Αντρανίκ Κζιριάν |
Στον Αράμ Ελμασιάν Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011
Υπερήφανος για την καταγωγή του, με θέσεις για τα «καυτά» αρμενικά ζητήματα, ο ουτίστας Αντρανίκ Κζιριάν παραχώρησε στα «Αρμενικά» μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το ρόλο της μουσικής στη διάδοση μηνυμάτων, για τις συνεργασίες του με τους Αρά Ντινκτζιάν και Σερτζ Τανκιάν, καθώς και για το πόσο αδημονεί να δημοσιευτεί η έρευνά του για τους Aμερικανο-αρμένιους ουτίστες.
Ο Αντρανίκ Κζιριάν είναι ένας από τους καλύτερους βιρτουόζους στο ούτι παγκοσμίως, ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, οι μουσικές διαδρομές του τον έχουν φέρει στον Καναδά αλλά και την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Aravod Ensemble και του συγκροτήματος των VIZA, οι οποίοι την προηγούμενη χρονιά περιόδευσαν με επιτυχία μαζί με τον Σερτζ Τανκιάν. Στο ενεργητικό του έχει πολλές συνεργασίας με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο διάσημος ουτίστας Αρά Ντινκτζιάν, ενώ παράλληλα δεν παύει να πειραματίζεται και να εξελίσσει την τέχνη του, ως συνθέτης, μουσικός αλλά και ως στιχουργός. Καθότι γνήσιος ριζοσπάστης, ο Αντρανίκ δεν διστάζει να προσεγγίσει αναλυτικά τον εθνομουσικολογικό ρόλο που έχει το ούτι στην αρμενική ταυτότητα της Διασποράς, προσπαθώντας πάντα να συνδυάσει το παλιό με το νέο. Εκτός από ούτι διδάσκει και κιθάρα στην υπηρεσία της διάδοσης της αρμενικής κουλτούρας και μουσικής παράδοσης. Έχει σπουδάσει Διπλωματία και Διεθνή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, είναι πτυχιούχος στις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και απόφοιτος της νομικής του Πανεπιστημίου Βιλανόβα.
Ποια σημασία έχει για σένα η αρμενική καταγωγή σου; Η καταγωγή μου είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Οι πρόγονοί μου ήταν από τις περιοχές της Σεβαστίας, του Αραμπκίρ, του Γιορζάτ και του Μαράς, οι οποίες ανήκουν σήμερα στην Τουρκία και πλέον το αρμενικό στοιχείο έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Είμαι περήφανος για την Αρμενία και αισθάνομαι πολύ δεμένος με αυτήν, αλλά κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο να νοιώθω αποκομμένος όντας Αρμένης της διασποράς. Αυτή η παράδοξη κατάσταση είναι και η πηγή της έμπνευσής μου.
Ως αμερικανός πολίτης με αρμενική καταγωγή πώς σχολιάζεις τη στάση των ΗΠΑ και την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων; Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός της πολιτικής «μεταστροφής» του Ομπάμα, που όσο ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόταν ότι η γενοκτονία των Αρμενίων θα αναγνωριστεί και έπειτα άλλαξε τελείως στάση. Παρότι ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι πρόδωσε τις πρωταρχικές του απόψεις. Παρ’ όλα αυτά, χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία που θα συνεισέφερε στη συμφιλίωση της Τουρκίας με το σκοτεινό παρελθόν της. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας πρέπει να την βλέπουμε σαν μια ανοιχτή διαδικασία ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων σχετικά με αυτό το ιστορικό ζήτημα, χωρίς εκβιασμούς, φόβο και απειλές. Σε αντίθετη περίπτωση, η νοσηρή δυναμική καταλήγει σε τραγικές καταστάσεις, όπως η δολοφονία του Χράντ Ντινκ. Αυτά συμβαίνουν όταν σε μια κοινωνία δεν της επιτρέπεται να αγγίξει με ειλικρίνεια το παρελθόν της και όσο οι κυβερνητικές πολιτικές ευνοούν τη μισαλλοδοξία. Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητήματα τέτοια φύσεως δεν αποτελούν ταμπού, όπως για παράδειγμα η γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικανών. Η Γερμανία από την άλλη ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η Τουρκία πότε θα το πράξει;
Ποια είναι η γνώμη σου για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Ήταν θετικό το ότι η Ε.Ε. απαιτούσε από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ρητώς, προκειμένου να ενταχθεί στους κόλπους της Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά η διάταξη αυτή δεν είναι πλέον σε ισχύ. Γενικά, υπάρχουν αρκετά γεωπολιτικά ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την υποψηφιότητα της Τουρκίας, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στο Κυπριακό, τον τεράστιο πληθυσμό της Τουρκίας και την οικονομική της κατάσταση. Για το Αρμενικό ζήτημα ειδικότερα, η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και των προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θα ήταν μια θετική εξέλιξη για κάθε Αρμένιο ή Έλληνα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη μειονότητα της Ανατολίας με αντίστοιχα προβλήματα.
Θα έδινες ποτέ μια συναυλία στην Τουρκία, εάν σε προσκαλούσαν να παίξεις εκεί; Μα φυσικά. Είχα πολλούς Τούρκους φίλους και συμμαθητές όλα τα χρόνια. Δεν πρέπει να συγχέουμε τη διαφωνία μας με την τουρκική κυβερνητική πολιτική με προκατάληψη σε προσωπικό επίπεδο. Ως μουσικός και καλλιτέχνης πάντα μ’ αρέσει να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να μοιράζομαι νέες εμπειρίες και να συνεργάζομαι με άλλους καλλιτέχνες.
Η μουσική τελικά είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας; Ναι, σίγουρα. Οργανώνουμε συναυλίες κάθε Απρίλιο στη μνήμη της Γενοκτονίας. Τα κέρδη πάνε σε ορφανοτροφεία, ιδρύματα αστέγων και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Γενικά, στόχος μας είναι να δίνουμε το παράδειγμα ενός κοινωνικά συνειδητοποιημένου συγκροτήμα-τος και να υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία του λόγου. Είναι σημαντικό να μπορείς να διαδίδεις ένα μήνυμα μέσω της τέχνης και έτσι να έχει μεγαλύτερη απήχηση προς το κοινό.
Πώς θα περιέγραφες τη μουσική των VIZA; Επιθετική, συγκινητική, ισχυρή, ιδιότροπη. Είναι μουσική με πλούσια οπτικοακουστικά ερεθίσματα που αιχμαλωτίζει την καρδιά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Η μουσική των VIZA είναι μια άγρια και συγχρόνως συναρπαστική βόλτα. Είναι η «σύντηξη» που προκύπτει από την εμπειρία και την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του κάθε μέλους.
Αληθεύει ότι παίζεις και μπουζούκι; Μεγάλωσα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες σε αρμενικές κοινότητες, όπου διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί μπλέκονται και το αμάλγαμα που προκύπτει αφήνει ένα ξεχωριστό στίγμα στη μουσική. Όπως γινόταν δηλαδή και στην Ανατολία πριν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ένας Αρμένιος μουσικός ήταν αναμενόμενο ότι θα ερχόταν σε επαφή, ανάμεσα σε άλλες, και με την ελληνική μουσική και κάποιες φορές θα μάθαινε να παίζει και ελληνικά όργανα, όπως το μπουζούκι. Κατά κύριο λόγο αυτά που ξέρω να παίζω καλά είναι η κιθάρα και το ούτι. Απλά παίζω και λίγο μπουζούκι.
Τι αποκόμισες από τη συνεργασία σου με τον Αρά Ντινκτζιάν; Ο Αρά Ντινκτζιάν είναι πολύ σημαντικός για εμένα. Είναι κατά κάποιο τρόπο ο μέντοράς μου. Είχα την ευκαιρία και τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν φοιτητής στην Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Γνωριζόμασταν από παλιά, οπότε κάποια στιγμή αποφασίστηκε να κάνουμε μια κοινή συναυλία, παίζοντας μαζί μόνο ούτι σε συνθέσεις Αρμενίων, όπως ο Κομιτάς και ο Σαγιάτ Νοβά, αλλά και μερικούς λιγότερο γνωστούς αρμένιους συνθέτες από την οθωμανική περίοδο. Έχω μάθει πολλά χάρη στον Αρά. Είναι μια τεράστια προσωπικότητα, ένα μοναδικό ταλέντο και κάποιος που ενδιαφέρεται βαθιά για τη μουσική και την καθαρότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο έργο και τις επιτυχίες του. Άλλωστε γράφει έργα για πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία μαζί του ήταν μεγάλη τιμή για μένα και ελπίζω μελλοντικά να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια παρόμοια συναυλία στο Λος Άντζελες.
Πώς ήταν η εμπειρία της περιοδείας με τον Σερτζ Τανκιάν; Η περιοδεία με τον Σερτζ το περασμένο καλοκαίρι ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μας. Μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε μαζί στην ίδια μουσική σκηνή και να ανοιχτούμε σε ένα νέο κοινό, μέσω του Σερτζ. Συγκεκριμένα μάλιστα, θυμάμαι ότι η συναυλία στην Ελλάδα ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση για εμάς λόγω της απίστευτης ενέργειας του πλήθους. Ο Σερτζ δεν είναι μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά κάποιος που πίστεψε στην μπάντα μας και μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε τις συναυλίες του κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Τον ευγνωμονούμε πραγματικά και ευχόμαστε να συνεχίσει να έχει επιτυχίες και στο μέλλον.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Κυρίως η συγγραφή, νέες περιοδείες και πολλές ηχογραφήσεις. Περιμένω με ανυπομονησία τη δημοσίευση της έρευνάς μου για τους Aμερικανο-αρμένιους ουτίστες και τη μουσική παράδοσή τους. Τέλος, δεν κρύβω ότι θέλω να παίξω μουσική ξανά μαζί με τον Αρά Ντινκτζιάν στο Λος Άντζελες.
|