Γκαρό Παϊλάν Εκτύπωση E-mail

garo-pailan

 

«Θα αγωνιστώ ενάντια στην πολιτική άρνησης της Γενοκτονίας

και στην κατεύθυνση επίλυσης των αρμενικών θεμάτων»

 

Μόλις πριν ένα μήνα στις 7 Ιουνίου 2015 έγιναν οι εκλογές στη γειτονική Τουρκία. Ήταν χαρακτηριστική η πτώση του ποσοστού των δυο μεγάλων κομμάτων AKP* και CHP**, ενώ το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών - HDP διπλασίασε τα ποσοστά του και κατάφερε να μπει στη Bουλή, με εκπροσώπους από πολλές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, όπως Κούρδοι, Αρμένιοι, Γεζίντι, Χαλδαίοι, κ.λπ. Από τους πέντε αρμένιους υποψήφιους σε διάφορα τουρκικά κόμματα, οι τρεις κατάφεραν να μπουν στη Bουλή. Ένας από τους τρεις Aρμένιους, ο Γκαρό Παϊλάν είναι βουλευτής πλέον με το HDP, πολύ αγαπητός κι αναγνωρισμένος για τις δράσεις του στην αρμενική κοινότητα της Πόλης. Ο Γκαρό Παϊλάν ήταν και είναι πάντα παρών κι ενεργός στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία, ήταν φυσικά παρών και στα κινήματα της πλατείας Ταξίμ, στο Γκεζί και με κάθε ευκαιρία καταγγέλλει την καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Αμέσως μετά τα θετικά αποτελέσματα, ο Γκαρό Παϊλάν έδωσε συνέντευξη στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ermenihaber.am, την οποία και σας παραθέτουμε.

Μετάφραση: Κουήν Μινασιάν

Απρίλιος - Ιούνιος 2015, τεύχος 85

Στο παρελθόν δεν είχατε ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική, είστε περισσότερο γνωστός από τα θέματα παιδείας κι εκπαίδευσης. Πώς προέκυψε το θέμα της υποψηφιότητάς σας;

Είναι αλήθεια, πως στην Τουρκία αρκεί να πεις: "είμαι Αρμένης", οπότε αυτό και μόνο σε εμπλέκει στην πολιτική. Το να ενδιαφέρεσαι σ' αυτή τη χώρα για τους Αρμένιους, τις μειονότητες ή με τα θέματα της ταυτότητας (καταγωγής) είναι πολιτικό. Από πολύ νωρίς όλες μου οι δραστηριότητες είχαν κι έχουν να κάνουν με θέματα της αρμενικής κοινότητας της Πόλης. Συμμετέχω ενεργά στους αρμενικούς συλλόγους.

Για ένα διάστημα ήμουν διευθυντής αρμενικού σχολείου. Όμως η δολοφονία του Χραντ Ντινκ ήταν που με πολιτικοποίησε. Την ημέρα της δολοφονίας του, συνειδητοποίησα ότι σε αυτή τη χώρα δεν έχει αξία το να κάνεις καριέρα ή να βγάζεις λεφτά. Ένοιωσα την ανάγκη να αγωνιστώ, για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα.

Αφοσιώθηκα στον αγώνα για την εύρεση των πραγματικών δολοφόνων του Χραντ Ντινκ, ενώ παράλληλα κάνουμε αγώνα για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αρμένιοι μαθητές στην Τουρκία σήμερα. Από το 2011 μαζί με πολλούς άλλους πολιτικοποιημένους αριστερούς συναγωνιστές ιδρύσαμε το Δημοκρατικό Κογκρέσο των Λαών, που το 2013 μετεξελίχθηκε σε κόμμα, στο HDP.

Θα δεχόσασταν να είστε υποψήφιος και σε κάποιο από τα άλλα κόμματα;

Όχι, δεν θα δεχόμουν. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ισότητας, με την ευρύτερη έννοιά της, σε όλες τις διαστάσεις της ζωής.

Τα άλλα κόμματα, σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, βάζουν ... πολύ νερό στο κρασί τους, πολλά "όμως" κι "αλλά". Απλούστατα δεν πιστεύουν στην ισότητα και στα κόμματά τους επικρατεί μία και μόνο ταυτότητα: η τουρκική. Στο δικό μας κόμμα, στο HDP υπάρχει πραγματική ισότητα, δίχως τα "όμως" κι "αλλά" και μάλιστα ως Αρμένιος δεν είμαι καθόλου υποχρεωμένος να μπω ή να νιώσω στο περιθώριο.

Όπως ήδη γνωρίζετε εξελέγησαν δύο ακόμη αρμένιοι βουλευτές με τα άλλα δυο κόμματα, το AKP κι CHP αντίστοιχα. Ως βουλευτής του HDP θα έβλεπες κάποια συνεργασία με τους ομοεθνείς συναδέλφους σου σε ό,τι αφορά τους Αρμένιους;

Η Σελίνα (Σελίνα Οζουζούν Ντογάν – CHP) είναι παλιά καλή φίλη μου. Πιστεύω πως σε πολλά θέματα θα πορευτούμε μαζί. Με τον Μαρκάρ (Μαρκάρ Γεσαγιάν – AKP) κάποτε είμαστε ομοϊδεάτες και μάλιστα είχαμε συγγράψει καταγγελτικές επιστολές για τον Ερντογάν. Όμως τα τελευταία τρία χρόνια ο Μαρκάρ έχει αλλάξει στάση, αρθρογραφεί κολακεύοντας την κυβέρνηση.

Φυσικά δεν συμμερίζομαι και δεν μπορώ να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Αν καταφέρει να απαλλαγεί από τη δραστηριότητα του κόλακα, ναι, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Αν όχι, τότε, ειλικρινά, η αρμενική καταγωγή του Μαρκάρ δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Κάποιοι άλλοι, μη Αρμένιοι, για παράδειγμα πολλοί βουλευτές από το κόμμα μου, σε ό,τι αφορά τα αρμενικά θέματα είναι πολύ πιο δραστήριοι και δείχνουν χίλιες φορές περισσότερο ενδιαφέρον απ' ότι ο Μαρκάρ.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε αρμένιος βουλευτής στην τουρκική Βουλή (Εθνοσυνέλευση); Νιώθετε μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά τα αρμενικά ζητήματα;

Αναμφισβήτητα νιώθω έτσι. Έχουμε σειρά θεμάτων προς επίλυση: Η Τουρκία να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια το παρελθόν της -εκείνο που εδώ κι έναν αιώνα αρνείται. Οι δολοφονίες του Χραντ Ντινκ και του Σεβάκ Μπαλικτζί και οι δίκες των δολοφόνων τους, που είναι σε εξέλιξη.

Η Γενοκτονία. Το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το θέμα των αποζημιώσεων, που δεν έχει ανοίξει σοβαρά ως σήμερα. Σκέφτομαι, αν όλοι εμείς οι Αρμένιοι αγωνιστούμε ενωμένοι, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Το ιδρυτικό καταστατικό του κόμματός μας, λέει πως μαζί με όλες τις μειονότητες στην Τουρκία θα αγωνιστούμε για τα κοινά δίκαια. Παράλληλα ο προσωπικός μου αγώνας για το λαό μου συνεχίζεται, σε όποια θέματα κι αν τον αφορούν, είτε είναι για το πατριαρχείο μας, τα σχολεία μας ή τα ιδρύματά μας.

Τα τελευταία που αναφέρατε, αφορούν θέματα της αρμενικής κοινότητας στην Πόλη. Τι σκοπεύετε να κάνετε στην κατεύθυνση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας;

Φυσικά και θα γίνουν βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ένα σημείο είναι πολύ ευαίσθητο για μένα.

Όσο η κοινωνία και το κράτος της Τουρκίας δεν ωριμάζουν όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας, παρά το ό,τι αυτό είναι ένα κομμάτι μόνον, αλλά όχι και το μοναδικό θέμα που αφορά τις σχέσεις των δυο κρατών. Δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις του αρμενίου Προέδρου για παράδειγμα, που πρότεινε να ανοίξουν δίχως άλλες προϋποθέσεις τα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας.

Κατ' αρχάς πιστεύω πως εδώ πρέπει να συζητηθεί και να αναγνωριστεί το έγκλημα της γενοκτονίας, να τακτοποιηθεί το θέμα της ταυτότητας καταγωγής των Αρμενίων που ζουν στην τουρκική επικράτεια και οπωσδήποτε να πάψει η εχθρική διάθεση απέναντι στη γειτονική Αρμενία. Φυσικά σέβομαι όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που κάνει η Αρμενία και η αρμενική διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Καλώ λοιπόν όλους τους Αρμένιους, από όλα τα κόμματα, όπως και το Τασνακτσουτιούν: ελάτε να αγωνιστούμε εδώ, γιατί η γενοκτονία έγινε εδώ, μέσα σ' αυτή τη χώρα. Κάθε Αρμένιος που επισκέπτεται την Τουρκία βάζει ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Και μια τελευταία ερώτηση: ήταν για σας αναμενόμενη η "νίκη" (είσοδος στη Βουλή) του HDP;

Ναι, φυσικά! Η τουρκική κοινωνία βρίσκεται σε περίοδο μεγάλων ζυμώσεων και αλλαγών. Υπάρχει ένα ρητό, που λέει: Η πιο σκοτεινή φάση της νύχτας είναι η πλησιέστερη ώρα προς το ξημέρωμα, προς το νέο φως του ήλιου. Όντως, ήμασταν στην πιο σκοτεινή φάση και τώρα μπήκαμε στην ηλιόφωτη αυγή!

 

*AKP – το κόμμα των Ερντογάν - Νταβούτογλου που κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία στην Τουρκία πάνω από μια δεκαετία.

**CHP – Το άλλοτε ισχυρότατο κεμαλικό εθνικιστικό κόμμα, που τα τελευταία χρόνια είναι αντιπολίτευση.

Και τα δυο αυτά κόμματα έχουν εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους