Ρομπέρτ Εμιγιάν Εκτύπωση E-mail

Στον Χάικ Τζερονιάν

Τεύχος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010

 

Ο Ρομπέρτ Εμιγιάν γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1965, στο Γκιουμρί της Αρμενίας. Υπήρξε αθλητής στο άλμα επί μήκος, με μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις και είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ από το 1987 με άλμα 8,86. Τα «Αρμενικά» συναντήθηκαν μαζί του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

 

 

Ρομπέρτ, βρέθηκες στην Ελλάδα για να συμμετάσχεις στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 2500 χρόνων από τη νίκη του Μαραθώνα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού και τον πρόεδρό της, Βασίλη Σεβαστή για την πρόσκληση. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που έδωσα το παρόν σε αυτόν τον ιστορικής σημασίας αγώνα δρόμου με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων από τη νίκη του Μαραθώνα.

Οι εντυπώσεις μου είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν πολύ υψηλό, με συμμετοχές σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και της πολιτικής από την Ελλάδα αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Ήταν μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα, τους Έλληνες, για όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως για τον αθλητισμό και την ιστορία του.

 

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, που πέτυχες το 1987 στο Τζαγγκατζόρ, αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην γηραιά ήπειρο μέχρι σήμερα. Ποια είναι τα συναισθήματά σου γι’ αυτή την επιτυχία;

Σίγουρα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατέχω το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος εδώ και 23 χρόνια. Να σας πω την αλήθεια, όταν έκανα αυτή την επίδοση, πίστευα ότι θα κρατήσει πέντε χρόνια. Τελικά πέρασαν 10 χρόνια, 15 και έχουμε φτάσει στο 2010 και ακόμα δεν έχει καταρριφθεί. Πριν από μένα υπήρχε ο Ιγκόρ Ντεροβανεσιάν, ο οποίος κατείχε το ευρωπαϊκό ρεκόρ από το 1959 μέχρι το 1967 και μάλιστα είχε καταφέρει να σπάσει δυο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά ήρθε η σειρά μου, άρα μπορώ να πω πως στην ιστορία του αγωνίσματος μεγάλο ρόλο έχουν παίξει οι Αρμένιοι, κάτι το όποιο θεωρώ πολύ σημαντικό.

Επίσης, νιώθω τυχερός και ευγνώμων διότι ο αθλητισμός μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω στον κόσμο, να γνωρίσω ανθρώπους να κάνω φίλους. Φυσικά κι εδώ στην Ελλάδα κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω μεγάλη χαρά για τη φιλοξενία και την αγάπη της παροικίας καθώς με υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ως πρόεδρος την αρμενικής ομοσπονδίας στίβου, ποια σχέδια έχετε για το μέλλον;

Το όραμα μου κι αυτό για το όποιο θα κάνω τα πάντα είναι να προσπαθήσω να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες άθλησης για τους νέους της πατρίδας μας ώστε να μπορούν να γυμνάζονται και να εξελίσσονται. Ποιος ξέρει, μια μέρα ίσως κάποιος συμπατριώτης μας καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ μου ή κάποιο άλλο. Η Αρμενία είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει στίβο διεθνών προδιαγραφών και η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητές μου. Έτσι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε διεθνείς αγώνες και να προσκαλέσουμε αναγνωρισμένους ξένους αθλητές με διπλό στόχο. Την προβολή του αθλητισμού στους νέους μας αλλά και την προβολή της πατρίδας μας και των δυνατοτήτων της.

Το στάδιο “Χραζντάν” είναι μια πρώτη σκέψη γι’ αυτό το σκοπό, το οποίο πληρεί τα διεθνή στάνταρ. Αν καταφέρουμε να τοποθετήσουμε συνθετικό τάπητα τότε νομίζω πως θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να αναπτύξουμε τον κλασικό αθλητισμό στην πατρίδα μας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές στην Αρμενία αλλά και με διεθνείς ομοσπονδίες. Υπάρχει διάθεση να μας βοηθήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου και τους είμαι ευγνώμων.

Απ’ όσο γνωρίζουμε ήδη διεξάγονται στην Αρμενία διεθνείς αγώνες στίβου με την ονομασία «Ρομπέρτ Εμιγιάν». Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά;

Βεβαίως. Πρόκειται για διεθνείς αγώνες άλματος εις μήκος που διεξάγονται στην Αρμενία τα τελευταία εννιά χρόνια, σε διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά ώστε να προάγουμε τον αθλητισμό στη χώρα. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη διοργάνωση στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι αθλητές από διαφορετικές χώρες αλλά και αθλητές από όλη την Αρμενία και το Αρτσάχ. Φέτος οι αγώνες διεξήχθησαν στο Γκιουμρί με τη συμμετοχή αθλητών από 14 χώρες και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε και φέτος ήταν πολύτιμες σε αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο. Φυσικά επαναλαμβάνω πως είναι λυπηρό διότι ακόμα δεν διαθέτουμε στίβο και γενικώς καλύτερες εγκαταστάσεις ώστε να διοργανώσουμε αγώνες υψηλού επιπέδου αλλά αυτό είναι κάτι που θα φροντίσουμε να λύσουμε στο μέλλον.

 

Η νεολαία στην Αρμενία ασχολείται με τον αθλητισμό; Ποια αθλήματα προτιμά;

Ναι, μπορώ να πω πως οι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες των αθλητών μας, ιδιαίτερα στην άρση βαρών, την πυγμαχία, το σκάκι αλλά και την ελληνορωμαϊκή πάλη. Παράλληλα όμως θα ήθελα να αναπτυχθούν κι άλλα αθλήματα στη χώρα, όπως ο κλασικός αθλητισμός και η γυμναστική αλλά αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες που θα δημιουργήσουμε.

 

Ένα τελευταίο μήνυμα.

Θα ήθελα να στείλω τις εγκάρδιες ευχές μου σε όλους τους Αρμένιους της Ελλάδας. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη διασπορά μας. Ζώντας στη Γαλλία ξέρω τη δύναμη και τη σημασία της.

Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Χρειάζεται υπομονή και δύναμη και ελπίζω πως όλοι μας, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι στην πατρίδα.


 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους