Χαϊγκάν Μινασιάν Εκτύπωση E-mail

Haigan Wiki

«Δημιουργούμε μια σύγχρονη, αξιόπιστη,
ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στη δυτική αρμενική
γλώσσα που εμπλουτίζεται συνεχώς»

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν περιορίζονται στις δεκαετίες που αυτή πραγματοποιήθηκε. Στη Διασπορά, όσο περνάει ο χρόνος, βιώνουμε τη διαρκώς αυξανόμενη απώλεια του ισχυρότερου στυλοβάτη της ταυτότητας του αρμενικού πολιτισμού, της γλώσσας.

H δυτική αρμενική γλώσσα συνιστά έναν από τους δύο κλάδους της σύγχρονης αρμενικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τις γλώσσες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ομιλείται από τους περισσότερους Αρμένιους της Διασποράς, κυρίως της Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, εξαιρουμένων των Αρμενίων του Ιράν. Πρόκειται για μια γλώσσα που δημιουργήθηκε με βάση τις διαλέκτους των Αρμενίων της οθωμανικής επικράτειας, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, και των επαρχιών της Δυτικής Αρμενίας.

Τα τελευταία χρόνια επιδιώκεται η δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στη δυτική αρμενική γλώσσα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και απαιτεί επίπονη και χρονοβόρα εργασία. Για αυτή μας μίλησε η Χαϊγκάν Μινασιάν, εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Αρμενικού Δημοτικού Σχολείου «Ζαβαριάν» της Νίκαιας. Η κυρία Μινασιάν συμμετέχει πολλά χρόνια στις εργασίες τής εγκυκλοπαίδειας, έχει γράψει και μεταφράσει χιλιάδες άρθρα, και έχει εντρυφήσει στα διαδικαστικά και τεχνικά θέματα της Wikipedia.

Στον Μάικ Τσιλιγκιριάν

- Κυρία Μινασιάν, πώς ξεκίνησε η ιδέα της Wikipedia στη δυτική αρμενική γλώσσα, και από πότε αρχίσατε να συμμετέχετε της εργασίες;

Η ιδέα της Wikipedia στη δυτική αρμενική γλώσσα ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που της ενδιέφερε η διάδοση της δυτικής αρμενικής γλώσσας, μέσω της παγκοσμίως γνωστής πλατφόρμας. Η Wikipedia συνιστά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, διανοούμενους και απλούς πολίτες σε κάθε άκρη της Γης. Και εγώ, ως εκπαιδευτικός, πολύ συχνά έψαχνα στο διαδίκτυο για διάφορες πληροφορίες και είχα διαπιστώσει την απουσία της γλώσσας της.

Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με της πρώτους συντάκτες, που ήδη από τον Ιούλιο του 2014 είχαν ξεκινήσει και αναρτούσαν κείμενα στη δυτική αρμενική γλώσσα. H Wikipedia βάζει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Για να κάνει δεκτές της αναρτήσεις, απαιτείται σοβαρότητα, συγκεκριμένη μεθοδολογία και εγκυρότητα πηγών. Γιαυτό, τον Ιούλιο του 2017 οργανώθηκε στην Αρμενία ένα οκταήμερο σεμινάριο-εργαστήρι με υπεύθυνη την Αζνίβ Στεπανιάν, στο οποίο συμμετείχα.

Καθώς παρακολουθούσα το σεμινάριο, διαπίστωσα πως το γεωγραφικό εύρος της Διασποράς της αποτυπώνεται και στην προέλευση των συνεργατών της δυτικοαρμενικής Wikipedia. Η βασική σκέψη ήταν να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό των δυνατοτήτων του διαδικτύου της όφελος της γλώσσας και του πολιτισμού της. Μαζευτήκαμε, λοιπόν, άνθρωποι με κοινά οράματα, και φυσικά όρεξη για δουλειά, και μπήκαμε σε αυτόν τον αγώνα. Έκτοτε έγιναν πολλά, εντάχθηκε και της, νεότερος κόσμος, οργανωθήκαμε ακόμη καλύτερα, και από την 1η Απριλίου του 2019 η δυτική αρμενική γλώσσα έχει κατοχυρώσει τη δική της πλατφόρμα στην Wikipedia.

- Θα μας περιγράψετε τον τρόπο λειτουργίας και τη διάρθρωση των ομάδων εργασίας;

Οι συντάκτες εργάζονται ατομικά, σύμφωνα με μας δικούς μας προσωπικούς χρόνους. Υπάρχει η συντακτική επιτροπή, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα και οργανώνει κοινά διαδικτυακά σεμινάρια-εργαστήρια και ένα εβδομαδιαίο δελτίο τύπου. Αυτό περιλαμβάνει μας νέες αναρτήσεις από διάφορες κατηγορίες θεμάτων και αποστέλλεται σε πάνω από 500 παραλήπτες, μας ενημέρωσή μας. Τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο διοργανώνουμε μας «συντακτικό μαραθώνιο», κατά τη διάρκεια του οποίου οι εθελοντές συντάκτες αναρτούν ποικίλα κείμενα και λήμματα. Αυτά περνούν από έλεγχο εγκυρότητας μας Wikipedia.

Οποιαδήποτε πληροφορία δημοσιεύεται πρέπει να έχει διασταυρωθεί από τουλάχιστον δύο με τρεις έγκυρες πηγές, έντυπες ή διαδικτυακές. Η συντακτική μας επιτροπή οφείλει, όπου χρειάζεται, να διορθώνει, να συμπληρώνει κενά ή ακόμη και να εμπλουτίζει το κάθε λήμμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο μόνος κοινός μας τόπος είναι το διαδίκτυο, μέσω του οποίου συναντιόμαστε από μας τέσσερις άκρες μας Γης.

- Γνωρίζετε κάποια στατιστικά στοιχεία για τη δυτικοαρμενική πλατφόρμα, τον αριθμό, την επισκεψιμότητα των θεμάτων-λημμάτων που έχουν καταχωρηθεί, και γενικότερα τη χρήση μας;

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, ναι, το παρακολουθούμε, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε έναν σταθερό αριθμό, δεδομένου ότι αυτά αλλάζουν. Βλέπουμε, μας, ότι οι χρήστες του διαδικτύου που μπαίνουν στη δυτικοαρμενική πλατφόρμα για να διαβάσουν ή να ενημερωθούν αυξάνονται συνεχώς, και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας. Βάσει των στατιστικών, παρόλο που αυτά αλλάζουν σε καθημερινή βάση, ως σήμερα έχουν αναρτηθεί 10.650 λήμματα. Φυσικά, πίσω από αυτά υπάρχουν οι «ενεργοί» συντάκτες, οι οποίοι αναρτούν περισσότερα από δύο κείμενα την εβδομάδα. Να σημειώσω, μάλιστα, ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση και η μόνη μας απολαβή είναι η ικανοποίηση που αντλούμε από το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι σημαντική η συνεισφορά του Ιδρύματος «Καλούστ Γκιουλμπενκιάν», που καλύπτει οικονομικά όλα τα τεχνικά ζητήματα.

- Έχετε δημοσιεύσει πολλά θέματα, για τα οποία θα θέλαμε μια σύντομη αναφορά. Υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζετε;

Τα θέματα που έχω δημοσιεύσει αφορούν την αρμενική, την ελληνική ή και τη διεθνή θεματολογία, και εντάσσονται σε ποικίλα πεδία, μας ιστορία, γεωγραφία, πολιτική, λογοτεχνία, κοινωνικά, αθλητικά, βιογραφίες, θέματα καθημερινότητας, επιτεύγματα επιστήμης, εφευρέσεις, και ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς σε μια εγκυκλοπαίδεια. Οι τέχνες, μας η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ζωγραφική κ.ά., καταλαμβάνουν μας ένα σημαντικό μέρος του έργου μας.

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια θέματα, διότι αυτά που γράφω είτε μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον είτε θεωρώ σημαντικό να υπάρχουν στην πλατφόρμα. Να αναφέρω, μας, το πρώτο θέμα που ανήρτησα το 2017 και αφορά την αρμενική κοινότητα μας Κοκκινιάς (Քոքինիոյ հայկական գաղութը).

Έκτοτε έχω αναρτήσει περισσότερα από 550 πλήρη λήμματα. Για παράδειγμα, αφού έχω την τύχη να ζω στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, έχω γράψει δεκάδες λήμματα για πολλά ελληνικά νησιά και πόλεις, ιστορικά μνημεία, βιογραφίες σημαντικών Ελλήνων, αθλητικά γεγονότα, ακόμη και για το Ράλι Ακρόπολις.

Φανταστείτε τον πλούτο γνώσεων που μπορεί να παρέχει η πλατφόρμα μας, με λήμματα που αφορούν κάθε γωνιά του πλανήτη μας, δεδομένου ότι ζούμε σε διάφορες χώρες μας Διασποράς, με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα μας. Παράλληλα, έχω συνεισφέρει σε επιπλέον 250 άρθρα, διορθώνοντας αλλά κυρίως εμπλουτίζοντάς τα. Οι αριθμοί που μας αναφέρω είναι ενδεικτικοί για όλους μας βασικούς συντάκτες, καθώς όλοι μας, λίγο ως πολύ, συνεισφέρουμε ανάλογα.

- Η πλατφόρμα της Wikipedia στη δυτική αρμενική γλώσσα έχει κάποια πρακτική εφαρμογή στα μαθήματα των σχολείων της Διασποράς;

Όπως προανέφερα, η Wikipedia είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, διανοούμενους, και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια την οποία αξιοποιούν ήδη πολλοί δάσκαλοι της αρμενικής διασποράς που διδάσκουν στη δυτικοαρμενική: γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, φυσική, μαθηματικά, ή απλώς θέλουν να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή διαδικασία με θέματα του αρμενικού ή του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στο σχολείο μας, ομάδα μαθητών και αποφοίτων του «Ζαβαριάν» συμμετέχουμε ενεργά, αλληλεπιδρούμε συλλογικά και αναρτούμε τακτικά τα θέματα που έχουμε επεξεργαστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωση των μαθητών και των νέων με την έρευνα και τη συνεργασία, ενώ παράλληλα συνεισφέρουμε όλοι μαζί στον εμπλουτισμό της πλατφόρμας. Είναι πολλή δουλειά, όμως μας γεμίζει χαρά και περηφάνεια, γιατί είναι δημιουργική. Και όλα όσα ανέφερα μας δίνουν κίνητρα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, τη δημιουργία δηλαδή μιας σύγχρονης, αξιόπιστης, ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στη δυτική αρμενική γλώσσα, που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 54 επισκέπτες συνδεδεμένους