Nor Radyo Εκτύπωση E-mail

Αζνίβ Γεραμιάν

Τεύχος: Μάιος-Ιούνιος  2010  

 

Η πληροφορία ότι στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ένα μειονοτικό διαδικτυακό ραδιόφωνο με το όνομα «Nor Radyo» μας κίνησε την περιέργεια και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα, κυρίως επειδή γνωρίζουμε τη στάση την οποία τηρεί η Τουρκία έναντι των μειονοτήτων. Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ίδρυσης του εν λόγω ραδιοσταθμού ανήκε στην Τουρκο-Αρμενική νεολαία «Νορ Ζαρτόνγκ» μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας γέμισε αισιοδοξία. Φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα του σταθμού και συνομιλήσαμε με την Σιμπίλ Τσεκμέν καθώς και με το μέλος του ελληνικού τμήματος Μηνά Βασιλειάδη.

Σιμπίλ Τσεκμέν μας εξέθεσε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της αρμενικής νεολαίας, η οποία ζει και εργάζεται στην τουρκική επικράτεια και έχει ισχυρή συνείδηση της καταγωγής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι νέοι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα η οποία έχει δημιουργηθεί από την πολιτική μεθόδευση των πρώτων τουρκικών κυβερνήσεων, με σκοπό να εδραιώσουν το δικό τους ενιαίο εθνικό κράτος. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ή να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης εθνικοί πολιτισμοί και διάλεκτοι στην περιοχή της Ανατολίας, η οποία κάποτε υπήρξε το λίκνο ενός αρμονικού πολυπολιτισμικού-πολυεθνικού χώρου.

Η κα Τσεκμέν μας ανέφερε ότι: «Η τουρκική πραγματικότητα ουδέποτε στήριξε, αντιθέτως αποθάρρυνε τη διαφύλαξη και τη διάδοση της μητρικής γλώσσας των μειονοτήτων, προβάλλοντας εμπόδια στην εκπαίδευση αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον Τύπο, κλπ. Τα μέλη της αρμενικής νεολαίας «Νορ Ζαρτόνγκ» έχοντας κληρονομήσει το όραμα του αδικοχαμένου Χράντ Ντινκ αποφάσισαν να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου με το σήμα «Nor Radyo», πιστεύοντας ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μαζί με τον Τύπο συμβάλλουν στη διαφύλαξη της γλώσσας και του πολιτισμού. Για τους λόγους αυτούς εντάξαμε εκτός των ενημερωτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και άλλων προγραμμάτων και κατάλληλες εκπομπές για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ώστε από πολύ νωρίς να τα κάνουμε κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως αντιλαμβάνεστε, απαιτεί αφ’ ενός τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και ανυπέρβλητα εμπόδια από τις πολιτικές πιέσεις οι οποίες με διάφορους τρόπους ακόμα υφίστανται στη χώρα μας. Έτσι αναγκαστήκατε να καταφύγουμε στο διαδικτυακό χώρο για την επίτευξη τον στόχων μας, από το οποίον εκπέμπουμε εδώ και ενάμιση χρόνο.

Οι διαπιστώσεις μας είναι ενθαρρυντικές καθώς οι στόχοι μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Εκφράζεται η πολυπολιτισμικότητα, διαφυλάσσονται οι αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισορροπίας και της αδελφότητας μεταξύ των μειονοτήτων. Η ιδεολογική μας επικοινωνία, μας βοηθάει να παρακάμπτουμε ακραίες φυλετικές και εθνικιστικές διακρίσεις. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας δίνουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να εκφραστούν μέσω της μητρικής τους γλώσσας.

Διαθέτουμε πολυποίκιλο πρόγραμμα με μεγάλη εμβέλεια και απήχηση στις προτιμήσεις των ακροατών μας, το οποίο είναι ισάξιο με έναν επιτυχημένο ραδιοσταθμό FM.

Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία μας με εθνότητες ή κοινότητες οι οποίες έχουν υποστεί πιέσεις, όπως εμείς οι Αρμένιοι. Από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το σκοπό μας, δηλαδή είναι η φωνή όχι μόνο των Αρμενίων αλλά όλων των μειονοτήτων. Η πρωτοβουλία μας αυτή, έδωσε το έναυσμα και σε άλλες αρμενικές κοινότητες της Τουρκίας και άλλων χωρών του εξωτερικού να προσχωρήσουν στον ιστό του ραδιοφωνικού μας δικτύου. Άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων εκφράστηκαν θετικά για τη δημιουργία του «Nor Radyo» το οποίο έτυχε της θετικής αποδοχής και από τους προοδευτικούς Τούρκους, οι οποίοι οραματίζονται μια Τουρκία όπου όλοι να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στη μητρική τους γλώσσα. Οι συνεργάτες του ραδιοσταθμού προσφέρουν αφιλοκερδώς και με μεγάλο ζήλο τις υπηρεσίες τους.

Το αρμενικό πρόγραμμα μεταδίδεται καθημερινά από τη δικτυακή διεύθυνση ttp://www.norradyo.com/hay/index.php, από 8.00 μ.μ.-1.00 π.μ. ώρα Τουρκίας».

 

Ο “αχός της Πόλης”

Από την πλευρά του ο Μηνάς Βασιλειάδης μας είπε: «Ο “αχός της Πόλης” είναι η ελληνική φωνή η οποία φιλοξενείται από το πολυπολιτισμικό «Nor Radyo». Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρεί στις τρεις αναγνωρισμένες μειονότητες της τουρκικής επικράτειας (αρμενική, ελληνική και εβραϊκή) το δικαίωμα να διατηρούν ραδιοσταθμό στη γλώσσα τους. Παλαιότερα, όταν οι συχνότητες ήταν φθηνές, είχε τεθεί θέμα ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δυστυχώς κάνεις δεν δραστηριοποιήθηκε. Η ομάδα του «Nor Radyo», με την πρωτοποριακή αυτή ιδέα, ήρθε και κάλυψε το κενό, όχι μόνο για τους ομόγλωσσούς της, αλλά και για εμάς τους Έλληνες, τους Κούρδους, τους Τσερκέζους, τους Λαζούς (Τουρκοποντίους) και άλλους μικρασιατικούς πολιτισμούς.

Τον Ιούλιο του 2009 έγινε η πρώτη επαφή με τον Μηνά Βασιλειάδη, τον παραγωγό και υπεύθυνο του “αχού της Πόλης” ο οποίος εργάζεται στην εφημερίδα “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης, με τους βασικούς δημιουργούς του «Nor Radyo», οι οποίοι του ζήτησαν να συμμετάσχει με μια ελληνική εκπομπή. Έκτοτε κάθε Τρίτη από 7.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ. (ώρα Τουρκίας) ο σταθμός “μιλάει Ελληνικά” από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.norradio.com/gr/index.php. Η φωνή μας δεν παραμένει εντός συνόρων, φτάνει στην Ελλάδα, στη δυτική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες, στην Αυστραλία και στη Βόρεια Αμερική και διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των ακροατών μας οι οποίοι άλλοτε διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτός από τις ειδήσεις και την επισκόπηση του τουρκικού Τύπου, για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των μαθητών της Κωνσταντινούπολης στην έκφραση της ελληνικής γλώσσας, έχουμε εντάξει την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Ακόμα το πρόγραμμά μας διασκεδάζει και χαλαρώνει εκπέμποντας έντεχνη, λαϊκή, μοντέρνα και ρεμπέτικη μουσική».

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους