Ελένη Καπογιάννη Εκτύπωση E-mail


kapogianni
Στον Αγκόπ Χανικιάν
Μάρτιος- Ιούνιος 2019, τεύχος 100

Σας καλωσορίζουμε στα «Αρμενικά» και σας συγχαίρουμε ειλικρινά για την κατάκτηση των τίτλων με τη γυναικεία ομάδα του «Χομενετμέν Αντιλιάς». Πώς συνέβη η πρώτη επαφή σας με την ομάδα;
O μάνατζέρ μου με ενημέρωσε για την ύπαρξη κενής θέσης προπονητού στο «Χομενετμέν Αντιλίας», αλλά μου ανέφερε επίσης πως θα είναι δύσκολη η επιλογή μου, μιας και δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν γυναίκα προπονητής στο Λίβανο. Ωστόσο, η διοίκηση της ομάδας, με την παρότρυνση του βασικού χορηγού (κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει σε Αρμενίους) και λαμβάνοντας υπόψη το βιογραφικό μου, συμφώνησε να προχωρήσει στην πρόταση συνεργασίας, την οποία και αποδέχτηκα.

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση να εργαστείτε σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό, που δεν γνωρίζατε καθόλου και στην οποία δεν είχε εργαστεί ξανά γυναίκα προπονητής;
Ειλικρινά, η προσέγγισή μου δεν ήταν από την πλευρά της διαφορετικότητας. Το θεώρησα πρόκληση για την προσωπική μου καριέρα. Έτσι, επισκέφτηκα σύντομα το Λίβανο, με σκοπό να γνωρίσω τους ανθρώπους του «Χομενετμέν» και να δω από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν, μιας και από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο Λίβανο ένιωσα πολύ οικεία με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, σαν στο σπίτι μου. Τα θετικά αισθήματα επιβεβαιώθηκαν όταν στη συνέχεια γνώρισα τις αθλήτριες της ομάδας αλλά και τους ανθρώπους της διοίκησης.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους αθλητές, τη διοίκηση αλλά και την αρμενική κοινότητα του Λιβάνου;
Η συνεργασία μου με την πρόεδρο του «Χομενετμέν» κα Χατσαντουριάν (εκπρόσωπος του βασικού χορηγού της ομάδας) αλλά και τη διοίκηση του Χομενετμέν ήταν πραγματικά άψογη.
Ως υπεύθυνη και για τις ακαδημίες, κατήρτισα ένα τριετές πλάνο ανάπτυξης και εκπαίδευσα τους προπονητές των ακαδημιών, ενώ είχα και υπό την άμεση ευθύνη μου μια ομάδα εφήβων αγοριών. Η διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μου, άκουσε και αποδέχτηκε τις προτάσεις μου. Το ίδιο έκανα και εγώ. Έμαθα πολλά από τους ανθρώπους της διοίκησης, τα οποία με βοήθησαν να γνωρίσω και τη δική τους πραγματικότητα.

Ποιους τίτλους κατέκτησε φέτος η ομάδα του «Χομενετμέν» με εσάς προπονήτρια;
Κατακτήσαμε αήττητοι το Παναραβικό Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου με συμμετοχή συλλόγων από την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Ιορδανία. Επίσης, το Κύπελλο Δυτικής Ασίας, που διεξήχθη στο Αμάν της Ιορδανίας στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από την Ιορδανία, τη Συρία, το Ιράν, κ.ά. Επίσης, το Σούπερ Καπ Λιβάνου, όπου συναγωνίζονται οι πρωταθλητές με τους κυπελλούχους της περσινής χρονιάς και, τέλος, το Λιβανέζικο Κύπελλο.

Ως επαγγελματίας, νιώθετε πως με το τέλος της φετινής περιόδου κατακτήσατε τους στόχους που είχατε θέσει;
Από τους συνολικά πέντε τίτλους για τους οποίους αγωνιστήκαμε κατακτήσαμε τους τέσσερις. Τον πέμπτο τίτλο τον χάσαμε, αν και συμμετείχαμε στον τελικό αγώνα, λόγω τραυματισμού μιας ξένης αθλήτριας που διαθέτει η ομάδα και την οποία δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσουμε, λόγω κανονισμών. Έτσι, νιώθω ικανοποιημένη από τον εαυτό μου, μιας και με τη δουλειά μου δικαίωσα τις αθλήτριες της ομάδας αλλά και τις απαιτήσεις της διοίκησης που με επέλεξε.
Θέλω να προσθέσω πως η διοίκηση της ομάδας με εμπιστεύτηκε και μου προσέφερε ό,τι χρειαζόμουν προκειμένου να κάνω σωστά τη δουλειά μου, κάτι που ανταπέδωσα δίνοντας την ψυχή μου.

Όσον αφορά το επίπεδο του μπάσκετ στο Λίβανο, πού το κατατάσσετε σε σχέση με την Ελλάδα και την Ευρώπη;
Γενικά, οι Λιβανέζοι λατρεύουν το μπάσκετ και βρίσκονται σε πολύ καλό ατομικό επίπεδο, υστερούν ωστόσο στο ομαδικό. Αιτία αυτού είναι ο τρόπος που προσεγγίζουν τη ζωή. Οι Λιβανέζοι θέλουν να καλοπερνούν και να χαίρονται τη ζωή, δεν ακολουθούν κανόνες και δεν «μπαίνουν» εύκολα σε πλαίσια. Ως προσωπικότητες έχει χτίσει ο καθένας τον δικό του κόσμο, τη δική του πραγματικότητα, και δεν είναι ιδιαίτερα ανοικτοί σε αλλαγές. Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές και είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως προπονητές, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ενώσουμε τα άτομα με σκοπό να λειτουργούν αρμονικά, σαν μια ομάδα, για έναν κοινό στόχο.
Όσον αφορά το επίπεδο του μπάσκετ σε σχέση με την Ελλάδα, θεωρώ πως εάν η ομάδα μου διέθετε τρεις ξένους παίκτες, όπως αυτό ισχύει στην Ελλάδα, σίγουρα θα βρισκόταν στη κορυφαία τριάδα των ομάδων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παραδεχτούμε πως, όπως συμβαίνει σε όλα τα πρωταθλήματα των χωρών, οι πολύ καλές ομάδες είναι τέσσερις έως πέντε, ενώ οι υπόλοιπες είναι μέτριες, τόσο από προπονητική άποψη όσο και από άποψη προϋπολογισμού.

Εκτός από τη γυναικεία ομάδα, ήσασταν υπεύθυνη και για τις ακαδημίες. Πώς προβλέπετε την εξέλιξη του μπάσκετ αλλά και τις μελλοντικές γενιές αθλητών του «Χομενετμέν»;
Υπάρχει σίγουρα πολύ ταλέντο και δυνατότητες. Ωστόσο, το μπάσκετ, εκτός από άθλημα, διδάσκει νοοτροπία, η οποία είναι σίγουρο ότι βοηθά τα παιδιά στη μελλοντική τους ζωή.
Τα μαθαίνει να είναι ανταγωνιστικά, κυρίως με τον εαυτό τους, αναζητώντας πάντα το καλύτερο. Με τον τρόπο αυτό γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, φίλοι, οικογενειάρχες και επαγγελματίες. Εμείς οι μεγάλοι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και να δουλέψουμε για τα παιδιά μας με υπομονή και επιμονή, αλλά κυρίως πρόγραμμα, δίνοντάς τους τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να πετύχουμε, όλοι μαζί, τους στόχους που βάζουμε.
Τα παιδιά, αν λάβουν όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνονται αμέσως τη θέση αλλά και τις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν το άθλημα με την απαιτούμενη δέσμευση και σοβαρότητα.

Το συμβόλαιο που υπογράψατε πέρσι με το «Χομενετμέν» ήταν διάρκειας ενός έτους. Υπάρχουν συζητήσεις με τη διοίκηση του Χομενετμέν για ανανέωσή του;
Καταρχάς, να πω πως λάτρεψα τον Λίβανο και τους ανθρώπους του. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν δώρο Θεού για εμένα και ξέρω πως τόσο η διοίκηση του «Χομενετμέν» όσο και η βασική χορηγός της ομάδας είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Όσον αφορά εμένα, έχω μέσα στην καρδιά μου το «Χομενετμέν» και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο. Ως επαγγελματίας, όμως, οφείλω να εξετάσω όλες τις συνεργασίες που θα μου προταθούν.

Δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα πορεία σας ως προπονήτρια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό είναι πολύ επιτυχημένη, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Σίγουρα αυτό που θέλω για τον εαυτό μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και κάθε νέα χρονιά να πετυχαίνω κάτι καλύτερο. Για εμένα προσωπικά, το μεγαλύτερο έπαθλο δεν είναι η κατάκτηση πρωταθλημάτων ή κυπέλλων.
Το σπουδαιότερο έπαθλο είναι όταν αποχωρήσω από το άθλημα, να ξέρω πως έχω επηρεάσει θετικά μέσα από το μπάσκετ -που εν τέλει αποτελεί μία μικρογραφία της ζωής μας- δέκα, είκοσι ή ίσως ακόμη και εκατό ανθρώπους, ώστε να σκεφτούν λίγο διαφορετικά και να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Τέλος, η αναγνώριση της αξίας σου από τους αντιπάλους αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο έπαθλο.

Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου και είμαι ευγνώμων στον Θεό που μου έστειλε αυτή την πρόταση-πρόκληση συνεργασίας και που γνώρισα έναν διαφορετικό λαό, ο οποίος τελικά δεν είναι καθόλου διαφορετικός. Νιώθω και εγώ κατά κάποιο τρόπο Αρμένισσα. Εισέπραξα πολλή αγάπη και υποστήριξη από τους Αρμένιους του Λιβάνου, και για το λόγο αυτό, εάν και όποτε μου ζητηθεί κάτι, θα είμαι στη διάθεσή σας, γιατί είμαι μία από εσάς.

 

Η Ελένη Καπογιάννη ως αθλήτρια έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Ελλάδας, τέσσερα με τον Σπόρτιγκ και δύο με τη ΔΑΣΑΛ, πέντε κύπελλα Ελλάδας (4 με Σπόρτιγκ, 1 με ΔΑΣΑΛ), ενώ φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας Γυναικών με 16 συμμετοχές.
Ξεκίνησε την προπονητική της καριέρα από την Αμαρυλλίδα Βριλησσίων, την οποία και οδήγησε σε άνοδο στην Α2 κατηγορία ως πρώτη προπονήτρια. Επόμενος «σταθμός» της ο Αστέρας Εξαρχείων, με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στην Α1, στην αρχή ως βοηθός κι εν συνεχεία ως πρώτη προπονήτρια.
Επίσης, διετέλεσε βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό, ήταν μέλος του τεχνικού τιμ του Αθηναϊκού και βοηθός προπονήτρια του Πανιωνίου. Ακολούθησε συνεργασία με την Φ.Ε.Α., ενώ το 2015-2017 κατέκτησε ως προπονήτρια του Ολυμπιακού δυο φορές το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο), και μάλιστα αήττητη! Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση (Masters in SPORTS MANAGEMENT- University of Louisville - USA).

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους