Βασίλης Μαραγκός Εκτύπωση E-mail

Με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «One-Armenia», την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Κοράλ» ο κ. Βασίλης Μαραγκός παρουσίασε το θέμα: «Η ενισχυμένη εταιρική σχέση της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση: προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινή δράση των πολιτών». Ήταν μια εξαιρετική ομιλία με την οποία γνωρίσαμε το ιστορικό της Ευρωπαϊκής πορείας της Αρμενίας, το πλαίσιο συνεργασίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, τα προβλήματα και την προοπτική της χώρας. Με την ευκαιρία αυτή ζητήσαμε από τον ομιλητή και μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο Βασίλης Μαραγκός είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το 2015 υπηρετεί ως προϊστάμενος διοικητικής μονάδας υπεύθυνος για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία και την Ανατολική Εταιρική Σχέση στη Γενική Διεύθυνση Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση στις Βρυξέλλες. Ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δεκαετία του 1990. Εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις στις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σόφια και στα Σκόπια και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες χειρίστηκε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.
Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα κυρίως σχετικά με την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το τελευταίο του βιβλίο είναι η μελέτη «Μόνον επί τούτω καυχώμαι: ότι την πατρίδα ηγάπησα». Ρομαντική φιλοπατρία και μεταμορφώσεις της «πατρίδας» στον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (1830-1893) (εκδόσεις Ηρόδοτος, 2018).

 

Maragos

Στον Μάικ Τσιλιγκιριάν
Μάρτιος- Ιούνιος 2019, τεύχος 100

Κύριε Μαραγκέ, θα θέλαμε να αναφερθείτε στο ιστορικό των σχέσεων και της προσέγγισης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Ξεκινώντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ στην ελληνο-αρμενική κοινότητα η οποία (μαζί με τις αρμενικές κοινότητες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Είμαι πεπεισμένος μάλιστα ότι αυτός ο ρόλος μπορεί να διευρυνθεί στο μέλλον.
Επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία προχώρησαν στη σύναψη στενών σχέσεων και ανέπτυξαν πλαίσιο συνεργασίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Το 1996 υπογράφτηκε μια σημαντική συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας η οποία προσέφερε έκτοτε το πλαίσιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Η Αρμενία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας από την έναρξη της τελευταίας το 2004, καθώς και στην Ανατολική Εταιρική Σχέση από το 2009. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι το πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις γειτονικές της ανατολικές χώρες (την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία). Σε διμερές επίπεδο, μετά από μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία υπέγραψαν μια νέα φιλόδοξη συμφωνία, τη συνολική και ενισχυμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης (ΣΕΣΕΣ), (Comprehensiveand Enhanced Partnership Agreement), CEPA, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2017. Αυτή η συμφωνία – που η διαδικασία κύρωσής της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί – εφαρμόζεται ήδη προσωρινά από τον Ιούνιο του 2018 και σηματοδοτεί σαφώς μια νέα αναβαθμισμένη περίοδο στις σχέσεις της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να συμπληρώσω ότι υπογράψαμε και εφαρμόζουμε από το 2014 συμφωνίες σχετικά με την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων και με την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια. Αυτές οι συμφωνίες έχουν διευκολύνει τις ανθρώπινες επαφές και τα ταξίδια των πολιτών της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχοντας ένα πλαίσιο ορθής και ασφαλούς διαχείρισης της κινητικότητας. Υπογράφτηκε επίσης μια συμφωνία για τις εναέριες συγκοινωνίες με στόχο την διευκόλυνση των αεροπορικών μεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια εξαγωγική αγορά της Αρμενίας και η δεύτερη πηγή εισαγωγών στη χώρα. Εισάγουμε μεταλλεύματα διαφόρων ειδών και εξάγουμε ιδίως μηχανήματα, χημικά και άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι πάνω από το 90% των εισαγωγών από την Αρμενία το 2017 εισήχθησαν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς. Η Αρμενία συμμετέχει επίσης σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) και την καινοτομία (Horizon 2020). Με το πρόγραμμα Erasmus+ περισσότεροι από 2000 φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό έχουν λάβει μέρος σε προγράμματα κινητικότητας.

Όσον αφορά τη συνολική ενισχυμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αρμενίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να μας περιγράψετε το πλαίσιο λειτουργίας της; Έχουν υπογραφεί παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες;

Η Συνολική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης εμβαθύνει τη συνεργασία μας σε νέους τομείς και δημιουργεί νέες ευκαιρίες προς όφελος των πολιτών. Αυτή η ενισχυμένη εταιρική σχέση περιλαμβάνει φιλόδοξες δεσμεύσεις με στόχο την υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων σε πολλούς τομείς. Αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα συμβάλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται και παρέχονται από αρμενικές επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα συμβάλουν επίσης στη δημιουργία δικαιότερης λειτουργίας της αγοράς μέσω της προστασίας των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν επίσης ενισχυμένες ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα, αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και για ενίσχυση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που απαιτεί δράση από τις αρχές της Αρμενίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη και οικονομική υποστήριξη. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ειδικότερα δύο μηχανισμούς συνδρομής που ετοιμάζουμε. Ο ένας αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την πλευρά της Ένωσης προς τη δημόσια διοίκηση της Αρμενίας και ο άλλος προβλέπει τραπεζική χρηματοδότηση που θα στηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που καλύπτονται από την ενισχυμένη εταιρική σχέση ιδίως μέσω δανείων που χορηγούνται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα εργαλειοθήκη χρηματοδότησης και συνεργασίας. Με αυτή την εργαλειοθήκη συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για τους πολίτες της Αρμενίας.
Η ενισχυμένη εταιρική μας σχέση διαθέτει πλαίσιο θεσμικής συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας διαλόγου.
Η Αρμενία είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαπραγματεύθηκε μια τέτοια συνολική και ενισχυμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης.
Οι συμφωνίες σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά την εκτενή οικονομική και εμπορική ολοκλήρωση, όμως σε άλλους τομείς, όπως, λόγου χάριν, στην ψηφιακή οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις δημόσιες συμβάσεις και στις υπηρεσίες, η συμφωνία με την Αρμενία είναι εξίσου φιλόδοξη. Η ενισχυμένη εταιρική σχέση είναι επίσης πολύ φιλόδοξη όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας το 2015, ακολουθούμε με σαφήνεια μια πολιτική διαφοροποίησης και προσαρμοσμένων προσεγγίσεων στις σχέσεις με τους εταίρους μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μια κοινή για όλους λύση, και η συμφωνία με την Αρμενία το καταδεικνύει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την σταθερότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (resilience) όλων των χωρών της γειτονίας της, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.

Σήμερα, μέσω των συνεργασιών σε πολλούς τομείς με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αρμενία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τα προγράμματα που εξελίσσονται αλλά και για αυτά που προγραμματίζετε;

Με την Αρμενία η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται ήδη εκτενώς μέσω της Αντιπροσωπείας της στο Γερεβάν η οποία καλύπτει και δράσεις και έργα στην περιφέρεια. Έχουμε επίσης εκτεταμένο πολιτικό διάλογο σε διάφορα επίπεδα ο οποίος ενισχύεται μέσω επισήμων επισκέψεων και συναντήσεων εργασίας καθώς και άλλων κοινών εκδηλώσεων, όπως επίσης των συνεδριάσεων του Συμβουλίου εταιρικής σχέσης.
Θα ήθελα ιδίως να αναφερθώ στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Αρμενίας κ. Νιγκόλ Πασινιάν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, καθώς και την επίσκεψη του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάννες Χαν στο Γερεβάν τον Ιανουάριο. Έχουμε επίσης πολυάριθμες συναντήσεις σε πιο τεχνικό, διοικητικό επίπεδο.
Αυτό είναι σημαντικό καθώς εξασφαλίζει διαρκή διάλογο και συνδράμει στον, από κοινού, καθορισμό των στόχων της συνεργασίας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει την Αρμενία μέσω της κινητοποίησης πόρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (European Neighbour-hood Instrument) που περιλαμβάνει και εθνική χρηματοδότηση μόνο για την Αρμενία αλλά και περιφερειακούς πόρους.
Στα πλαίσια της ανατολικής εταιρικής σχέσης προσδιορίσαμε μαζί 20 κοινούς παραδοτέους στόχους για το 2020 (20 Deliverables for 2020) για τους οποίους δεσμεύθηκαν όλοι οι εταίροι και η περιφερειακή χρηματοδότηση επικεντρώνεται σε αυτούς.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στην Αρμενία περίπου 1 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικονομική συνδρομή προς την Αρμενία υπερβαίνει ήδη τον μέσο όρο κατά κεφαλή της συνδρομής προς άλλες χώρες της περιοχής. Το ύψος του τρέχοντος χαρτοφυλακίου είναι σημαντικό, με περίπου 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε έργα υπό προετοιμασία και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης, δράσεων οικονομικής ανάπτυξης στις περιφέρειες εστίασης της συνεργασίας (Shirak, Lori και Tavush), στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα όπως επίσης στις επενδύσεις σε υποδομές. Γι’ αυτές τις τελευταίες επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί με τη μορφή μεικτών δανείων και επιχορηγήσεων για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας και των μεταφορών. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, επεξεργασία λυμάτων και υδροδότηση αλλά επίσης και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο κατά μήκος της επέκτασης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Έχουμε συμφωνήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, για την επέκταση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαδικασία θα συνδέσει την περιοχή με μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία συνέβαλε τις τελευταίες δεκαετίες στον συντονισμό των επενδύσεων για τις υποδομές και στην προώθηση της κινητικότητας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου μας εφαρμόζεται μέσω άμεσης χρηματοδότησης της κυβέρνησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αυτές καλύπτουν δράσεις σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση, η ενίσχυση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων, η επαγγελματική κατάρτιση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η χρηματοδότηση ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισέφερε τη μέγιστη χρηματοδότηση για τη διενέργεια των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών της 9ης Δεκεμβρίου 2018 με την παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και την ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών σε αυτές αξίας 850.000 ευρώ. Όσον αφορά μελλοντικές δράσεις, προετοιμάζουμε ήδη δύο μεγάλα έργα που εστιάζουν στην οικονομική ανάπτυξη των τριών βόρειων επαρχιών. Οι σχετικές δράσεις θα καλύψουν τη γεωργία, τον τουρισμό, τον κλάδο των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και συμμετοχή των πολιτών.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, εγκαινιάσαμε τον πολιτικό διάλογο στον τομέα της δικαιοσύνης με στόχο την στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι σημαντική και όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και για το επιχειρηματικό κλίμα και την προσέλκυση και προστασία επενδύσεων.
Το δικαστικό σύστημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αποτελεσματικό και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Με την κυβέρνηση εγκαινιάσαμε επίσης πολιτικό διάλογο στον τομέα της μεταρρύθμισης της παιδείας και παράλληλα ξεκινήσαμε την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος για την καινοτομία (EU4Innovation) ύψους 23 εκατ. ευρώ που επικεντρώνεται σε δράσεις προς όφελος της νεολαίας και της απασχόλησης. Το πρόγραμμα για την καινοτομία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων πανεπιστημίων και των αναγκών της αγοράς εργασίας καθώς και στη δημιουργία ενός «Κέντρου Σύγκλισης» στο Γερεβάν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο TUMO, που θα προσφέρει την τεχνογνωσία του, με στόχο την ενίσχυση ανταλλαγών μεταξύ πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα. Δύο επιπλέον δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα αφορούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και έργα οικονομικής ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση των τοπικών κοινοτήτων, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Έχουμε επίσης λάβει έναν κατάλογο με τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση διεξάγουμε συζητήσεις ώστε να προσδιορίσουμε από κοινού πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων της κυβέρνησης να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί η επένδυση στη διοικητική ικανότητα της Αρμενίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της είναι έτοιμα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά και ευελπιστούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να επωφεληθούμε και από το σημαντικό δυναμικό και τις γνώσεις της αρμενικής διασποράς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνδράμουμε επίσης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μικρομεσαίων και κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και τόσων ταλαντούχων πολιτών στην Αρμενία. Πρέπει να σας πω πόσο εντυπωσιάστηκα όταν επισκέφθηκα πρόσφατα στο Σεβάν μια κοινωνική επιχείρηση που παράγει παραδοσιακά γλυκίσματα και άλλα εδέσματα απασχολώντας άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και ένα στούντιο–τεϊοποτείο «Μποέμ» που έχει πλέον γίνει κέντρο δραστηριοτήτων της τοπικής νεολαίας. Στο Γκιουμρί έχουμε χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του κοινωνικού αρτοποιείου και καφέ «Aregak» που προωθεί την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες!

Είστε ικανοποιημένος από την απορροφητικότητα και την πρακτική υλοποίησης των προγραμμάτων; Πώς αξιολογείτε το πολιτικό και τεχνοκρατικό προσωπικό προς αυτήν την κατεύθυνση;

Σε όλες τις χώρες εμφανίζονται προκλήσεις σχετικές με την απορροφητικότητα και την υλοποίηση έργων. Η επιτυχής εφαρμογή προϋποθέτει ώριμα σχέδια και ορθό συντονισμό. Η πολιτική βούληση και δέσμευση διοικητικών πόρων κατά την υλοποίηση είναι επίσης σημαντική. Στο παρελθόν, σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, ιδίως όσον αφορά τα έργα υποδομής. Επίσης το επίπεδο πληρωμών στις χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις σε κάποιους τομείς (π.χ. στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ήταν κάτω του αναμενόμενου. Πρέπει να τονίσω ότι βλέπουμε τώρα μια θετική τάση αλλά υπάρχουν ακόμα προκλήσεις.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό μας ένα αναξιοποίητο ακόμη αποθεματικό κεφαλαίων που πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προσδοκίες της νέας κυβέρνησης για να δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε, να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας με βάση τη νέα ενισχυμένη συμφωνία. Χρειάζεται σαφής ιεράρχηση των μελλοντικών δράσεων.
Η μεταρρύθμιση και ενίσχυση της διοίκησης έχει αναγνωρισθεί ως σημαντική προτεραιότητα από την κυβέρνηση και ολοκληρώσαμε μια ανάλυση των προκλήσεων της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Αυτή η ανάλυση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα.
Η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και η χρησιμοποίηση των δεξιοτήτων των νέων είναι σημαντικοί σχετικοί παράγοντες.
Για να στηρίξουμε τέτοιες δράσεις πέρυσι εφαρμόσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα μαθητείας νέων αποφοίτων και επαγγελματιών στη δημόσια διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα (YES Armenia) που όχι μόνο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο αλλά αποκάλυψε το τεράστιο δυναμικό και τις δεξιότητες που αφθονούν στη χώρα.

Η πρόσφατη «ειρηνική επανάσταση» στην Αρμενία και οι βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν άλλαξαν άρδην το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Πώς προσεγγίζει η νέα κυβέρνηση τις υπάρχουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η νέα κυβέρνηση επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή της για την εφαρμογή της ενισχυμένης συμφωνίας.
Έχει επίσης θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους ως προς την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Αναλάβαμε ευθύς εξαρχής εντατικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσουμε κατανοητό το πλαίσιο συνεργασίας μας και τα διαθέσιμα εργαλεία, αλλά και για να αναθεωρήσουμε από κοινού τις δράσεις μας.
Τώρα πλέον, μετά τις εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου 2018, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για να δοθούν απτά αποτελέσματα στους πολίτες της χώρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει, κατά το δυνατόν, στις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Θα διαθέσουμε επιπλέον κονδύλια στην Αρμενία το 2019 και ευελπιστούμε στην αποτελεσματική συνεργασία με την κυβέρνηση κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτή είναι μια σημαντική και ιστορική στιγμή για την Αρμενία και για τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ειρηνική του επανάσταση πέρυσι ο λαός της Δημοκρατίας της Αρμενίας γύρισε μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το πολιτικό θάρρος αλλά και την εμβάθυνση της δημοκρατικής αλλαγής.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Αρμενία διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Και βεβαίως χρειάζεται η ενεργητικότητα και το ταλέντο της νέας γενιάς με την οποία συνεργαζόμαστε στενά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί πλάι στην Αρμενία σε αυτές της τις προσπάθειες, πλάι στους νέους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έτοιμη να παράσχει τη συνδρομή της. Ωστόσο η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του λαού. Και νομίζω ότι και η αρμενική διασπορά μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία ιδίως όσον αφορά την κοινωνία και την αλληλογνωριμία των λαών μας.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η προσπάθεια εκδημοκρατισμού και η «μάχη» κατά της διαφθοράς στην Αρμενία;

Η περυσινή έκθεση της Διεθνούς διαφάνειας για τον δείκτη αντίληψης για τη διαφθορά έδειξε μικρή πρόοδο στην Αρμενία, αλλά ο λαός της χώρας έχει μεγάλες προσδοκίες σε αυτόν τον τομέα και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει δράση.
Αναλήφθηκαν σειρά από προδικαστικές έρευνες ιδίως όσον αφορά την υψηλού επιπέδου διαφθορά και μια καινούργια στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς για την περίοδο 2019-2021 καταρτίζεται με σχετικό πλαίσιο δράσης.
Η σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής για την πρόληψη της διαφθοράς είναι υπό προετοιμασία. Οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλουν τα μέγιστα στον περιορισμό καθημερινών πρακτικών διαφθοράς και θα βελτιώσουν τις συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.
Για παράδειγμα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας χρηματοδοτείται η χορήγηση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στους πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Αρμενίας στη διαδικασία ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας και θα συνεχίσει να προσφέρει τη συνδρομή της στις φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης. Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα είναι εξίσου σημαντική για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Η εξάλειψη της διαφθοράς αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αναγκαίο βήμα για την εξασφάλιση δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δικαιοσύνης, μιας αξιόπιστης δημόσιας διοίκησης και τη λειτουργία της οικονομίας με αποτέλεσμα την ευημερία των πολιτών.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους