Στρατηγός Γιούρι Χατσαντούροβ |
“Οι ένοπλες δυνάμεις μας καθημερινά δίνουν μια μάχη με το χρόνο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα”
Τσιλιγκιριάν Μάικ Oκτώβριός - Δεκέμβριός 2012 τεύχος 75
Ο Γιούρι Χατσαντούροβ γεννήθηκε το 1952 στην πόλη Τετριτσκάρο της Γεωργίας. Εισήχθη στη σχολή πυροβολικού της Τιφλίδας το 1969 από την οποία αποφοίτησε το 1974. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του σοβιετικού στρατού και το 1982 παρακολούθησε μαθήματα στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία του Λένινγκραντ όπου με την αποφοίτησή του διορίσθηκε διοικητής των μηχανοκίνητων δυνάμεων της Λευκορωσίας. Από το 1987 έως το 1989 υπηρέτησε στο Αφγανιστάν όπου διακρίθηκε ιδιαίτερα. Το 1989 επέστρεψε στη θέση του διοικητή των δυνάμεων στη Λευκορωσία, από όπου το 1992 στα πλαίσια της Κ.Α.Κ. τοποθετήθηκε στη διάθεση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Αρμενίας. Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις του αρμενικού στρατού ώσπου το 2008 με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Στις 12 Νοεμβρίου έφτασε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, στρατηγός Γιούρι Χατσαντούροβ. Αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο στρατηγός Χατσαντούροβ έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο πραγματοποίησε εκτενή επισκόπηση σχετικά με την ελληνο-αρμενική στρατιωτική συνεργασία. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτές βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Στο τέλος της συνάντησης ο έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση μέσω του στρατηγού στον αρμένιο ομόλογό του, όπως επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο κ. Χατσαντούροβ παρακάθησε σε επίσημο δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών Αθηνών. Στις 13 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο αρμένιος αρχηγός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κωσταράκο για την πολύπλευρη βοήθεια που παρέχει ο ελληνικός στρατός στον αντίστοιχο αρμενικό. Κατόπιν επισκέφθηκε τη στρατιωτική σχολή Ευέλπιδων όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής της σχολής υποστράτηγος Ηλίας Λεονταρής. Ο κ. Λεονταρής στο λόγο του εξήρε το ήθος και τη φιλομάθεια των αρμενίων Ευέλπιδων που φοιτούν στη σχολή. Ανταπαντώντας ο κ. Χατσαντούροβ ευχαρίστησε τον διοικητή για τη φιλοξενία που παρέχει στους αρμενίους Ευέλπιδες και τόνισε ότι είναι τιμή για τον αρμενικό στρατό να έχει στις τάξεις του αξιωματικούς που έχουν φοιτήσει σε μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές σχολές παγκοσμίως. Ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του αρχηγού με τους αρμενίους Ευέλπιδες. Στις 14 Νοεμβρίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με τη συνοδεία υψηλόβαθμών επιτελών του ΓΕΕΘΑ. Τέλος, στις 15 Νοεμβρίου τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, το πρωί επισκέφθηκε το θωρηκτό «Αβέρωφ» και το απόγευμα αναχώρησε για την Αρμενία.
Κατά την επίσκεψή του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Αρμενίας στην Ελλάδα, είχε μια συνάντηση με το σύλλογο «Ερεβάν» που δραστηριοποιείται εδώ και μια εικοσαετία βοηθώντας τη διαμονή και σωστή διαβίωση των αρμενίων σπουδαστών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Για το έργο τους στην επιτροπή και για τη στήριξη πρακτικά, ηθικά αλλά και οικονομικά, ο στρατηγός απένειμε τιμητικά μετάλλια στον πρόεδρο του συλλόγου Κρικόρ Καραμπετιάν καθώς και στα μέλη του με αφορμή την 20ή επέτειο από την ίδρυση του αρμενικού στρατού. Ο στρατηγός Χατσαντούροβ στην ομιλία του προς τα μέλη του συλλόγου αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας. Τα «Αρμενικά» κατέγραψαν το περιεχόμενο της ομιλίας του στρατηγού, σταχυολογώντας τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της.
Ο εξοπλισμός του Αζερμπαϊτζάν Πράγματι, το Αζερμπαϊτζάν έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με μεγάλο όγκο και ποιότητα στρατιωτικού υλικού και όπλων σύγχρονης τεχaνολογίας που έχει προμηθευτεί, κατά κύριο λόγο, από το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Αρμενία δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Αζερμπαϊτζάν στον εξοπλισμό, διότι δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα. Αυτό που προσπαθούμε και το έχουμε καταφέρει είναι να εξισορροπήσουμε κάπως τις δυνάμεις μας στον τομέα του εξοπλισμού. Στην ισορροπία δυνάμεων της περιοχής πιστεύει και η σύμμαχός μας Ρωσία που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην τελική έκβαση ενός πολέμου ο οπλισμός και η τεχνολογία είναι μια από τις παραμέτρους, αλλά όχι η μόνη. Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού των Αζέρων είναι ανενεργός για διάφορους λόγους. Μπορεί να έχει 200 ελικόπτερα, αλλά μόνο τα 50 με 60 επιχειρούν. Έχει 150 αεροπλάνα και είναι σε χρήση τα 20-30, από τα 800 τανκ κινούνται τα μισά. Η διαφθορά στις τάξεις των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Αζερμπαϊτζάν έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η διαφθορά αυτή σχετίζεται με το υλικό του στρατού αλλά και με τους στρατευμένους. Ακόμη, όλες οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι οι Αζέροι ως λαός αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις δεν θέλουν και δεν είναι έτοιμοι για πόλεμο.
Ο αρμενικός στρατός Όλα τα στρατιωτικά μέσα που έχει η Αρμενία είναι σε ετοιμότητα και σε πλήρη λειτουργία. Οι ένοπλες δυνάμεις μας καθημερινά δίνουν μια μάχη με το χρόνο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου του στρατιωτικού υλικού που έχει ελαχιστοποιήσει τις σπατάλες και τις απώλειες. Το περασμένο καλοκαίρι οι Αζέροι επιτέθηκαν περίπου 20 φορές στα στρατιωτικά μας φυλάκια στην Αρμενία και το Καραμπάχ, με στόχο να καταλάβουν τις θέσεις μας. Ουδέποτε το κατάφεραν. Βέβαια, είχαμε απώλειες, αλλά διατηρήσαμε τις θέσεις μας και απωθήσαμε τον εχθρό. Σε κάποιες περιπτώσεις ο στρατός μας έδωσε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετική τακτική των Αζέρων και τα φυλάκια τους εγκαταλείφθηκαν. Ακόμη ένα σημαντικό συστατικό είναι το υψηλό ηθικό των αξιωματικών και των στρατευμένων μας. Παράλληλα με τη σωστή κατάρτιση ο καθένας στον τομέα του δίνει ένα άριστο αποτέλεσμα όπως αυτό που είχαμε το Οκτώβριο σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει στη χώρα. Στη στρατιωτική άσκηση στην οποία ηγήθηκα προσωπικά συμμετείχαν 50.000 άτομα. Ήταν μια εικονική αναπαράσταση επίθεσης κατά της χώρας. Μετά το πέρας της άσκησης που διήρκησε 13 μέρες ένιωσα υπερήφανος για την αποτελεσματικότητα του στρατού μας. Οι διαταγές από το κέντρο διοίκησης εκτελέστηκαν ως την παραμικρή λεπτομέρεια στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί Στην επιτυχία της άσκησης συνετέλεσε το ότι οι αξιωματικοί του στρατού μας είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι, με έντονο το αίσθημα ευθύνης. Θέλω να αναφερθώ ιδιαιτέρως στα «μεσαία» στρώματα του στρατού τα οποία βρίσκονται πραγματικά σε πολύ καλό επίπεδο. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι στα σύνορα της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή 20.000 άνδρες σε 24ωρη βάση υπό ακραίες καιρικές συνθήκες που φτάνουν τους 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Έχουμε φυλάκια σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και πολλοί αξιωματικοί μας, αν και νεότατοι 40-45 χρονών, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του δριμύτατου ψύχους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Αρμένιοι, οι πραγματικοί πατριώτες.
Για την Ελλάδα Τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα για την Ελλάδα που τη θεωρώ κατά κάποιο τρόπο πατρίδα μου, αφού η μητέρα και η σύζυγός μου είναι Ελληνίδες. Και σήμερα μπορώ να υπερηφανευτώ για το γιο μου που αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Επομένως, η ελληνο-αρμενική συνεργασία έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα και πάντα θα προσπαθώ για την προσέγγιση των δύο λαών σε όλους τους τομείς. |