«Νορ Ζαρτόνκ» και οι 175 μέρες του «Καμπ Αρμέν» Εκτύπωση E-mail

kamp armen

Ντεοκμετζιάν Άνι

Απρίλιος- Ιούνιος 2017, τεύχος 93 

 Λέξεις όπως «ισότητα», «δικαιοσύνη», «κοινωνικά δικαιώματα» συνοδεύουν τις δράσεις της οργάνωσης των νέων της Κωνσταντινούπολης «Νορ Ζαρτόνκ*» τα τελευταία 7 χρόνια. Από το 2010, νέοι της αρμενικής κοινότητας σε συνεργασία με άλλες εθνικές μειονότητες και οργανώσεις, δραστηριοποιούνται με στόχο την πνευματική και κοινωνική αφύπνιση των πολιτών της Τουρκίας.
Υποστηρίζουν, βοηθούν και συμβάλλουν στο να προβάλλονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.
Είναι ενάντια στο μιλιταρισμό, στο σεξισμό, στο ρατσισμό, στην ομοφοβία και στην γεροντοκρατία.
Οι δράσεις τους αφορούν τις εθνικές μειονότητες της Τουρκίας αλλά και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οργάνωση εκδήλωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Η οργάνωση «Νορ Ζαρτόνκ» έχει δημιουργήσει ένα «άτυπο» σχολείο αρμενικής γλώσσας που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων μαθητών, παιδιά και εγγόνια, εξισλαμισμένων αρμενίων που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αρμενική γλώσσα και πολιτισμό.
Στις δράσεις της περιλαμβάνονται ακόμη ομιλίες, διαλέξεις και συζητήσεις με τεχνολογικά, επιστημονικά, αθλητικά και πολιτιστικά θέματα.
Την περίοδο αυτή διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Μισάκ Μανουσιάν, διανοούμενο και ταλαντούχο ποιητή και αρχηγό των Ατάκτων Αλλοδαπών Παρτιζάνων (Α.Α.Π.) στο Παρίσι κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μανουσιάν εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 21 Φεβρουαρίου 1944 μαζί με 22 συντρόφους του.
Επίσης, πρόσφατα διοργάνωσαν σειρά κινηματογραφικών προβολών αφιερωμένες στον Παρατζάνοφ.
Στην γραφεία τους λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός «Νορ Ρέντιο» (Νέο Ράδιο), και βιβλιοθήκη με βιβλία διαφόρων γλωσσών και θεμάτων.


Δυναμική διεκδίκηση του «Καμπ Αρμέν»

Το αρμενικό ορφανοτροφείο Τουζλά ή αλλιώς «Καμπ Αρμέν» χτίστηκε το 1963, στην Κωνσταντινούπολη, για τα ορφανά παιδιά από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και ειδικότερα από την ανατολική Τουρκία.
Το ορφανοτροφείο χτίστηκε σε γη που αγοράστηκε από την Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία του «Γκεντίκπασα». Τα πρώτα χρόνια η κατασκήνωση φιλοξενούσε έως και 1500 παιδιά, τα οποία και βοήθησαν στη διαμόρφωση του χώρου ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και Χραντ Ντίνκ.
Το 1983, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αφαιρέθηκε από την αρμενική εκκλησία, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο περί απαγόρευσης κατοχής γης από τις μειονοτήτες. Την ίδια εποχή ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης Χραντ Γκουζελιάν συνελήφθη και βασανίστηκε με την κατηγορία πως εκπαίδευε στον χώρο αρμένιους μαχητές.
Τον Μάιο του 2015 έγινε προσπάθεια κατεδάφισης της κατασκήνωσης, ώστε να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Ακολούθησε μια καλά οργανωμένη και μαχητική αντίσταση στα σχέδια του τουρκικού κράτους.
Η πίστη και η επιμονή μιας ομάδας ανθρώπων αποφασισμένων να διασώσουν τον αρμενικό πολιτισμό και να σταματήσουν την συνεχιζόμενη καταστροφική πολιτική της Τουρκίας, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.
Μετά από την αναγγελία της κατεδάφισης, (με σκοπό την παρεμπόδιση του σχεδίου), ξεκίνησε η κατάληψη του χώρου από αρμένιους ακτιβιστές, -κάποιοι από αυτούς είχαν φιλοξενηθεί εκεί στη παιδική τους ηλικία- η οποία συνεχίστηκε για 175 μέρες.
Όλοι αγωνίζονταν για το δικαίωμα ύπαρξης ενός χώρου που θα αντιπροσωπεύει την ελπίδα και την ενότητα, ενός χώρου που θα γεννήσει την ελπίδα και τον αγώνα.
Η απόφαση για την κατεδάφιση του κατασκηνωτικού χώρου ήταν η συνέχεια της τουρκικής πολιτικής ενάντια στην αρμενική κοινότητα η οποία προσπαθεί να εκριζώνει την ιστορική μνήμη σε κάθε ευκαιρία.
Η οργάνωση «Νορ Ζαρτόνκ» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληψη και διεκδίκηση της κατασκήνωσης.
Ο Σαγιάτ Τεκίρ, μέλος της «Νορ Ζαρτόνκ», αναφέρει: «Αν θέλαμε να στήσουμε ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία, δεν θα υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η κατασκήνωση «Aρμέν» στέκεται εκεί σαν ένα μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων... Πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην αντίσταση ήταν άνθρωποι που δεν είχαν έρθει στο πολιτικό προσκήνιο πριν.
Κατά τη διάρκεια της κατάληψης κάναμε την κατασκήνωση έναν χώρο όπου θα μπορούσε ο καθένας να εκφραστεί για όλα όσα αφορούν τους Αρμένιους. Είχαμε ομάδες συζητήσεων, οργανωμένες δραστηριότητες για τον πολιτισμό και την ιστορία, κρατούσαμε τον χώρο συνεχώς ενεργό». Ο Τεκίρ συνεχίζοντας αναφέρεται στις 2 επιθέσεις που δέχτηκε το Καμπ Αρμέν: «Λόγω της μεταστροφής προς τον ακραίο εθνικισμό και ρατσισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού μετά το πραξικόπημα και των γεγονότων που ακολούθησαν η κατασκήνωση έγινε στόχος».
Τελικά, η κατασκήνωση επανήλθε στην ιδιοκτησία της Αρμενικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, σηματοδοτώντας έτσι μια μεγάλη νίκη, μια δικαίωση για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και ήταν παρόντες καθημερινά εκεί. Αυτό που επιτελέστηκε στο «Καμπ Αρμέν» ήταν μεγάλη και ανέλπιστη νίκη του αρμενικού πολιτισμού.
Σήμερα, το «Καμπ Αρμέν» έχει μπει σε νέους ρυθμούς, σε συνεργασία με αρμένιους αρχιτέκτονες, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κατεδάφισης του παλιού κτιρίου για να ανεγερθούν νέοι χώροι και κτίρια ασφαλή για τα παιδιά. Το έργο αυτό θα διαρκέσει ένα χρόνο. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης επισκέφτηκαν την Αρμενία, ώστε να εξοικειωθούν με δημιουργικά κέντρα για παιδιά και έφηβους, όπως το «Τεχνολογικό κέντρο Τούμο», όπου συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς, δασκάλους και ψυχολόγους.
Στόχος ήταν να εφαρμόσουν και οι ίδιοι παρόμοιες δραστηριότητες στην κατασκήνωση, όπου τα παιδιά θα συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους και θα αναπτύσσουν τη δημιουργική τους σκέψη και τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες. Οι υπεύθυνοι καλούν όλες τις κοινότητες να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης.
Υπάρχουν πολλοί χώροι σαν το «Καμπ Αρμέν» σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, οι οποίες ανήκουν στην αρμενική κοινότητα.
Πολλές από αυτές έχουν κρατικοποιηθεί ή έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών με παράνομες διαδικασίες από την κυβέρνηση, το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό.
«Ελάτε να τα διεκδικήσουμε μαζί», λέει χαρακτηριστικά ο Νοράιρ Ολγκάρ, μέλος της «Νορ Ζαρτόνκ». «Με τη βοήθεια των κοινοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτά…
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και οι διεκδικήσεις μας δεν αφορούν μόνο μια μέρα του χρόνου, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για αυτά κάθε μέρα».

 

* «Νορ Ζαρτόνκ» (Νέα Έγερση): η λέξη ζαρτόνκ μπορεί ακόμη να μεταφραστεί και ως ξύπνημα, αφύπνιση, αναγέννηση.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους