Ο Σεβάν Καμπακιάν είναι ο διευθυντής του «Birthright Armenia». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους αρμένιους της διασποράς που θέλουν να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις στη χώρα και να τη γνωρίσουν μέσα από την καθημερινότητά της. Ο Σεβάν ήταν στην Ελλάδα 21 με 23 Σεπτέμβρη, και πραγματοποίησε ομιλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενημέρωση των νέων της κοινότητας σχετικά με την αποστολή τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της οργανώσεις. Με την ευκαιρία αυτή, τον συναντήσαμε για να μας μιλήσει για το «Birthright Armenia».
Στην Άνι Ντεοκμεκτζιάν Αύγουστος- Οκτώβριος 2018, τεύχος 98
Πότε και από ποιόν ιδρύθηκε το πρόγραμμα «Birthright Armenia»; Το πρόγραμμα «Birthright Armenia» άρχισε τις προετοιμασίες του το 2003 και δέχθηκε τους πρώτους εθελοντές το καλοκαίρι του 2004. Ιδρύτρια είναι η Εντέλ Χοβνανιάν, η οποία ζει στις ΗΠΑ. Από την οικογενειακή της περιουσία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα και καλύπτονται όλα τα έξοδά του.
Ποιά είναι η φιλοσοφία και ποιοί οι στόχοι του προγράμματος; Όλοι ξέρουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αρμενικού πληθυσμού ζει έξω από την Αρμενία και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο «κεφάλαιο», μια δύναμη για τη χώρα. Γι’ αυτόν τον πληθυσμό, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει τη χώρα και να αλληλεπιδράσει με τον πολιτισμό της είναι να βρεθεί εκεί. Όταν βρίσκεσαι έξω από την Αρμενία, η εικόνα που φτιάχνεις για αυτήν είναι πλασματική. Είναι σαν να κολλάς στον τοίχο μια αφίσα. Σκοπός του προγράμματος είναι να μετατρέψουμε αυτήν την πλασματική εικόνα σε πραγματική. Ένα αληθινό μέρος, όπου δεν πας μια βδομάδα για να δεις τα αξιοθέατα και γυρνάς, αλλά πας για να ζήσεις, να δουλέψεις, να μάθεις, να δεις την αληθινή Αρμενία. Θέλουμε να δέσουμε τον νέο με τη χώρα του και όχι να δώσουμε μια τουριστική εμπειρία. Ένα δέσιμο, το οποίο, μετά την εμπειρία αυτή, θα κάνει τον εθελοντή να ασχοληθεί με την Αρμενία με ποικίλους τρόπους και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σχέσεις και επαφές του κόσμου της διασποράς με τον κόσμο της Αρμενίας. Να σκεφτούμε πώς «εγώ» και η Αρμενία μπορούμε να πάμε μπροστά μαζί. Η ζωή μου πάει μπροστά, η Αρμενία πάει μπροστά, τί γέφυρες μπορούμε να χτίσουμε μεταξύ μας. Εμείς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή την αλληλεπίδραση με την εμπειρία που έχουμε, καθώς ζούμε στη χώρα αυτή, γνωρίζουμε τους δρόμους, τους ανθρώπους, τη γλώσσα. Έτσι, γινόμαστε ένα μέσο για αυτόν τον στόχο.
Τί γίνεται μετά τη λήξη του προγράμματος; Μετά τη λήξη, κάποιοι μένουν στην Αρμενία. Στα 14 χρόνια που δρούμε, από τους 1800 συμμετέχοντες, οι 120 έμειναν μόνιμα στη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 8%. Άλλοι παίρνουν μέρος στην οργάνωση του προγράμματος και άλλοι επιστρέφουν πίσω και συνεχίζουν να «τρέχουν» διάφορα άλλα προγράμματα. Κάποιοι γίνονται «πρέσβεις» στις χώρες που διαμένουν, όπως στο Λος Άντζελες, στη Μόσχα, στο Τορόντο, στη Γαλλία, στη Βοστώνη, μεταφέροντας σε άλλους νέους τις εμπειρίες τους και φέρνοντάς τους σε επαφή με το πρόγραμμα. Όλα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο για την Αρμενία. Κάθε άνθρωπος μόνος του σκέπτεται και πράττει, εμείς απλώς είμαστε αυτοί που δίνουν τους τρόπους, γινόμαστε η γέφυρα. Μετά το τέλος του προγράμματος, συνεχίζουμε να έχουμε σχέση με τους εθελοντές, τους βοηθάμε και τους στηρίζουμε στα επόμενα βήματά τους, και για αυτό έχουμε πλάνο. Η σχέση αυτή που έχουμε χτίσει μαζί τους είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην σπάσουμε τους δεσμούς, ακόμα και μετά το τέλος της εθελοντικής τους συνεισφοράς.
Τι δράσεις περιλαμβάνει το εθελοντικό πρόγραμμα; Οι εθελοντές έρχονται από 9 εβδομάδες μέχρι 1 χρόνο και οι ίδιοι αποφασίζουν σε ποιον τομέα θα ασχοληθούν, συνήθως κάπου με βάση το επάγγελμά τους ή αυτό που τους ενδιαφέρει. Δική μας ευθύνη είναι να βρούμε το μέρος όπου θα απασχοληθούν, και για τον σκοπό αυτό έχουμε 800 συνεργάτες από Μ.Κ.Ο. και επιχειρήσεις. Την εβδομάδα απασχολούνται 30 ώρες, δηλαδή σαν να πηγαίνεις στην καθημερινή σου δουλειά. Μέσα από αυτό θα δώσουν, θα πάρουν και μάθουν. Επίσης, είναι ένας τρόπος να κάνουν νέες γνωριμίες. Δεν είναι τουρίστες, γίνονται κάτοικοι της χώρας αυτής. Οι ηλικίες που μπορούν να λάβουν μέρος είναι από 21 έως 32 χρονών, ενώ το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε 100% αρμένιους, αλλά και σε 50% ή 25% αρμένιους. Καλύπτουμε σε όλους, από οποιαδήποτε χώρα προέλευσης, το κόστος των εισιτηρίων. Επίσης, οργανώνουμε μαθήματα εκμάθησης της αρμενικής γλώσσας, ομιλίες, σεμινάρια και τα σαββατοκύριακα εξορμήσεις. Ο εθελοντής μπορεί να μείνει σε οικογένειες που είναι γνωστές στην οργάνωσή μας, και από ’κει και πέρα τον υποστηρίζουμε, ώστε να κάνει γνωριμίες, να ασχοληθεί με άλλα δικά του ενδιαφέροντα, να «τριφτεί» με τη ζωή εκεί, να μείνει και να δουλέψει με τους ντόπιους, να μάθει τη γλώσσα. Να δει την Αρμενία στο μαύρο και στο άσπρο της. Να δημιουργήσει έναν βαθύ δεσμό μαζί της. Μέσα από τον τουρισμό όλα είναι όμορφα, αλλά πρόκειται για έναν στιγμιαίο δεσμό. Μένοντας εδώ δημιουργείς αληθινούς δεσμούς. Το 40% των εθελοντών δηλώνει επιθυμία να συνεχίσει το πρόγραμμα για παραπάνω διάστημα από όσο κανονικά διαρκεί. Αυτή η ρουτίνα και η γνωριμία με τον κόσμο δημιουργεί ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Επίσης, χτίζονται σχέσεις μεταξύ διαφόρων ατόμων διαφορετικών χωρών, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Για αυτούς που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και θέλουν να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο την παραμονή τους, υπάρχει κάποια αρωγή από την «Birthright Armenia»; Χρηματοδοτούμε μέχρι 20.000 δολάρια αυτούς που έχουν ιδέες και θα ήθελαν να τις πραγματοποιήσουν, αλλά δεν έχουν κεφάλαιο. Μέσα από τις γνωριμίες που έχουμε με επιχειρήσεις και Μ.Κ.Ο. ενημερωνόμαστε για θέσεις που θέλουν να συμπληρώσουν και στέλνουμε τα άτομα που ενδιαφέρονται. Επίσης, αν κάποιος θέλει να γυρίσει στην Αρμενία για να ζήσει μόνιμα, του καλύπτουμε οικονομικά τη διαμονή για ένα διάστημα. Αν κάποιος θέλει να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο ή έχει βρει τον τομέα στον οποίο θέλει να εργαστεί, εμείς του δίνουμε συστατικές επιστολές. Σε όποιον δρόμο ακολουθήσουν προσπαθούμε να τους στηρίξουμε.
Από ποιες χώρες έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα; Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχών προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αρμενίων. Έχουν έρθει νέοι από 48 χώρες, όπως Ρωσία, Αυστραλία, Χιλή και Νέα Ζηλανδία. Το 42% είναι από τις Η.Π.Α. Από την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος μέχρι στιγμής 2 άτομα.
Ποιοί είναι οι στόχοι των εθελοντών; Οι στόχοι διαφέρουν αναλόγως το άτομο. Έρχονται για να εξασκήσουν τη γλώσσα, για να αλλάξουν περιβάλλον και να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, για να μάθουν τη χώρα τους, για να μεταδώσουν στο κόσμο εκεί νέες γνώσεις, για να πραγματοποιήσουν διάφορες ιδέες και δημιουργικά προγράμματα.
Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα; Θα πραγματοποιήσω κάποιες ομιλίες στους νέους της διασποράς εδώ, για να τους συστήσω το πρόγραμμα και τα οφέλη που μπορούν να πάρουν. Ύστερα, θα επισκεφτώ την Κύπρο για να συστήσω και εκεί το πρόγραμμα και για να δημιουργηθούν σχέσεις, μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμμετοχή από εκεί.
Σε κάποιον που φοβάται να κάνει ένα τέτοιο βήμα τι θα λέγατε; Για κάποιον που μπορεί να φοβάται και να του φαίνεται μεγάλη πρόκληση, ιδίως αν δεν ξέρει τη γλώσσα, όλο αυτό αποτελεί μια μεγάλη εμπειρία που σίγουρα θα τον ωριμάσει, καθώς θα γνωρίσει τον εαυτό του και θα τον ξεπεράσει. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη χώρα του από μια άλλη οπτική. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, αρκεί να κάνεις ένα μικρό βήμα. Το 1/3 αυτών που έχουν έρθει δεν ήξεραν αρμενικά, αλλά μέσω των μαθημάτων αρμενικής γλώσσας και μέσω της σωματικής γλώσσας χτίζεται μια τόσο καλή επικοινωνία που αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Εμείς δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα για να νιώσουν άνετα και τους αγκαλιάζουμε. Γινόμαστε όλοι μια οικογένεια. Όποιος έρχεται ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
|