι, δεν θα ‘ταν και τίποτα...”, τα γέλια και οι συγκινήσεις, η αντανάκλαση του αιώνιου χιονιού κάτω απ’ τα αστέρια, η διάθεση ν’ αγκαλιαστούμε, να μη χαθούμε, το συμπέρασμα “δεν θέλουμε εκδίκηση, θέλουμε δικαιοσύνη” σφράγισαν τη νύχτα, ίσως και το ταξίδι.
Στο «βωμό» του τουρισμού Φτάνοντας στην πόλη Βαν πήραμε άλλη μια δόση από το χάπι «Ιστορικός Παραλογισμός». Και όλα για τον τουρισμό! Κι ακόμη περισσότερο στο Αχταμάρ, όπου παρόλο που η συγκίνηση ήταν φανερή στα πρόσωπα των προσκυνητών, οι δεκάδες δημοσιογράφοι με τις κάμερές τους κι η απροκάλυπτη παρουσία της αστυνομίας δεν μας άφησαν να αφοσιωθούμε στην τελετή. Αχταμάρ, θα ξανάρθουμε! Μα όταν καταλαγιάσει ο επιδεικτικός θόρυβος για τα θυρανοίξια του Τιμίου Σταυρού, όταν πάψει να είναι τουριστική ατραξιόν κι εμείς κομπάρσοι τους. Αν υπάρχουν μερικές ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή, αυτή ήταν μία! Μα έσβησε γρήγορα... Από το Μπεγιαζίτ είχε ξεκινήσει η ασφυκτική εποπτεία της αστυνομίας, της ασφάλειας και του στρατού, ειδικά στην ομάδα μας. Η πρόφαση ήταν η ασφάλειά μας. Ήμασταν βλέπεις στην καρδιά της Κουρδικής αντίστασης! Το στρατιωτικό τζιπ συνεχώς πίσω μας με κουκουλοφόρους των ειδικών δυνάμεων και τα αυτόματα προτεταμένα. Μπροστά δυο αμάξια της ασφάλειας γεμάτα κουστουμαρισμένους ασφαλίτες. Κάποια στιγμή, χρειάστηκε να κατεβούμε δυο άτομα από το πούλμαν να πάρουμε νερό. Τρεις ασφαλίτες μας συνόδεψαν στο μαγαζάκι. “Ας προστατεύατε τότε, το ‘15 τους δικούς μας, τον Χράντ Ντινκ πρόσφατα...”, ψέλλισα κι οι συνοδοιπόροι μου δάγκωσαν τα χείλη τους. Δεν υπήρξε από μεριάς τους καμία διακριτικότητα, ήταν επίδειξη δύναμης και επιβολή κατά τη γνώμη μου, που επιβεβαίωνε πως ως «τουρίστας» δεν μπορείς να κυκλοφορείς ανέμελα σ’ αυτή τη χώρα, πρέπει να διαθέτεις χιούμορ για να την αντέξεις. Μα ας μη γελιόμαστε, όσο το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία, η γενοκτονία συνεχίζεται…
|