Ναζάν Μαξουντιάν |
![]() |
![]() |
“Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά μετά το 1915 ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών υιοθετήθηκε και εξισλαμίστηκε δια της βίας" Μετάφραση: Ναζίκ Τζαμουζιάν Oκτωβριος – Δεκέμβριος 2014 τεύχος 83 Τα ορφανά Aρμενόπαιδα από τις σφαγές του Χαμίτ ως τη Γενοκτονία Το «Ίδρυμα έρευνας και διάσωσης της ιστορικής μνήμης» που δραστηριοποιείται στην Τουρκία διοργάνωσε ένα συνέδριο με θέμα: «Από το 1915 ως το 2015: εκτόπιση-σφαγές-γενοκτονία». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της έδρας Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κεμερμπουργκάζ της Κωνσταντινούπολης, Ναζάν Μαξουντιάν παρουσίασε την έκθεση «Τρεις γενιές, τρεις σφαγές, από το 1895 ως το 1915, τα Αρμενόπαιδα και τα ορφανά». Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αγκός» της Κωνσταντινούπολης συζήτησε με την Ναζάν Μαξουντιάν, η οποία αναφέρθηκε στην τύχη των Αρμενοπαίδων που έμειναν ορφανά ως αποτέλεσμα των χαμιτικών σφαγών, της σφαγής των Αδάνων και της γενοκτονίας του 1915.
Μιλάτε για τρεις γενιές ορφανών Αρμενοπαίδων, που άφησαν πίσω τους τα τρία κύματα των σφαγών, του 1894-1896, 1909 και 1915. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών των παιδιών;
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα των στατιστικών. Λέγεται ότι στις σφαγές του 1894-1896 έμειναν ορφανά περίπου 50 χιλιάδες παιδιά. Γνωρίζουμε ότι οι νεκροί ήταν 200 με 300 χιλιάδες. Γι’ αυτόν το λόγο πολλοί θεωρούν τις 50 χιλιάδες πολύ μεγάλο αριθμό, άλλοι πάλι τον θεωρούν μικρό. Στη σφαγή των Αδάνων τα θύματα ήταν 20 με 30 χιλιάδες, ενώ τα παιδιά στα ορφανοτροφεία 3.500. Φυσικά υπήρχαν και παιδιά που δεν βρήκαν καταφύγιο σε αυτά.
Το 1915 λέγεται πως επέζησαν 500 με 600 χιλιάδες παιδιά.
Τα χρόνια εκείνα τα ορφανοτροφεία φιλοξενούσαν παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών. Τα αγόρια άνω των 13 θεωρούνταν ως απειλή και θανατώνονταν, ενώ τα κορίτσια αυτής της ηλικίας τα απήγαγαν και τα παντρεύονταν.
Πότε θεωρούνταν τα παιδιά ως απειλή; Σε ποιες περιπτώσεις θανατώνονταν και σε ποιες τα άφηναν να ζήσουν;
Καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν συναίσθηση της ταυτότητάς τους ήταν απαραίτητο να θανατωθούν. Τα όμορφα παιδιά τα έπαιρναν αμέσως στα σπίτια τους, ενώ τα έξυπνα τα υιοθετούσαν. Οι ιεραπόστολοι έλεγαν συχνά ότι «αφού οι μουσουλμάνοι δεν έχουν οι ίδιοι μυαλό χρειάζονται τα έξυπνα παιδιά, γι’ αυτό και τα υιοθετούν». Η εκτίμηση αυτή είναι φυσικά από μόνη της ρατσιστική. Τα παιδιά τα οποία ήταν σε θέση να κρατήσουν όπλο θεωρούνταν απειλή, κάτι που δεν ίσχυε για τα μικρότερα. Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φέρονταν στα έξυπνα και όμορφα παιδιά με τρόπο ώστε να μπορούν να πάρουν από αυτά, αυτό που ήθελαν. Για τον ίδιο λόγο τα διεκδικούσαν και οι Αμερικανοί. Επιθυμούσαν και αυτοί να «σώσουν» τα ορφανά.
Για ποιο λόγο πιστεύετε; Πιστεύω πως αυτό είναι ένας μύθος. Τα περισσότερα παιδιά ήταν άρρωστα και ταλαιπωρημένα. Σήμερα ποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ένα από τα χιλιάδες παιδιά της Συρίας που έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη;
Βρίσκετε ομοιότητες ανάμεσα στις τρεις γενιές ορφανών;
Στις σφαγές του 1894-1896, τα παιδιά τα διεκδικούν αφενός ο Αμπντούλ Χαμίτ και αφετέρου οι ιεραπόστολοι. Το 1909, οι Νεότουρκοι επιθυμούν να προστατέψουν τα ορφανά Αρμενόπαιδα. Ο νομάρχης των Αδάνων Τζεμάλ Πασάς προσπαθεί ν’ αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών, ενώ η συγγραφέας Ζαμπέλ Γεσαγιάν, με την ιδιότητα του μέλους της Πατριαρχικής Επιτροπής Κωνσταντινούπολης, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να το αποτρέψει.
Το 1915 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υιοθετούν παιδιά, ενώ το 1919 το Πατριαρχείο επιχειρεί να τα συγκεντρώσει. Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να ξεχαστούν οι ρίζες των παιδιών. Είναι προφανές ότι η ταυτότητά μας συνίσταται στη γλώσσα και τη θρησκεία μας και πως τα ορφανά κινδύνευαν σοβαρά να χάσουν και τα δύο. Την εποχή του Αμπντούλ Χαμίτ, το 85% των ορφανών περιθάλπονταν από αμερικανούς ιεραποστόλους. Ως αποτέλεσμα, το 80% αυτών έγιναν διαμαρτυρόμενοι. Από τα ορφανά που βρήκαν καταφύγιο σε ορφανοτροφεία μετά τη σφαγή των Αδάνων, κανένα δεν έμαθε Αρμενικά, ούτε έλαβε θρησκευτική παιδεία. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά μετά το 1915 ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών υιοθετήθηκε και εξισλαμίστηκε δια της βίας. Τα υιοθετημένα παιδιά, συχνά δεν παρέμεναν με τους θετούς γονείς και όποτε είχαν τη δυνατότητα το έσκαγαν. Σήμερα τα παιδιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν ασυνόδευτα, τότε όμως πολλά παιδιά είχαν ταξιδέψει από τα Άδανα ως τη Σεβάστεια με την ελπίδα να βρουν τις οικογένειές τους.
Επομένως, στα ήδη υπάρχοντα ορφανοτροφεία γίνεται προσπάθεια να ξεχάσουν τα παιδιά τις ρίζες τους. Επιχειρείται με κάποιο τρόπο η διατήρηση της ταυτότητάς τους;
Στα αμερικανικά ορφανοτροφεία υπήρχε αυστηρός εσωτερικός κανονισμός και έτσι η πολιτική να «φέρουν» όλα τα παιδιά στο δικό τους δόγμα πετύχαινε. Για το λόγο αυτό, ήδη από το 1890, το αρμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρεται έντονα. Οι ιεραπόστολοι δεν επέτρεπαν στα παιδιά να εκκλησιάζονται, ενώ χλεύαζαν εκείνα που έκαναν το σταυρό τους. Από το 1915, στο ορφανοτροφείο που ίδρυσαν ο Τζεμάλ Πασάς και η Χαλιντέ Εντίπ ακολούθησαν την αμερικανική τακτική. Στην περίπτωση αυτή φυσικά εκτούρκιζαν τα ορφανά. Σχετικά με τη διάσωση των ορφανών της γενοκτονίας κυκλοφορούν διάφορες ηρωικές ιστορίες. Υπάρχουν επίσης ιστορίες για υιοθεσίες με σκοπό την ιδιοποίηση των περιουσιών των ορφανών. Πόσο αλληλένδετα ήταν ο ηρωισμός και τα οικονομικά κίνητρα; Τον καιρό εκείνο οι υιοθεσίες ήταν πολύ συνηθισμένες, καθώς τα παιδιά τα εκμεταλλεύονταν ως εργατικό δυναμικό. Φυσικά και θα υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα στις υιοθεσίες. Να μην ξεχνάμε όμως ότι οι περιουσίες είχαν κατασχεθεί από την πολιτεία, επομένως δεν ήταν και τόσο εύκολο να οικειοποιηθεί κανείς τα υπάρχοντα ενός ορφανού παιδιού υιοθετώντας το. Υπήρξε τέτοιο περιστατικό στο Μαρντίν. Ένας γείτονας υιοθέτησε ένα ορφανό παιδί και απέκτησε την κυριότητα του σπιτιού του. Υπήρξαν όμως και πολλοί άνθρωποι που υιοθέτησαν παιδιά έχοντας ως μοναδικό κίνητρο τη φιλανθρωπία.
|